Saturday, October 28, 2017

Kembali ke segment anak dah berak ke tak?

Last Auliya berak hari Selasa kot. Drama jugak la tapi aku busy kat dapur. Dia nak datang dapur jugak, peluk kaki, ikut ummi sana sini lepas tu dah hilang sakit perutnya nak duduk depan. Ok, aku temanlah kejap. TTup tup dia cakap "ummi, kakak dah berak dah.' Eh senangnya. So harini dah 4 hari kan, dari semalam dah hint hint sakit perut dah ada tapi ditahan. Masa pergi aeon, masuk secret recipe kejap pasal mak dia mengidam kek coklat. Dan dan tu la Auliya mintak dukung. Lepas tu berbau busuk gila, cis dia kentut. Tapi masih gigih menahan tu. Aku mengharap dia melepas bila babah dia ada, maka aku selamat la takyah basuhkan. Haha tapi tak berlaku. So harini aku expect hari akan menjadi sukar, sebab sakit perut dia boleh buat tantrum dia melampau. Tapi cuaca berarak mendung seiring jugak dengan sejuk di hati dia. Elok pulak perangainya. Alhamdulillah. Malam ni tadi keluar makan bawak mak abah. Mulanya happy potpet, tetibe senyap, bile orang tegur dia jeling. Dah sampai dah moody dia. Ngam aku habis makan dia dah start menjerit. Laju-laju la bawak masuk kereta. Tak tahu la tu idea bijak ke tak. Pernah bau tak kereta bila anak berak dalam tu? Hmmm nak mengelak anak buat scene dekat kedai makan kan, sanggup duduk dalam kereta kan. Tak kisahlah asalkan mudah je die berak. Nasib Muhammad ada ramai tukang jaga, itu pun satu hal tu tak boleh duduk diam. Kena selalu berdukung je. Dah habis makan cari petrol pam terus cuci. Babah ada maka babah la buat. Dah bersih masuk kereta sambung potpet balik.

Sejak raya kot perkara ni jadi. Cuma sejak aku terbaca pasal urut perut anak lepas buatkan exercice ala-ala bicycle kick tu memang dia dah tak berak keras. Cuma masih lagi tak kerap, tapi yela dah dia tahan sebab fobia teruk sangat haritu agaknya. Dia punya trauma nak berak ni sangat melecehkan. Auliya akan mengamuk teruk. Jerit-jerit. Semua nampak tak betul kat dia, semua dia nak tegur. Even kita diam pun, tapi mata tengok tv, dia cakap "ummi jangan tengok tv". entah apa je ntah. Mata je gerak pun tak boleh. So imagine la kalau mulut nak cakap lagi la kecoh dia. Aku stress jugak. Susah nak handle tantrum dia lepas tu Muhammad lagi. Sebab Muhammad masih breast feed, so scene dua-dua anak kiri kanan penyek mak dia selalu sangat jadi. Penat. Aku kurang sabar. Malam menangis menyesal.

Last week kot sangat tough. Aku rasa climax jugak untuk scene tangrum dia.
Kitorang discuss macam mana nak buat ni, aku rasa hopeless teruk. Tak boleh nak cope lagi tantrum macam ni. Unexpected. Aku cakap kena pecahkan rutin dia yang bila ada tak kena jangan mengamuk , menjerit dan menangis. So maybe la try bawak pergi public, sebab dia jarang buat scene dekat luar. Masih lah tak tahu itu ide bagus atau akan jadi lagi teruk. Pergi The Starling tu ha, mall baru dekat Damansara Uptown. Konon Lya cakap ada small playground, free. Jauh kan. Gigih. Tapi baru 3 minit gerak dari rumah Auliya menangis-nangis. Meronta dalam car seat tu, tak pernah dia macam tu. Sedihnya la. Dia dah kenal jalan, jalan hiway nak ke Starling tu bukan usual route nak pergi aeon. Dalam kepala dia ni bila cakap shopping je kena pergi aoen tu je. Dia menangis jerit sepanjang jalan tu. Fuhhh. Dah sampai mall pun still taknak diam. Dah bawak ke playground tu pun masih menagamuk. Ok lah jom balik. Dah sampai lif parking tu baru diam, dia cakap nak shopping. Tapi moody lagi, kejap nak dukung kejap nak duduk stroller. Semua tak kena. Tapi dah diam tak menangis. Lepas tu mintak dukung, lama-lama tertidur. Kesian penat sangat.

Next plan, lepak rumah Lya. Tak sampai sejam kitorang kat sana dia menangis jerit-jerit lagi. Semua pujuk tak jalan. Diam la bila babah pangku kejap. Lepas tu nangis jugak. Semua sebab dia sakit perut tulaaaa. Bila suruh berak taknak. Melekat la dengan bapak dia. Orang tu main game pun sambil pangku anak. Entah macam mana baru dia nak dekat aku, aku tunjuk swimming pool baru mood berubah. Dah nampak dah sinar-sinar kebahagiaan. Nasib baik dekat pool semua ok. Dia happy sangat walaupun mandi pakai tshirt je. Muhammad pun seronok je.

Lepas tu ada lah aku tanya cousin aku macam mana nak handle tantrum ni. Dia cakap budak ni nak attention je. Memang kena sabar. Kebetulan Lya pernah cakap kalau dia duduk saje layan anak tak buat kerja baru anak dia pun ok. So yela, aku reflect balik betul la kot. Bukan layan yang apa dia nak kau bagi. Tapi perasaan kau ada dengan dia tu kot buat dorang calm. Sejak isnin aku try adjust time. Bila dia mengamuk aku try tinggal kerja and duduk dengan dia. distract lah dengan apa je, Auliya jenis suka borak kan. aku cerita jela aku masak apa ke, aku belum sidai kain lagi ke, aku sakit kaki ke apa je la. So far macam jadi la jugak walaupun selalu jugak dia reject aku "taknak". Tapi dah tak mengamuk menangis tu dah bagus sangat.

Dan semua ni kan macam reminder jugak. tak ingat lah pernah tulis ke tak dulu. Aku selalu rasa bila anak sakit tu mesti sebab aku punya silap. So mungkin ni pun reminder la, aku lately ni macam busy benar nak jadi surirumah, aku perasan aku ignore sikit la budak-budak ni sebab deorang elok je diam kan. So yela lack of attention kan. Again, haritu kau kata nak berhemti kerja jaga anak kan. So itu la  priority kan.

Sepanjang hidup aku rasa jadi parents ni susah sangat. Nak didik anak. Allahu beratnya rasa. Semoga yang mendatang ni takdelah pelik-pelik sangat. Haha

Thursday, October 19, 2017

Masalah sembelit Auliya kembali. Mungkin masa pergi Johor baru ni dia kurang minum air. Massage perut pun jarang. Tadi baru lepas buat scene. Kesiannya lah. Ni nasib baik tidur , dah massage perut tadi. Harapnya esok senanglah berak. So yes last week ada chance pergi Johor. Lega la. Haha. sebab ikutkan plan hujung bulan ni nak pergi jalan jugak sebab aku tepu teruk duduk rumah. Weekend yang patut boleh relax sikit pun aku tak berapa relax. Rezeki lah dapat release sikit duduk hotel takyah buat kerja rumah. Tapi tula masa last day tu kena dukung Auliya pergi pool sebab kasut dia mana ntah. Muhammad dalam stroller. Elok lagi dukung Auliya dari Muhammad, tapi lagi elok kalau dia dapat jalan sendiri. Haha.

Muhammad dah boleh jalan, cuma belum reti bangun sendiri. Challenging sikit kot sebab peha besar, tapak kaki comel. Haha. Dia ni akal lain macam sikit. Sejenis meredah je kalau curious sampai. Dah reti berjalan nanti mesti lagi kaw kaw kena jaga.

Semua ok la. Aku dah tak rasa nak kerja, tapi rasa nak bergaji. Haha. Last month ada la dapat call offer kerja. Kemain offer gaji tinggi, goyang jugak jiwa tapi anak dengan family dulu la. Hal ni macam-macam fikiran datang. Kena kumpul duit dulu ke masa muda ni? Kena kerja dulu ke masa anak belum sekolah ni? Lepas tu automatik otak fikir, siapa nak jaga anak? Tolak tambah semua, rasanya ok je kot macam ni. Rasa cukup. Content. Selalu jela mintak diberkati.

Aku taip panjang tadi. Tapi mesti ada yang kecik hati pulak baca kang. Seeee..reason malas nak tulis blog. Haha. Update sini pasal anak berak ke tak jela. Aku siap delete twitter kau. Sebab apa yang aku tempting sangat nak tweet mesti akan buat orang lain benci. Dan aku pun benci jugak baca tweet orang ni kadang-kadang. Bahahaha

Friday, September 8, 2017

Semalam 7 September, Muhammad first birthday. Takde yang fancy la, dia bukan reti pun kan. Pagi-pagi macam biasa bawak budak-budak pergi check up. Muhammad sepatutnya kena inject tapi sebab mengamuk non stop dari sampai klinik tu, kakak nurse cakap next week jela datang lagi. Lega jugak aku. Sebabnya masa tu Auliya dah muntah-muntah sampai nak menangis dah. Dorang ni sihat tapi ada masa tak sihat. Auliya mesti muntah sekali sehari. Muhammad tengah flu, so bila hidung tersumbat memang cranky habis. Aku pun dah berjangkit flu jugak, sakit tekak, sakit perut. Tak berapa nak sabar sangat la. Tangan memang lenguh gila dukung Muhammad. Nasib baik Babah dia reti jugak nak ambil half day leave. At least dapat aku lelap sekejap petang tu. Cuti masak sebab malas.

Tapi as usual setiap kali birthday or anniversary kita try lepas solat jemaah tu baca doa selamat sikit. Semoga Allah merahmati kami sekeluarga. Lepas tu photo session atau sebenarnya selfie session. Haha Muhammad macam biasa, takde gambar yang semenggah la kalau dia menangis. Babah in charge dinner dorang. Auliya taknak nasi so bagi jela biskut cicah air panas. Muhammad makan bubur sikit tapi tu pun mengelat. Kitorang decide nak bagi vitamin untuk selera makan Auliya sebab dia dah kurus. In fact Muhammad lagi berat 200gram dari dia. 11.5kg Auliya, Muhammad 11.7kg. Tak cantik la. So tengok la macam mana pergi dia dengan vitamin ni.

Aku terbangun awal tadi ni, sebab semalam lepas makan ubat aku tertidur. Bangun bangun terus lapar. Masak nasi goreng jela tadi. Kenyang-kenyang ni dah rasa nikmat gak tidur balik. Hahaha. Hari ni Raihan cuti sebab cuti ganti Isnin haritu. Ikutkan ada je plan nak buat harini tapi tengok condition anak-anak macam mana. Aku dan rasa ok sikit lepas makan ubat ni, hopefully Muhammad pun ok sebab babah dia buat percussion steam tu sampai merah muka anak. Menangis tak berlagu dah si Muhammad, kesian tapi nak cepat baik kan terpaksa la.

Tu jela, Muhammad kena ingat masa first birthday dia semua orang tak sihat. Tunggu tahun depan ok.

Wednesday, August 30, 2017

Tadi baru tengok bola, SEA games. Malaysia kalah tapi dapat silver medal. Power la pasal game depa takde drama. fair play so best la tengok. Aku jeles tak dapat pergi stadium. Vibe die tu syok tapi tadi ultras takde so sunyi je tak best la. Pujuk hati sendiri. Anak kecik camni aku nak tinggal suruh mak adik jagakan pun tak sampai hati. Sebab baru ni aku pergi urut, dari 8 pagi sampai 11pagi camtu la. Masa nak gerak Muhammad dah bangun so babah dia tak dapat la tidur balik. aku dah tinggal stok susu dalam botol. Aku positif la dia akan minum susu tu, risau betul susu tak cukup. Sebab botol yang sama Muhammad selalu guna untuk minum air masak bila makan. tapi bila aku balik rupanya die tak minum tak makan apa pun. Alahai, rasa nak marah bapak dia. Dah tau macam tu bagi lah makan biskut ke apa. Hishh. tapi sebenarnya aku kecewa Muhammad reject susudalam botol. Haha so tu lah, melekat jela jawabnya tak tahu sampai bila.

Seminggu lagi Muhammad nak setahum. Cepat je. Sekarang dah nampak progress dah, bila panggil nama dia dah tau itu dia, dah pandai agah-agah ajak main. maksud nya communication skills dah improve banyak. dia dah start bosan dengan tv, bagus tapi kerja asyik gegar pagar dia tu je. Aku rasa dah lebih 10kali roboh. Entah bila bapak dia nak bertukang drill mende tu tak tahu la. oh dan sekarang dah pandai berebut toys. Fuhh

Auliya memang nampak sangat karakter kedekut tu. Dia punya semua. Dulu bila dia rampas atau tolak apa je kat tangan adik dia, Muhammad jarang respons. dia bla je takpun macam terpinga-pinga. Tapi haritu dia start menangis, dan beru 2 3 hari ni dah start nak balik barang yang dirampas. aku risau tula bila ade fizikal contact ni. Muhammad berat, penyek kakak dia kang. Auliya jenis kaki laju menyepak dan sangat sakit, sekali kena memang nak pekik je. cabaran. Tak study lagi la macam mana nak handle perebutan ni.

lepas tu kan aku suka betul nak tulis pasal rezeki tapi zaman sekarang ni bila baca dah macam bragging teruk pulak. tapi aku suka Allah. Betul dia ada bila kita sangat-sangat tawakal dan redha. Dan betul sedekah sangat-sangat elok. Bole gandakan berlebih lagi apa yang kau sedekahkan. Alhadulillah.

Oh dan aku ketagih memasak. Sekarang dah tetibe reti pulak buat kuih la kek la. Walaupun tak menjadi sebab aku paling malas nak ikut sukatan tapi tula tak sama masak lauk dengan masak kuih/kek. Aku dah few times buat kek pisang tapi macam tak jadi sangat, sebab pisang banyak. dia tak naik cantik tapi sedap la sebab banyak pisang. Sama dengan kek coklat aku sengaja kurangkan telur sebab nak coklat dia nyamm sedap, tapi kek tak naik lawa. Kahkahkah so kau nampak tak betapa sukatinya aku. Tapi buat makan sendiri ok la. Semalam aku buat puding jagung. Masuk tupperware pastu bila nak makan main sudu jela. Sedap la. Haha tapi sama kes, memang tak lawa nak hidang dalam pinggan sebab dia tak pejal sangat. Potong pun tak cantik. Bread pudding dengan custard sos pun dah banyak kali buat. Itu pun versi malas tapi asal sedap aku telan je.

Perenggan atas ni aku brag kaw-kaw tapi bajet suci. Puas, Wakakaka.