Friday, September 8, 2017

Semalam 7 September, Muhammad first birthday. Takde yang fancy la, dia bukan reti pun kan. Pagi-pagi macam biasa bawak budak-budak pergi check up. Muhammad sepatutnya kena inject tapi sebab mengamuk non stop dari sampai klinik tu, kakak nurse cakap next week jela datang lagi. Lega jugak aku. Sebabnya masa tu Auliya dah muntah-muntah sampai nak menangis dah. Dorang ni sihat tapi ada masa tak sihat. Auliya mesti muntah sekali sehari. Muhammad tengah flu, so bila hidung tersumbat memang cranky habis. Aku pun dah berjangkit flu jugak, sakit tekak, sakit perut. Tak berapa nak sabar sangat la. Tangan memang lenguh gila dukung Muhammad. Nasib baik Babah dia reti jugak nak ambil half day leave. At least dapat aku lelap sekejap petang tu. Cuti masak sebab malas.

Tapi as usual setiap kali birthday or anniversary kita try lepas solat jemaah tu baca doa selamat sikit. Semoga Allah merahmati kami sekeluarga. Lepas tu photo session atau sebenarnya selfie session. Haha Muhammad macam biasa, takde gambar yang semenggah la kalau dia menangis. Babah in charge dinner dorang. Auliya taknak nasi so bagi jela biskut cicah air panas. Muhammad makan bubur sikit tapi tu pun mengelat. Kitorang decide nak bagi vitamin untuk selera makan Auliya sebab dia dah kurus. In fact Muhammad lagi berat 200gram dari dia. 11.5kg Auliya, Muhammad 11.7kg. Tak cantik la. So tengok la macam mana pergi dia dengan vitamin ni.

Aku terbangun awal tadi ni, sebab semalam lepas makan ubat aku tertidur. Bangun bangun terus lapar. Masak nasi goreng jela tadi. Kenyang-kenyang ni dah rasa nikmat gak tidur balik. Hahaha. Hari ni Raihan cuti sebab cuti ganti Isnin haritu. Ikutkan ada je plan nak buat harini tapi tengok condition anak-anak macam mana. Aku dan rasa ok sikit lepas makan ubat ni, hopefully Muhammad pun ok sebab babah dia buat percussion steam tu sampai merah muka anak. Menangis tak berlagu dah si Muhammad, kesian tapi nak cepat baik kan terpaksa la.

Tu jela, Muhammad kena ingat masa first birthday dia semua orang tak sihat. Tunggu tahun depan ok.

Wednesday, August 30, 2017

Tadi baru tengok bola, SEA games. Malaysia kalah tapi dapat silver medal. Power la pasal game depa takde drama. fair play so best la tengok. Aku jeles tak dapat pergi stadium. Vibe die tu syok tapi tadi ultras takde so sunyi je tak best la. Pujuk hati sendiri. Anak kecik camni aku nak tinggal suruh mak adik jagakan pun tak sampai hati. Sebab baru ni aku pergi urut, dari 8 pagi sampai 11pagi camtu la. Masa nak gerak Muhammad dah bangun so babah dia tak dapat la tidur balik. aku dah tinggal stok susu dalam botol. Aku positif la dia akan minum susu tu, risau betul susu tak cukup. Sebab botol yang sama Muhammad selalu guna untuk minum air masak bila makan. tapi bila aku balik rupanya die tak minum tak makan apa pun. Alahai, rasa nak marah bapak dia. Dah tau macam tu bagi lah makan biskut ke apa. Hishh. tapi sebenarnya aku kecewa Muhammad reject susudalam botol. Haha so tu lah, melekat jela jawabnya tak tahu sampai bila.

Seminggu lagi Muhammad nak setahum. Cepat je. Sekarang dah nampak progress dah, bila panggil nama dia dah tau itu dia, dah pandai agah-agah ajak main. maksud nya communication skills dah improve banyak. dia dah start bosan dengan tv, bagus tapi kerja asyik gegar pagar dia tu je. Aku rasa dah lebih 10kali roboh. Entah bila bapak dia nak bertukang drill mende tu tak tahu la. oh dan sekarang dah pandai berebut toys. Fuhh

Auliya memang nampak sangat karakter kedekut tu. Dia punya semua. Dulu bila dia rampas atau tolak apa je kat tangan adik dia, Muhammad jarang respons. dia bla je takpun macam terpinga-pinga. Tapi haritu dia start menangis, dan beru 2 3 hari ni dah start nak balik barang yang dirampas. aku risau tula bila ade fizikal contact ni. Muhammad berat, penyek kakak dia kang. Auliya jenis kaki laju menyepak dan sangat sakit, sekali kena memang nak pekik je. cabaran. Tak study lagi la macam mana nak handle perebutan ni.

lepas tu kan aku suka betul nak tulis pasal rezeki tapi zaman sekarang ni bila baca dah macam bragging teruk pulak. tapi aku suka Allah. Betul dia ada bila kita sangat-sangat tawakal dan redha. Dan betul sedekah sangat-sangat elok. Bole gandakan berlebih lagi apa yang kau sedekahkan. Alhadulillah.

Oh dan aku ketagih memasak. Sekarang dah tetibe reti pulak buat kuih la kek la. Walaupun tak menjadi sebab aku paling malas nak ikut sukatan tapi tula tak sama masak lauk dengan masak kuih/kek. Aku dah few times buat kek pisang tapi macam tak jadi sangat, sebab pisang banyak. dia tak naik cantik tapi sedap la sebab banyak pisang. Sama dengan kek coklat aku sengaja kurangkan telur sebab nak coklat dia nyamm sedap, tapi kek tak naik lawa. Kahkahkah so kau nampak tak betapa sukatinya aku. Tapi buat makan sendiri ok la. Semalam aku buat puding jagung. Masuk tupperware pastu bila nak makan main sudu jela. Sedap la. Haha tapi sama kes, memang tak lawa nak hidang dalam pinggan sebab dia tak pejal sangat. Potong pun tak cantik. Bread pudding dengan custard sos pun dah banyak kali buat. Itu pun versi malas tapi asal sedap aku telan je.

Perenggan atas ni aku brag kaw-kaw tapi bajet suci. Puas, Wakakaka.

Thursday, August 24, 2017

tadi aku nyaris-nyaris terkomen blog seseorang yang tak kenal aku pun, tapi pasal dia nak induce labour so tula. gatal je tangan rasa nak sibuk. konon aku dah merasa dua kali dipaksa beranak awal.

ada 2 situasi,
pertama dah pernah rasa sakitnya beranak, susahnya nak dapat anak, susahnya nak jaga anak.
kedua, semua hal orang nak komen.
haha so tula dia.

entah rezeki ke bala dua situasi ni datang serentak dekat twitter. pagi lagi aku nak berasap baca cerita orang yang sibuk pasal orang lain. kisah jaga anak, kisah nak besarkan anak, kisah nak didik anak. as much as tweet "cekik saya abah" menghiburkan aku, tapi tweet pasal anak ni menyesakkan pemandangan aku. aku mute dah orang-orang yang buat sesak ni.

so aku consider tu bala la.

aku dengan rasa tak malunya komen, tweet. situasi pertama tadi yang lead ke situasi kedua. aku pun dah jadi orang yang sibuk. tak tenang jugak.

lepas maghrib scroll instagram, terjumpa post pasal poisons of the heart. point nombor satu je dah buat aku sentap, unnecessary talking. wake up call. tuhan hantar reminder.

aku consider rezeki.

buat aku reflect balik semua. tweet. banyaknnya merambu. blog pun sama. tapi blog mungkin diskaun sikit kot. hahaha.

semoga kita semua masuk syurga. amin

Friday, August 18, 2017

Aku letih sebenarnya. baru balik travel 4 hari ke JB lagi. Seronok je dapat bawak anak jalan walaupun tempat sama je perginya, lol. tapi aku sakit badan. masa on the way tu dah tergeliat sekali. Hari ketiga tergeliat lagi. bila dah balik ni baru la terasa sakit sangat-sangat. dengan kerja rumah membukit, fuhhh aku agak stress. period pulak. emosi tak terlayan.

cuma harini, terjejas betul fokus aku dengan simple thank you dan please. appreciation.