Tuesday, June 5, 2018

Dah masuk 10 terakhir ramadhan. Aku tengah push diri sendiri untuk rasa macam semangat dan rajin untuk buat amal ibadah. Pengalaman puasa jari suri rumah ni jujurnya lain sikit. Takde orang keliling nak fight. Takde peer pressure. Dulu dekat office bila nampak orang pi surau uishh semangat nak jugak la join. Ada orang emel ajak mengaji uishh laju nak join. Kan? Semangat la bila ada geng. Dekat rumah sendiri jela. Kalau kau malas maksudnye kau memang malas la tu. Ada few times aku pujuk Raihan jadi imam terawikh dekat rumah je supaya momentum nak buat banyak rakaat tercapai. Kalau tak paling sikit tu jela yang rajin. So dah masuk 10 malam last ni, aku paksa Raihan yang berlebih, supaya aku jeles dan rajin pulak.

Monday, December 11, 2017

Disember dah separuh bulan dah. November haritu birthday Raihan. Takde budget nak beli hadiah. Ikut jiwa raga nak belikan motor besar, takpun Iphone X, takpun paling cikai PS4 tapi takpelah tu mungkin hadiah untuk masa depan. Untuk tahun ni bagi kasih sayang jela. Kah. Pagi lagi aku buatkan brownies dengan tiramisu. Lepastu bawak pi rumah mak abah, kat sana masaklah soto siap begedil segala. Ada makcik pakcik bertandang bawak pizza siap, dan tadaaaaa terus jadi birthday party tak dirancang. Begitu banyak kasih sayang yang ditunjuk sedara mara aku kepada Raihan. Haha. Dan kasih sayang berterusan sampai esoknya. Aku bagi masa untuk dia duduk rumah bermalasan. Percaya ke tidak, untuk beberapa bulan macam tak ada weekend yang kitorang lekat dekat rumah seharian. Walaupun takde duit nak jalan tapi aku ajak je dia merayap ke mana-mana. So special la minggu tu takde request  nak jalan. #isterimithali

Dan kembali ke cerita anak. Hujung bulan lepas Allah nak uji. Anak-anak tak sihat back to back. Start dengan Muhammad demam seharian, esoknya Auliya pulak demam. Lepas tu masing-masing naik ulcer dekat mulut. Bawak pergi klinik sebab risau kot virus apa ke. Masing-masing taknak makan. Nasib baik semua ok ngam sebelum trip pergi Melaka. Tapi dekat sana Auliya pulak sakit gigi sampai bengkak mulut dia. Aku yang menangis sakan. Cepat benau rasa useless bila anak sakit. Tapi sebab pms pun ye gak tu aku emo semacam. Last day dekat Melaka terus shoot balik sini nak bawak jumpa dentist. Allah nak uji lagi, sebelum pergi dentist tu parkig kejap dekat shell nak solat. Kereta meragam pulak, aircond takde lepas tu enjin berasap. Fuh debar dia lain. Tapi yelah rezeki la rosak bila dekat parking shell, depan surau, kira selesa habis dah tu. Klinik tu pulak bangunan depan shell je. Sementara nak menunggu si adik datang ambil, aku dengan Muhammad rest kejap dekat surau, Raihan berpayung la dengan Auliya pergi klinik. Dah settle, aku berpergian pulang jela dengan adik. Kereta dah sejuk Raihan bawak workshop yang biasa pergi tu, Alhamdulillah la problem wiring je. Kena tak sampai RM100 pun.

Dan of course la dah jadi macam-macam terus audit diri sendiri apesal weh jadi macam ni. Aku rasa la kan, aku terlalu fokus pada rezeki duit. Memang betul ada la rezeki tang tu, senyum lebar je kitorang, kadang menangis sebab Allah ni sayangnya kita. Tapi bila terlalu fokus dekat duit, hilang kejap fokus dekat konsep rezeki tu. Rezeki kan luas, anak sihat pun rezeki. Kereta elok tak meragam pun rezeki. Tang rezekilain tu Allah bagi tidak pulak rasa nak menangis gembira kan. Tula leka. Susah nak istiqomah wehh. Bersangka baik. Allah remind suruh selalu bersyukur untuk semua nikmat, selalu berserah untuk segala hal.

Tapi sebenarnya jugak sehari sebelum anak-anak demam kan, masa dinner tu aku dengan Raihan seronok pulak sembang family planning. Cerita nak tambah anak la. Masing-masing rasa tahun depan nak tambah anak. Haaa sekalinya anak demam kalut laki bini toksah cerita.

Saturday, October 28, 2017

Kembali ke segment anak dah berak ke tak?

Last Auliya berak hari Selasa kot. Drama jugak la tapi aku busy kat dapur. Dia nak datang dapur jugak, peluk kaki, ikut ummi sana sini lepas tu dah hilang sakit perutnya nak duduk depan. Ok, aku temanlah kejap. TTup tup dia cakap "ummi, kakak dah berak dah.' Eh senangnya. So harini dah 4 hari kan, dari semalam dah hint hint sakit perut dah ada tapi ditahan. Masa pergi aeon, masuk secret recipe kejap pasal mak dia mengidam kek coklat. Dan dan tu la Auliya mintak dukung. Lepas tu berbau busuk gila, cis dia kentut. Tapi masih gigih menahan tu. Aku mengharap dia melepas bila babah dia ada, maka aku selamat la takyah basuhkan. Haha tapi tak berlaku. So harini aku expect hari akan menjadi sukar, sebab sakit perut dia boleh buat tantrum dia melampau. Tapi cuaca berarak mendung seiring jugak dengan sejuk di hati dia. Elok pulak perangainya. Alhamdulillah. Malam ni tadi keluar makan bawak mak abah. Mulanya happy potpet, tetibe senyap, bile orang tegur dia jeling. Dah sampai dah moody dia. Ngam aku habis makan dia dah start menjerit. Laju-laju la bawak masuk kereta. Tak tahu la tu idea bijak ke tak. Pernah bau tak kereta bila anak berak dalam tu? Hmmm nak mengelak anak buat scene dekat kedai makan kan, sanggup duduk dalam kereta kan. Tak kisahlah asalkan mudah je die berak. Nasib Muhammad ada ramai tukang jaga, itu pun satu hal tu tak boleh duduk diam. Kena selalu berdukung je. Dah habis makan cari petrol pam terus cuci. Babah ada maka babah la buat. Dah bersih masuk kereta sambung potpet balik.

Sejak raya kot perkara ni jadi. Cuma sejak aku terbaca pasal urut perut anak lepas buatkan exercice ala-ala bicycle kick tu memang dia dah tak berak keras. Cuma masih lagi tak kerap, tapi yela dah dia tahan sebab fobia teruk sangat haritu agaknya. Dia punya trauma nak berak ni sangat melecehkan. Auliya akan mengamuk teruk. Jerit-jerit. Semua nampak tak betul kat dia, semua dia nak tegur. Even kita diam pun, tapi mata tengok tv, dia cakap "ummi jangan tengok tv". entah apa je ntah. Mata je gerak pun tak boleh. So imagine la kalau mulut nak cakap lagi la kecoh dia. Aku stress jugak. Susah nak handle tantrum dia lepas tu Muhammad lagi. Sebab Muhammad masih breast feed, so scene dua-dua anak kiri kanan penyek mak dia selalu sangat jadi. Penat. Aku kurang sabar. Malam menangis menyesal.

Last week kot sangat tough. Aku rasa climax jugak untuk scene tangrum dia.
Kitorang discuss macam mana nak buat ni, aku rasa hopeless teruk. Tak boleh nak cope lagi tantrum macam ni. Unexpected. Aku cakap kena pecahkan rutin dia yang bila ada tak kena jangan mengamuk , menjerit dan menangis. So maybe la try bawak pergi public, sebab dia jarang buat scene dekat luar. Masih lah tak tahu itu ide bagus atau akan jadi lagi teruk. Pergi The Starling tu ha, mall baru dekat Damansara Uptown. Konon Lya cakap ada small playground, free. Jauh kan. Gigih. Tapi baru 3 minit gerak dari rumah Auliya menangis-nangis. Meronta dalam car seat tu, tak pernah dia macam tu. Sedihnya la. Dia dah kenal jalan, jalan hiway nak ke Starling tu bukan usual route nak pergi aeon. Dalam kepala dia ni bila cakap shopping je kena pergi aoen tu je. Dia menangis jerit sepanjang jalan tu. Fuhhh. Dah sampai mall pun still taknak diam. Dah bawak ke playground tu pun masih menagamuk. Ok lah jom balik. Dah sampai lif parking tu baru diam, dia cakap nak shopping. Tapi moody lagi, kejap nak dukung kejap nak duduk stroller. Semua tak kena. Tapi dah diam tak menangis. Lepas tu mintak dukung, lama-lama tertidur. Kesian penat sangat.

Next plan, lepak rumah Lya. Tak sampai sejam kitorang kat sana dia menangis jerit-jerit lagi. Semua pujuk tak jalan. Diam la bila babah pangku kejap. Lepas tu nangis jugak. Semua sebab dia sakit perut tulaaaa. Bila suruh berak taknak. Melekat la dengan bapak dia. Orang tu main game pun sambil pangku anak. Entah macam mana baru dia nak dekat aku, aku tunjuk swimming pool baru mood berubah. Dah nampak dah sinar-sinar kebahagiaan. Nasib baik dekat pool semua ok. Dia happy sangat walaupun mandi pakai tshirt je. Muhammad pun seronok je.

Lepas tu ada lah aku tanya cousin aku macam mana nak handle tantrum ni. Dia cakap budak ni nak attention je. Memang kena sabar. Kebetulan Lya pernah cakap kalau dia duduk saje layan anak tak buat kerja baru anak dia pun ok. So yela, aku reflect balik betul la kot. Bukan layan yang apa dia nak kau bagi. Tapi perasaan kau ada dengan dia tu kot buat dorang calm. Sejak isnin aku try adjust time. Bila dia mengamuk aku try tinggal kerja and duduk dengan dia. distract lah dengan apa je, Auliya jenis suka borak kan. aku cerita jela aku masak apa ke, aku belum sidai kain lagi ke, aku sakit kaki ke apa je la. So far macam jadi la jugak walaupun selalu jugak dia reject aku "taknak". Tapi dah tak mengamuk menangis tu dah bagus sangat.

Dan semua ni kan macam reminder jugak. tak ingat lah pernah tulis ke tak dulu. Aku selalu rasa bila anak sakit tu mesti sebab aku punya silap. So mungkin ni pun reminder la, aku lately ni macam busy benar nak jadi surirumah, aku perasan aku ignore sikit la budak-budak ni sebab deorang elok je diam kan. So yela lack of attention kan. Again, haritu kau kata nak berhemti kerja jaga anak kan. So itu la  priority kan.

Sepanjang hidup aku rasa jadi parents ni susah sangat. Nak didik anak. Allahu beratnya rasa. Semoga yang mendatang ni takdelah pelik-pelik sangat. Haha

Thursday, October 19, 2017

Masalah sembelit Auliya kembali. Mungkin masa pergi Johor baru ni dia kurang minum air. Massage perut pun jarang. Tadi baru lepas buat scene. Kesiannya lah. Ni nasib baik tidur , dah massage perut tadi. Harapnya esok senanglah berak. So yes last week ada chance pergi Johor. Lega la. Haha. sebab ikutkan plan hujung bulan ni nak pergi jalan jugak sebab aku tepu teruk duduk rumah. Weekend yang patut boleh relax sikit pun aku tak berapa relax. Rezeki lah dapat release sikit duduk hotel takyah buat kerja rumah. Tapi tula masa last day tu kena dukung Auliya pergi pool sebab kasut dia mana ntah. Muhammad dalam stroller. Elok lagi dukung Auliya dari Muhammad, tapi lagi elok kalau dia dapat jalan sendiri. Haha.

Muhammad dah boleh jalan, cuma belum reti bangun sendiri. Challenging sikit kot sebab peha besar, tapak kaki comel. Haha. Dia ni akal lain macam sikit. Sejenis meredah je kalau curious sampai. Dah reti berjalan nanti mesti lagi kaw kaw kena jaga.

Semua ok la. Aku dah tak rasa nak kerja, tapi rasa nak bergaji. Haha. Last month ada la dapat call offer kerja. Kemain offer gaji tinggi, goyang jugak jiwa tapi anak dengan family dulu la. Hal ni macam-macam fikiran datang. Kena kumpul duit dulu ke masa muda ni? Kena kerja dulu ke masa anak belum sekolah ni? Lepas tu automatik otak fikir, siapa nak jaga anak? Tolak tambah semua, rasanya ok je kot macam ni. Rasa cukup. Content. Selalu jela mintak diberkati.

Aku taip panjang tadi. Tapi mesti ada yang kecik hati pulak baca kang. Seeee..reason malas nak tulis blog. Haha. Update sini pasal anak berak ke tak jela. Aku siap delete twitter kau. Sebab apa yang aku tempting sangat nak tweet mesti akan buat orang lain benci. Dan aku pun benci jugak baca tweet orang ni kadang-kadang. Bahahaha