Friday, June 9, 2017

Muhammad dah 9 bulan. Dia besar. Haha. Progress sekarang dah reti berdiri sekejap-sekejap. Sejenis budak terus merangkak tanpa mengesot. Orang kata tak elok sangat kalau anak skip satu step ni. Tapi be positive. Reason die rasanya sebab motor-motor sendi-sendi konon tak banyak bergerak kot. So aku paksa Muhammad merangkak sana sini. InsyaAllah semua ok je ni. So hariniii, entah la. Muhammad terhantuk dekat kabinet tv tu. Gusi berdarah, bibir bengkak. Tak tahu serius ke tak. Panik tapi aku cuba tak menangis. Masa tu tengah mandikan Auliya. Nak pakaikan baju dia tetibe bunyi gedebum. Lain sikit tak macam bunyi Muhammad selalu terhantuk. Bila angkat nak dukung bagi susu baru perasan kat bibir ada darah. Allahu. Retak hatiku. Nak cek tapi dia refuse. Tepis-tepis tangan aku. Ntah la budak-budak ni, ada level yang aku memang tak mampu nak lawan tenaga baby ni. Tengok dia susu ok je. Lepas tu mata galak tengok tv. Takde bleeding teruk. Bila dia tertidur, baru dapat cek. Kesiannyaaa. Dekat area gusi tapi belah atas. Panjang jugak. Doa kuat-kuat banyak-banyak ini bukan serius. Dia masih bole susu. Surprisingly makan bubur pun ok dah banyak dari biasa. So dalam sedih hati mak berbunga tengok dia makan elok tak buat drama.

Patut malam pergi jumpa dentist, tapi Raihan balik lambat. Masa dia balik pun Muhammad tengah mengempeng kaw-kaw. Sebelum tu pun aku terlajak berbuka lepas 10minit azan, mandi solat pastu makan nasi 2 suap dia bangun lagi. Lajak susu sampai pukul 9 baru berhenti. Konon nak masuk dalam buai, tapi dia bangun. Aku menangis kelaparan. Sedih. Emo.

Tadi elok dia main, takde merengek sangat. So doakan memang takde yabg serius.

Past few weeks, aku dah rasa taknak anak. Sebab makin tough. Auliya dah besar, betul la besar senang jaga. Tapi dia nak kawan. Jenis budak kuat bersosial, so main apa-apa kena berteman. Ummi jom main ni. Alaaaahai. Muhammad macam tu la. Sikit lagi nak dapat kaki. Tengah galak gerak sana sini. Aku memang ada gerak hati budak ni mesti terhantuk dekat kabinet ni. Tu la dok delay je nak order corner protector tu. Mungkin reminder la ni, anything pasal safety anak jangan delay weh. Dia pun sekarang merayap sampai ke toilet. Ada jugak jadi, aku leka main dengan Auliya, tetibe Muhammad muncul baju baju basah. Aduhai.

So yes aku tak tau ada anak lagi 1 macam mana nak handle. Baru 2 pun dah macam-macam. Ke memang macam ni. Entah la. Sekarang bukan soal malas mengandung ataupun sakitnya beranak. Tapi soal macam mana nak jaga anak ni.

Mungkin kalau aku kerja, aku tak sabar nak anak lagi. Mungkin. Paham tak?

Friday, June 2, 2017


Sejak Ramadhan ni aku macam insomnia. Jarang sekali tidur awal. Selalunya sejam sebelum nak bangun sahur la aku sibuk nak tidur. Macam sekarang dah pukul 4 pagi, aku tak tidur lagi. Konon nak battle square duck. Takde pun release malam ni. Tulah masalah. Aku tau tak patut beli, tapi entah. Aku tengah serabut dan sasau jugak ni. Aku macam hilang pedoman. Kacau weh. Truth to be told aku battle masa shawl haritu. Entah macam mana timing cun susukan Muhammad lepas tu bukak Instagram eh duck post depa dah up shawl baru kat web. Aiyoyo menggagau aku. Black and gold dah masuk cart, tapi out of stock la bila nak checkout. Pastu dapat mint, lepas tu sama kes. Lepas tu tinggal red, lepas tu baru sedar patut bila takleh checkout biar je, tunggu emel depa suruh proceed payment. So yeah lesson learned. Tapi boleh je proceed checkout. Success. Cuma aku taknak merah tuuuu. Memang nak jual balik tapi sampai la ni tak dapat-dapat lagi. Slow namatey poslaju.

Cuma entah aku macam lucky je. Macam apa aku dok berdebar nak sangat-sangat macam mudah je dapat. So jap bagi aku nak brag la pasal collection aku. Haha. Aku taklah fancy semua design dia. Sejenis bunga-bunga ni aku tak gemar sangat. So aku start dengan KLduck. Lawa gile weh masa tu. Baru lepas beranak si Auliya, rasa macam ok reward diri sendiri. Suka la design pelik camtu. Mana ada orang buh KLCC kat tudung. Masa tu belum lagi scene beratur panjang. Personal shopper pun tak up lagi kot, Pastu depa release square, bawallll. Masa kerja dulu aku gile bawal. Terus dapat beli 2 kaleidoscope. Entah la. Duit bonus ke apa ntah. Aku rasa masa tu baru closing, aku lepas closing kerja gila penat memang aku rasa diri aku layak reward diri sendiri. Yang tu sekarang harga dah double jugak tu tapi kalau yang lawa ler. Minimal pinmark konon. Pastu tote bag dia. Masa alphabet punya bag tu dah suka dah tapi takde duit. Lepas tu keluar pulak KL punya design. Nakkk. Pakai duit tabung lepas tu eh Raihan cakap takpe la die belanja. Bonus dah setahun duduk rumah katanya. Kah. Ok last, worldmapduck. Kali pertama dah eh uniknya. Lepas tu malas la amek tau. Lepas tu kecoh la salah print, so boleh dapat yang baru. Tula aku start slowly sibuk nak tau balik apa duck ni. Hebah lagi kes tudung 800. Kecoh. Masa ni semua baru tau duckkk, vivyyyyy, lapanratus. Aku gatal hari-hari tengok insta duck, meroyan nak mapduck. Lepas tu dapat baru Raihan belanja. Anniversary gift. Double kah. Pastu aku post kat instagram. Tetibe semua orang macam fuyyo pakai duck, fuyyoohhh. I was like, hellooo dah lama dah iols beli duck ok. Triple kah.

Ok ampun riak dan takbur.

Serius weh, aku nak stop. Aku tak mampu nak berbelanja begitu sebenarnya. Dan aku tengah menabung nak beli phone. Kalau tak beli phone pun memang wajib la menabung. Aku tak tahu macam mana nak stop. Aku dah unfollow. Maybe aku patut block pulak kot. Dan maybe patut jangan ada conversation pasal duck with anybody. Aku rasa nak bersujud doa ya Allah bantulah aku insan yang lemah ni. Entah la. Cerita dia, aku scroll ariani, depa jual shawl lagi lawa, harga RM109, aku kabor mahal giles. Stupid.

Ini tak patut. Aku tak kerja, takde income jadi kenapa aku menyusahkan diri.

Aku insaf.

Tapi honestly proud jugak dengan Vivy. Power weh. Duck punya scene ni dahsyat pergi dia. Depa punya LE yang blurred line tu bapak mahal gile sampai seribu lebih. So yela masa ni aku rase investment la. Tapi masalah aku, aku sayang nak jual balik. Dan mostly dah buruk sebab ada pinmark, yela aku cuck jarum sana sini. Sejenis kain licin aku bukan reti pakai, tak lawa pun kalau pakai sebenarnya. So takde maknanya investment, tapi tulaaa.

Aku insan yang lemah, bernafsu dan bongok. Yes I know. Dah la jom la sahur. Sahaja aku berpuasa esok hari.

Friday, May 26, 2017

Besok dah Ramadhan. Aku nervous ni, jaga anak 2 sambil berpuasa. Haha hari-hari pun berdebar tunggu apa la nak jadi. Jaga 2 anak sambil berpuasa, fuh tengok jela apa jadi. Harap-harap diberi kekuatan dan kesabaran jela.

Ni dekat JB lagi, ikut Raihan la macam biasa. Bosan sebenarnya sebab bila dia kerja kitorang bertiga duduk diam kat bilik. Tapi dah tak ingat ni trip ke berapa, makin terer jugak adjust masa. Breakfast akan awal sebelum dia masuk office. So lepas Subuh terus siap nak turun. Auliya akan bangun makan sekali. Lepas tu naik bilik, buat bilik gelap, semua orang wajib tidur. Nanti nak zuhur baru bangun. Haha pastu busy mandi makan main tuptup dah petang Raihan balik. So tadi first time aku bawak anak pi mandi pool sendiri. Sebab bapak dia balik lambat, macam kesian pulak Auliya. Doa banyak gila bagi semua smooth je. Dorang memang jenis suka air so ok la. Muhammad jela patut tu time tidur dia tapi kena paksa main, maka sekejap je dah nangis nak susu. Auliya duduk tepi kolam sambil aku bagi susu kat Muhammad, dah sudah tu mandi balik pastu dah la. Sebelum Muhammad lapar balik nak tidur elok naik dulu. Aku consider Auliya puas la tu dari tak dapat.

Esok nak balik dah. Tak tahulah check out pukul berapa sebab tak tahu Raihan habis kerja pukul berapa. Aku harap awal supaya sempat food hunting lagi. Kahkah. Dah jauh ni masa ni la nak merasa ke sana sini. JB best sebab serabut. Kat celah office building ada rumah teres, pastu ada hotel, pastu ada kedai makan, pastu kubur. Haha. List kedai nak makan dah banyak boleh tick. Tapi tula, setiap kali makan sedap mesti anak buat scene. Last time makan dekat Bigfood. Dah la emo sebab waze lead ke lain. Pastu dah sampai, kena tunggu table kosong sebab ramai gile. Panas. Anak cranky kaw kaw. Serentak. Makanan sampai, portion bapaknya besar. Tapi mampu tengok jela. Auliya menjerit, Muhammad menangis. Panas. So lebih kurang sejam jugak makanan sejuk kejung atas meja sampai Muhammad tertidur sambil menyusu. Auliya pun dah penat dan lapar. Lega bila sorang anak dah tidur so handle lagi sorang. Kitorang dekat situ dekat 3jam. Dari sepenuh kedai sampai dah nak tutup dah. Memories!

Semalam jadi lagi. Makan best jugak, dekat Restoran Tulang ZZ. Tricky habis tempat dia. Selesa la sebab ada macam pondok. Tapi tula, Auliya jenis geli nak pijak lantai kalau bepasir. So pondok tu pasir sikit jeeeee. Sepanjang makan sana langsung taknak jejak lantai. Berpangku. Imagine bapak dia nak hirup straw kat gearbox tu camne. Kaki lenguh, muka stress. Tambah lagi Muhammad menangis bosan nak panjat meja. Cuma kalini diskaun sebab ada kipas besar so tak panas. Tapi taklah diskaun sangat sebab sampai nak habis makan dorang taknak kompromi. Kah!

Tadi pun sama, kawan Raihan belanja dinner. Jauh nun kat Gelang Patah katanya, makan atas laut. Auliya cranky la sebab kena kejut bangun makan. Menangis nak bapak dia. Tapi bapak busy la kena layan kawan tu, kawan belanja kan. So gigih la aku dukung pusing kedai tengok laut, tengok ketam. Tak lama pastu Muhammad bangun. Fuh. Nasib masa ni dah nak habis makan, dah kenyang dah boleh ajak balik.

Kadang boleh faham kenapa orang malas nak berjalan bawak anak. Haha. Tapi kalau tak bawak anak tak berjalan pulak. Walaupun pesen kitorang ni jalan malam je sebab siang kerja, tu pun dah cukup rasa macam 24jam dah dekat luar layan kerenah anak. Jadi nya, aku berkira-kira nak tambah anak lagi. Haha serius tak sangka boleh ada pemikiran gini. Kau duduk rumah, jaga anak. Itulah kerja kau. Kalau beranak lagi, makan bertambahlah kerja. Kannn. So tengoklah. Haha.

Ni dah pukul 3pagi, aku tengah segar ni. Layan youtube sebelah ni ha. Mungkin dah patut stop and packing barang kot.

Friday, May 12, 2017

Dah setahun lebih sejak berhenti kerja. Aku takut aku lupa susahnya cuba berjimat.

Raihan very strong. Dia kental. Bila jimat dia jimat. Takde kompromi. Masa ni duit dia jaga. Aku in charge duit dapur je. Tu pun selalu tak cukup. Hahaha. Macam mana strongnya Raihan? Mende kecik je kot untuk certain orang tapi untuk aku nampak gagah dah.

Kitorang guna digi prepaid. Aku ni batak. Jenis tak mampu hidup takde data. Social media sebenarnye. Raihan tak. Sejak dari aku tak kerja tu sampailah dia dapat first komisyen kerja takaful dia barulah dia topup. Data yang RM28 untuk berapa gig ntah. Sampai sekarang. Haha jimat weh dia.

Ada satu tu time rambut dia panjang. Pesen rambut kembang ni kalau pendek pun nampak lebat je. Nak pi gunting rambut yang beberapa ringgit je pun dia taknak. Jadi, aku jadi barber. Hahah ni lawak. Kesian sangat, memang tak kemas aku buat. Setiap hari lepas balik kerja aku alter rambut dia. Makin tobek. Kitorang buat gelak jela.

Selipar putus, dia beli selipar kat kedai RM2 yang kalau orang besar gitu pakai kejap je nipis. Pastu bila licin boleh jatuh. Tang pakaian tak bertukar toksah cerita. Last beli kemeja dia 2 tahun lepas jadi itu jela baju ke kerja hari-hari.

Ada offer main bola atau futsal tak nak pergi sebab nak jimat. Tapau makanan dari rumah. Alahai.

Oh baju hujan dia pernah koyak. Yela baju tu free je dapat masa beli motor. Orang besar pakai baju free size tahan sekejap jela. Kesiannya tengok dia balik rumah basah kuyup. Kalau tanya kenapa tak tunggu reda hujan baru balik, dia jawab kesian kat aku jaga anak sorang. Aku pun korek la tabung kirim kat adik tolong belikan baju hujan mahal sikit tapi paling murah. Alhamdulillah ada. Sampai la ni kalau hujan takdelah dia kuyup macam selalu :')

Kadang bila aku teringin makan luar dia kabor kenyang. Order 1 je, tapi mustahil dia kenyang kalau aku lapar. So aku acah-acah tak larat habiskan, nanti dia pulak makan. Haha cerita dah macam papa kedana kan tapi dia punya nak jimat untuk barang yang bukan essential tu power.

Cerita dia ni selalu buat aku taknak berhenti tulis. Cerita yang nak cerita dekat orang pun tak syok tapi nak share jugak. Ini jimat duit, dia punya tahan emosi dengan angin aku lagi. Kahkah.

Allah sayang dan Allah sentiasa nampak dia sebab sekarang anak-anak dan aku boleh kongsi rezeki dia. Semoga sentiasa berterusan dimurahkan rezeki.