Friday, December 21, 2012

Nak!!!!

Kahwin? Siapa taknak? Siapa tak suka?

Love this

Lepas tu video nikah awesome gile.

Ini

Raihan, mari usaha lebih keras, cari duit lagi banyak untuk video kahwin yang lagi awesome. 






Thursday, December 20, 2012

Paksa

Lambatnya masa minggu ni jalan. Baru Khamis harini. Kalau ada banyak kerja ke banyak isu ke mula la rasa masa lambat jalan. Cuba kalau takde kerja laju je dah weekend. Weekend baru ni siang dekat sana malam dekat sini. Berjaya attend wedding Lya. Perghh paling sebak, kemain beriye menitiskan air mata. Sekarang dia tengah bahagia berhoneymoon. Benci betul. Nenek Alhamdulillah tak sakit tapi tak sihat. Ada ramai anak, cucu, cicit keliling. Buat aku rasa nak anak ramai. Terus rasa nak 7 anak. Serious punya cerita ni. Kalau boleh bersalin kembar 3kali, yang first je biar solo. Hehe cukup 7.

Dalam gua selalu complaint kampung dekat sangat masa kanak-kanak dulu, dah dewasa ni gua bersyukur tak terkira baik kampung dekat je, ulang alik pun dah takde hal sangat sebab gua dah boleh drive. Kihkihkih, lesen gua dah ada fungsi, bukan lagi sekadar hiasan. Gua tak terer mana, sebab kalau terer gua takde kena marah sampai menangis-nangis. Cikgu garang nak mampus. Heh malas nak cerita.

Weekend ni macam full lagi je aktiviti dia, Big bad wolf tak habis lagi weh. Gua tempting gile babis punya nak pergi. Walaupun gua terpaksa buat pinjaman berlesen tanpa bunga tapi cinta dari tunang tersayang. Harapnya sempat la sebelum last 23hb ni. Along bertunang Ahad ni, nasib baik kan kampung dekat je, boleh la curi masa lagi sana sini.

Cuti krismas pun macam dah ada ceritanya. Very the busy kononnya. Sampai hal kahwin sendiri entah mana-mana.Tadi tengok video nikah Jijah dengan Afiq, waaaaahhh sukanya. Terus menyesal lambat booking videographer tu, tengok harga dah naik. Sedih betul. Someone tolong push kitorang ni suruh cepat buat segala hal. Paksa kaw-kaw punya. Manjang postpone je lah.Segala timeline yang ada tak berfungsi, Tak tahu kenapa relax sangat ni. Ke memang macam ni. Yang pasti masuk tahun baru mesti stress bertimpa-timpa. Gua mohon si Raihan gagah je, sebab gua sah-sah macam monster. Dah la, nak makan lontong. Special delivery lagi. Bye

Friday, December 14, 2012

Takdir

Hari paling penat balik dari office. Dapat nasi pukul 4, takde apa untuk breakfast. Angin berpusing satu badan. Telan 2 bijik actifast tapi langsung tak jalan. Berlakon sihat semata-mata demi kerja.

Dapat berita nenek makin teruk, tak bangun makan, tak bercakap. Ya Allah lama sangat dah tak pernah ada rasa macam mana nak hilang orang. Tak ingat langsung apa rasa. Tak tahu apa nak buat, tak tahu apa nak cakap, tak tahu apa nak react. Longlai. Risau. Nenek ramai anak, cucu, cicit. Aku takla yang terbaik, tapi itu la buat kesal. Kepala makin berdentum.

Lya kahwin esok. Aku nak sangat ada dekat dengan dia masa dia jadi isteri, duduk sama rasa sebak, bahagia. Kepala rasa nak pecah.

Orang kata jodoh maut tangan tuhan.

Betul.

Cuma dalam saat nak hadap takdir tuhan ni, nak sangat ada telinga nak dengar. Tapi aku pun susah nak cakap. Sebab aku suka meleleh meleret bercakap bercerita sampai bebankan orang. Diam jela. Dari meleleh merepek, elok lelehkan air mata.

Period! Setan keliling.

Alasan bodoh aku.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, December 13, 2012

Cakap 2

Gua nak update post bawah tapi takleh, kena post entril baru.

Takde rezeki nak menang, takde final untuk kita. Takde penutup hujung tahun dekat stadium. Thailand main best. Serious, tak bagi chance langsung. Coach Raja punya game dia dah baca baik punye. Even ref ada gaya bangsat yang hmm entah, tapi Thailand deserve to win.

Final will be between Thailand and Singapore. I'm rooting for Thailand.


Takde extra public holiday!!!
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Cakap

Cakap-cakap dengan kawan, bila cakap mesti teringat dan kemudian cakap. Sebab tu elok diam, kalau teringat pun diam. She's the only one yang notice apa habit, apa cycle yang lari.

Bukan kurang cakap kurang sayang, dia tahu apa sebab diam.

Bola, aku suka bila lelaki yang cakap hal bola dengan aku. Tak boleh diam jadinya. Semoga Malaysia menang, aku beli tiket rm50 untuk final nanti. Hahaha. Tapi aku tak suka bila perempuan cakap bola. Haha dia pun tahu apa sebab. Lagi-lagi mereka dengan provokasi sampah yang ha taknak cakap, diam je.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, December 12, 2012

121212

Takde apa pun nak cerita tapi saja nak tulis sempena date yang sedap ni.

Seminggu dua ni dok ulang alik balik kampung, Nenek dah uzur sangat. Semua kena orang lain uruskan. Dia duduk rumah Maklong, thank you family Maklong. Kita yang duduk jauh ni datang bila cuti jela. Tolong apa yang patut. Satu hal pasal Nenek yang aku kagum, dia selalu suruh buat kenduri kecil je jemput anak cucu semua balik mintak baca yassin. Dah banyak kali jugak dorang buat. Alhamdulillah kan. Doakan Nenek kuat macam dulu balik la.

Lya nak kahwin lagi 3 hari, Haritu ada bachelorette party untuk dia, excited nak pergi tapi takde rezeki. Kena balik kampung. Ahh tapi macam la dia dah kahwin nanti tak boleh berparty dah. Ikhwan je pun laki dia. Ape de hal. Haha. Setakat ni belum nak rasa sayu ke sebak dia nak kahwin,dia still duduk rumah lama, laki dia Ikhwan je pun, bbm ada so biasa jela, kot. Tapi kalau dah nak ada baby mesti semacam. Haha.

Harini 12.12.12, kemain kecoh dulu kata harini dunia nak kiamat. Sedang Rasulullah pun tak tahu tarikh kiamat kan. Bayangkan kalau nak kiamat lepas tu pagi tadi tak solat subuh, lepas tu aurat tak tutup betul-betul. Adoi seram.

Tahu tak aku dah ada lesen kereta dari tahun 2008, tapi tak pernah berani nak drive. Kisah benar. Konon kental tapi penakut. Pulak pernah accident dulu, terus takut naik kereta laju-laju. Sampaikan naik putra lrt tu takut bila laju sangat. Roller coaster tak yah cerita, dah la laju, tinggi pulak. Kirim salam banyak-banyak lah nak naik. Alkisah lesen kereta tu, nama je ada lesen tapi suruh bawak kereta memang jangan. Tak gagah langsung. Haihh dah la, tu jela nak cerita.


Thursday, December 6, 2012

Janggal 2

Kejanggalan ni susah jugak nak kekal, lagi-lagi bila kau konon isolate diri dengan novel lepas tu ada scene tiba-tiba nak kahwin tapi mati, lepas tu dia kisahkan hal mati tu dengan syahdu. Kemain provokasi melampau dekat jiwa. Tiba-tiba takde orang keliling nak share sedih. Dah, boleh pergi tidur. Bye
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Janggal

Sebenarnya ada satu draft pasal bola sepak tapi aku tak rajin nak edit lagi. Plus cerita pasal aku beat Raihan dalam fantasy macam dah basi, cerita pasal RVP scored the fastest goal in the season pun macam soo yesterday, cerita pasal aku gigih nak pergi tengok bola Malaysia vs Indonesia haritu pun macam dah mendung. Kecuali last night, Chelsea tak dapat proceed next round on UCL. Booooo, sama dengan City. Kihkihkih. Takpe satu hari nanti, akanku gigihkan diri.

Nak cerita pasal kahwin kawan-kawan pun belum tiba masanya lagi, bagus betul kawan-kawan jenis selang 2 minggu kahwin. Senang aku post semua nanti. Jijah dah lepas, Joyah dah, Lya akan datang dan penutup nanti Along bertunang. Amazing. Seronok jumpa semua balik berturut-turut macam ni. Bila reminisce balik tahun 2006 dulu alahai kudut betul semua. Ada satu gambar Joyah letak dekat rumah dia, gambar sekelas masa part 2 dekat Perak dulu. Haha semua gelak macam gile tengok gambar masing-masing. Syukur nikmat still ada depa keliling aku walaupun kalau bukan sebab kahwin ni memang takkan jumpa semua orang serentak macam tu.

Hal kahwin sendiri, approximately 5 bulan lagi tinggal. Awak tanya la apa yang dah settle? None. Haha takde progress sangat except last month jumpa tailor sana sini tanya quotation and bla bla bla. Dan baru realize something yang kita taknak buat pre wed photoshoot, ingat nak tukar jadi post wed photoshoot. And yes, tak payah tanya tema apa, BOLA dan PADANG. Tapi tengok lah entah photog tu nak ke tak. Sekarang still cari videographer jugak, yang murah dan lawa. Ada a few tapi asal nak set appointment je dorang busy. Leceh. Lain-lain entah bila nak mula. Kite ni jenis relax je, gelabah ada la sejam dua bila orang tanya, lepas tu mula la rasa lambat lagi ni, so lek lek lu.  

Oh dan aku tengah pms so macam banyak gila fikir entah hape-hape, macam bukan hal aku pun aku nak sibuk fikir. Buah fikiran yang selalu datang dari twitter. Nak kena elak semua ni sebab sekali terjebak susah aku nak patah balik. Dan terpaksa mute certain people, remove from tab, atau bila rasa setan keliling otak sangat terus log out twitter and ada masa off data service terus. Taknak bbm, taknak whatsapp. Bertuah la kan kalau ada sampai call or text aku zaman sekarang ni. Biarkan aku takde komunikasi dengan orang lain, dan takde nak fikir seperti setan pasal orang lain. Bukan salah orang dekat twitter atau di mana saje anda berada, cuma aku punya sistem nak digest bagi positif susah pulak. 

Dekat office, main zombie macam gile, segala game dekat facebook tu. Dalam train, baca novel. Pulak dekat KL Sentral tu dorang dok jual english novel yang secondhand punya, ahh beli beli. Jadi Sydney Sheldon adalah teman paling dekat di hati bila mana lebih 5 novel dia aku khatam. Macam tu sekali nak isolate diri dari laman sosial, kemain ayat.

Sebab tak senang aku nak hidup takde orang keliling, apa je mesti kena cerita, apa jadi je kena cakap, semua hal nak share. Hal bagus takpe, sampai hal buruk pun cerita. Adoiii parah. Since aku pun ada good sense macam Sherlock Holmes so apa je pasal orang lain dan diri sendiri aku akan buat hipotesis sendiri yang selalunya adalah tepat dengan kesimpulan akhir, dan seterusnnya mula la taip report dekat bbm ke apa ke nak sebarkan. Setannnn betul. Dari aku sibuk mengSherlock Holmeskan diri untuk kisah manusia sejagat, biarlah aku kaji cara nak matikan zombie dari makan plants aku, dan kaji kisah novel Sydney Sheldon yang kemain misteri lagi.

Semua ni buat diri sendiri janggal. Cakap janggal pun rasa janggal. Dulu aku suka sebut ganjal, bukan suka tapi selalu lupa apa janggal, lepas tu jadi ganjal. Ni pun baru google betul ke janggal.

Sekian, semoga semua manusia jadi lebih baik dan mulia. 

Last, Nenek aku tengah tak berapa nak sihat. Tolong doakan. 





MatLuthfi, ailebiu. 



Wednesday, November 14, 2012

1434

Ada azam baru?

Aku jenis manusia tak berapa nak nekad sangat. Kihkihkih. Susah nak jadi manusia berazam ni. Cuma hari-hari berniat nak jadi muslimah sejati. Gitteww.

Harini last day of 1433, lepas maghrib sat gi masuk 1434. Semoga tahun baru ini membawa lebih barakah kepada kita semua.

Doa




Friday, November 9, 2012

Nakkkk

Ada satu lagi nak share.

Nakkkk

Omaigod minggu ni aku macam orang gile. Aku syak Tiqah dengan Mira dah habis bosan nak layan aku, Lya pun. Apa-apa yang aku jumpa semua nak cerita.

Pasal link dekat atas tu, kalau rajin belek la gamba photog ni, terbaik. Serious. Tapi tak tercapai dek bajet.


Freedom

Dah berhari fikir apa nak cerita, ada banyak tapi tak rajin. Jadi kongsikan cerita.

Baca ni FREEDOM!!!

Haha.

Serious kan, perempuan kalau nak kahwin kena pergi spa, buat facial, mandi asap-asap, manicure, pedicure, oh dengan pergi wax apa yang patut. Haha satu mende pun aku tak pernah buat and tak pernah terfikir pun nak buat. Hal-hal manjakan diri ni, (ye manjakan diri macam Rozita Che Wan cakap sebulan sekali mesti pergi manjakan diri) aku tak reti. Kalau ikut artis-artis ni manjakan diri nak bagi hilang stress. Aku kalau stress fikir makan. Tapi makan tu tak stress pun kite fikir.

Sekarang hujung tahun, walaupun hujan semedang aku berangan nak pergi holiday. Tapi tu betul-betul hujung tahun nanti kalau ada rezeki dengan keluarga tersayang baru pergi. Lagi pulak bila semua ditanggung halal. Untuk sekarang ni dikala stress yang dibuat-buat aku berangan nak pergi karaoke. Last time jejak kaki masa nak konvo dulu, Jue belanja. Lepas tu takde dah. Haihh kecewa.

Dan satu lagi, bila stress rasa nak jerit dan mencarut, the best place is stadium. Ini dah pernah habaq dulu, jadinya AFF suzuki cup nak start hujung bulan ni, jadual game selamat aku print, kalendar selamat diconteng, jersey baru semangat diorder. Nak tak nak aku kena pergi. Walaupun kecewa sebab 1 game je yang kalau pergi esok tu cuti. Dan jatuh dikala Joyah punya wedding, jadi dah boleh mulakan langkah untuk merangka strategi.

Dalam tak rajin nak blog, ada jugak kisah ha.


Saturday, November 3, 2012

Gelabah

Ala gelabah tapir post bawah ni. Haram jadah jugak post guna blackberry lepas tu tak boleh delete. Oh lagi bengong bila teringat dekat rumah takde internet, tak sempat update fantasy. Phuii. Firstworldproblem.



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, November 2, 2012

Celaru

Malam yang jahat, cuba jadi tidak bersyukur. Cemburu atas hidup orang lain. Menyesal dengan diri sendiri. Longlai bila rasa terhukum berat. Gelap mata tak nampak satu pun hikmah.

Ampun ya Allah, bukan pertikaikan takdir. Kerja syaitan mungkin. Atau bisik petunjuk agaknya.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, October 31, 2012

Gatal

Semalam serabut gile, sebab ingat application untuk buat master dekat UiTM dah tutup. Rupanya bukan semalam. Tiqah cakap closing date dia 30 November. Cis, agak penat jugak beremosi semalam. 

Lepas tu nak cerita pasal gatal. Gatal ni bukan setakat gatal miang yang bagi merah badan tu, ada jugak gatal yang miang nak berpasangan tu. Kemain ayat aku, bertapis betul. Dan sebenarnya ada pelbagai lagi gatal. Contoh dialog 


Situasi 1

Ika: Mak, orang malas la nak study. Rasa macam nak kahwin.
Mak: Eh kau ni apesal gatal sangat. Belajar tak habis lagi dah gatal nak kahwin


Situasi 2

Ika: Mak boleh tak kalau nak postpone kahwin dulu. Rasa macam nak buat master dulu la.
Mak: Eh kau ni, gatal betul la. Dulu gatal nak kahwin. Ni dah dibagi kahwin kau gatal nak belajar pulak.



Nampak tak? Ayat macam lebih kurang tu tapi situasi tu memang berlawan habis. 

Kisahnya aku nak sambung study lagi, tapi tula mana nak kahwin la, nak study la. Sepatutnya nak apply yang previous intake tapi masa tu suntuk sangat, lepas tu sibuk kerja lagi dengan nak siapkan preparation untuk bertunang. So hold la dulu. Tapi memang dah nekad nak masuk intake March 2013 ni la. Ni sekarang bila dah open dah belah bagi jadinya. Banyak dah dok bertekak sama Raihan pasal ni. Semalam berjaya la buat heart to heart punya meeting depan makanan, sebab dia kalau taknak kitorang bergaduh sampai ketuk kepala masing-masing memang kena buat discussion sambil makan. Bila masa makan ni kalau nak marah pun rasa ish tak boleh nak marah sebab ada makanan. Lepas dah discuss sambil makan, akhirnya keputusan diambil supaya jangan apply lagi la untuk intake yang ni. InsyaAllah ada rezeki masuk intake September next year jela. Cuma harap-harap momentum tu kekal lama lah.

Dan sebelum tu, aku dengan Raihan pernah ada meeting lagi jugak. Meeting pasal nak kahwin ni la. Selalunya bila dekat office setakat berbalas emel je discussion kitorang ni. Tapi takde pun final decision nak yang mana satu. Tu pasal kena buat meeting betul-betul punya.

Macam biasa la, meeting kena dekat tempat makan. Niatnya discuss dulu baru makan. Gagal. Makanan sampai je terus sumbat perut dulu.




we are very the serious you know. Siap ada minit mesyuarat segala.




meeting hari Jumaat, hari yang terlupa nak update fantasy.  mintak excuse 10minit nak kaji strategy and tactical plan. Dude, dalam league Acap aku on top okayy. Walaupun point tak setinggi yang lain. Haha


Last, season ni gigih gile tengok The Voice. Sebab rumah kita ada PVR. Kihkih record jela dulu, nanti bila free baru tengok. Lepas tu suka betul dekat Melanie ni. 
#TeamAdam












Cute, terus suka gila lagu ni. Entah berapa kali dok repeat ha.



Tuesday, October 16, 2012

Pengakuan

Aku ada pengakuan nak buat. Pasal kahwin.

Ye aku tahu, aku pun bakal kahwin nanti. Nanti yang bukan tahun ni. Ada lagi 2 bulan setengah nak ke bulan depan. Dalam 2 bulan setengah ni tahu tak ada banyaknyewwwww kawan aku nak kahwin. Seronok. Tapi cemburu!

Jadi itulah pengakuannya. Cemburu. Dengan Lya, Jijah, Joyah, Intan dan sebagainya. Malam tadi cakap-cakap dengan Raihan, bestnya dorang, bertunang sekejap je lepas tu terus kahwin. Kita bertunang dekat setahun nanti baru kahwin. Lepas tu bestnya jenis yang senyap tetibe dapat invitation dari dorang sebab nak kahwin. Ini lagi cemburu. Macam mana dorang boleh tahan rahsia tu sampai tetibe popp nak kahwin je dah.

Bukan nak kufur nikmat weh, saje je nak bagitau. Macam Jijah, dah la bertunang tetibe, tup tup bulan depan nak kahwin. Gila tak seronok aku. Tapi cemburu mesti la ada. Mengejut je dia, sedap dok bahan dia tetibe dia yang dulu dari semua orang.

Ala ini bukan cemburu tahap dengki nak pedajal orang. Ini jealous yang eh bestnya kan tengok orang kahwin. Lagi-lagi orang tu kawan kite. Kau, kalau pergi kenduri kahwin orang pun mesti rasa ee bestnya dia kahwin, nak jugak. Kan? Lagi-lagi kalau segala apa yang dekat situ lawa je kan. Mula la kutip ilham sana sini nanti nak macam tu jugak. Sama la kes aku ni ha. Cuma bila kawan-kawan sendiri nak kahwin lagi cepat dari aku, hish berganda cemburu. 

Tapi rezeki masing-masing. Alhamdulillah kan bila semua dah nak ada family sendiri, tetibe sekarang bukan lagi fasa nak mengadu problem dekat study, dengan kerja. Semua dah tahap ahh pening dengan preparation kahwin. Dewasa betul rasa. Ini sebulan dua ni tetibe ada jela ni lagi invitation kahwin orang ni. Mesti punye. Yang stock kawan baik nak kahwin ni pun buat pening jugak, hadiah sah-sah nak yang mahal nun dekat La Senza nun. Kopak aku. Kau tengok, hadiah pun kemain upgrade kaw-kaw punya. 

Seronok bila ada kesempatan nak rasa suasana macam ni, ada kawan yang boleh nak kongsi hal-hal happy. Tapi nok, dalam dia dok share tu makin menggunung cemburu aku. Tak sabar nak jugak macam tu semua. Harapnya semua berjalan lancar. Seronok sentiasa, gembira sentiasa. Hal kahwin ni apa yang tak seronok, kecuali bila takde duit.

Ini dari pagi tadi dok taip, kering otak aku.


Monday, October 15, 2012

4wd adventure - Lata Berembun, Raub

Sabtu lepas aku dengan 8 orang umat manusia lain pergi Raub. The best trip ever la. 

Plan macam ni mula dengan borak-borak kosong dengan Mira, dia dah sangap nak buat outdoor aktiviti. Dah nama cik puan komander, aku pulak jenis teringin je nak buat semua mende. Dari situ la asal ada masa je sibuk cerita nak buat tu, nak buat ni. Sampai satu masa tu aku terbaca dalam paper pasal trip orang pergi Lata Berembun naik 4wd. Bukak suggestion, google pakej apa semua. Lepas tu terus suruh Mira call and arrange semua. Mula-mula 5 orang je nak pergi. Seminggu sebelum baru aku rasa hambar gile kalau 5 orang je. Bukak invitation dekat ramai orang, dapat cekup 4 orang lagi. Ok cun dah 9 orang. Dalam 9 orang ni masing-masing pun belum kenal each other lagi. Risau awkward je nanti, tapi layankan jela. 

Gerak 2 kereta. Dalam 8.30 la kot baru betul-betul bergerak secara rasminya. Driver adalah Mira dengan Rosal. Hoiyahoi bawak kereta macam ape je. Patut sampai 10.30 tapi pukul 10 dah sampai. Dari pekan Raub nak ke Jeram Besu ada dalam 20 minit. Parking kereta dekat situ, tukar uniform semua. Hari hujan pulak, risau sikit. Beg-beg semua bungkus dalam plastik sampah sebab taknak basah. Aku agak risau sebab bila hujan nak masuk area sungai ni macam bahaya, tapi berdoa sangat tak jadi pape. 

Bila dah naik atas 4wd tu terus hilang cuak, adrenalin merembes kaw-kaw punya. Best gile wa cakap lu. Trail dia memang kalau tengok rasa nak menangis sebab takut tapi menjerit suka pulak yang keluar. Dekat sejam jugak atas 4wd tu. Sebab kitorang 9 orang so ada 2 4wd. Aku terselit dengan jejaka badan besar, Raihan, Aidil dengan Rosal. Sempit oi. Yang 4wd lagi 1 ada Hadi, Tiqah, Mira, Pady dengan Lyd. Yang gadis berdiri dekat belakang, Hadi kena duduk depan. Dorang punya lapang sebab semua slim je, kalau lalu ada pokok ke apa siap boleh elak-elak camtu je. Yang kitorang ni kena duduk tunduk sebab nak elak kiri kanan memang takde space. Paling kesian Raihan dengan Aidil sebab life jacket singkat, bila naik tu pinggang memang terlanggar palang besi 4wd tu, memang cedera la jadi dia. Nak tolong kesian tapi tak mampu sebab kelakar sangat. Rupa dah macam pelarian dah. Hadoi aku taip ni pun gelak sorang-sorang dah. 

Trail 4wd dia memang menakutkan, dari lereng-lereng bukit, cerun-cerun, hutan tebal, jalan batu, jalan tanah merah semua ada. Aku rasa semua orang tak expect macam tu sekali rupa dia, ingatkan biasa-biasa je kan. Mula-mula tak faham kenapa kena pakai life jacket, takkan la 4wd tu nak menyelam ke kan, rupanya sebab bila kau naik tu badan semua ak terhentak-hentak dengan besi atas tu. kalau pakai life jacket tu ada la protections sikit. Bila dah sampai atas tu hujan still tak berhenti lagi, agak risau nak mandi sebab takut kepala air turun. Tapi ajaibnya air sungai dia tak nampak deras. Kalau nak mandi memang boleh sangat la. Lepak dekat atas tu dekat 4 jam. Rasa macam lama je sebab hujan lebat, agak spoil sikit la, sebab semua orang muka geram nak terjun. 

Air sungai dia sejuk sangat-sangat. Kalau dah bercakap pun mulut berasap so boleh imagine la macam mana bekunya air dia. Tapi dalam sejuk-sejuk tu kalau tak berendam memang sia-sia la. Datang jauh-jauh setakat nak tengok je kan. Rugi. 

Nasib baik plan nak bbq jadi, so dengan arang yang ada tula semua orang panaskan badan. Macam dengan London je gaya. Dah dekat pukul 4 petang baru siap-siap nak turun, sekali lagi kena naik 4wd tu. Yeayyyy. Semuanya best kecuali part pokok duri-duri tu. Banyak sangat sampai kena banyak tunduk sebab taknak duri melekat. Itu pun ada je yang singgah-singgah masuk dalam baju. Memang rimas gile jadi nya. Tapi Rosal yang hidup dalam alam fantasi, gagah dok rekod video, macam-macam filem dia buat. Dari cerita perang hikayat zaman purba, ke perang dengan alien, ke cerita kahwin lari. Penat gelak weh. Ajaib betul aku takde nak mual-mual ke apa.

Overall ni memang the best trip ever la. Yang lain pun semua satu kepala. Memang best. In fact sekarang ni tengah gigih survey tempat untuk next trip. Weehooo. Tak sabar nak tunggu bulan depan :D


The best partner ever
Spec Raihan sihat sejahtera lagi masa ni. Bila sampai dekat atas habis pecah
Ini belum sampai jalan yang membunuh lagi
Ha nampak mereka dah mula kalut. Kesian yang badan besar tu, mulut pot pet je sebab sakit



Aku macam bersyukur sebab semua jalan lancar. Hujan-hujan pun tapi still semua orang enjoy. Aidil si diva siap cakap kalau boleh next trip nak kekalkan orang yang sama jugak. Baca ye kawan-kawan, Aidil tu banyak songeh tapi boleh cakap camtu. Raihan pun sama. Dia ni aku tahu bukan beriye nak pergi tapi sebab aku yang beriye nak pergi tu dia ikut je. Balik tu berapa kali ntah dia cakap best gile, seronok, dia pun bagitahu kalau ada trip lagi nak dengan budak-budak ni lagi. Dan sebenarnya aku dengan Raihan macam plan nak pegi lagi sekali, sebab dekat atas tu boleh trekking nak pergi port air terjun yang lagi best. Hari tu hujan, tak berani nak naik.

Gambar yang selebet-selebet atas 4wd ada dekat Pady dengan Rosal. Gambar yang ada ni belum menggambarkan real situation lagi.

Ahh bila baca balik, tak menggambarkan kegembiraan puun. Tapi serious best gile nak mati. Kalau dapat video dari Rosal tu aku try upload.

Friday, October 12, 2012

Hai

Hai, saya nak ke stadium. Doakan saya sempat jumpa adik saya nak tukar baju, sempat nak beli ayam, dan sempat jumpa Taqi nak ambil tiket. Dan semoga jalan tak teruk jam, dan semoga Raihan tak emo. Bye

Last minute game plan

Semalam, dari office dah flu macam haram. Hidung makin sensitif betul dengan asap rokok. dari pagi sampai ke petang tu dalam train dok bersin. Rimas. Konon balik nak cepat-cepat makan, makan ubat dan tidur. Semangat dok panaskan lauk tapi nasi tak panaskan lagi. Tengok ade roti canai, ok makan roti canai dulu sebab Mak masak kari ayam. Lepas tu nasi pun masak, ok makan nasi la sikit je, lepas tu tertambah lagi sikit. Alahai jahanam. Sebab ada sambal kentang, entah la seminggu dua ni hari-hari dapat sambal kentang pun takpe.

Pukul 8 lebih masa tu ade repeat The voice, dah tertengok. Dah la 2 jam kan. Dok dapur conquer tv sorang-seorang. Mak dengan adik nak tengok korea tu ha, to the beautiful you tak dapat. Tv depan Abah tengok bola. The voice habis pukul 10 lebih camtu, cepat-cepat makan ubat lepas tu terus padam. Tahu apa update pasal ATM langsung. Pagi tadi dalam train baca tweet kata ATM ke final. Whoaa naiss. Malam ni game Selangor. Oh yeahh itu la tujuan utama rambling ni.

Baru sedar menyesalnya tak beriye nak kirim tiket dekat orang, menyesalnya tak on je dengan plan orang yang ajak pergi, menyesalnnya bila orang tanya cakap aku taknak pergi kalau takde tiket free. Oh come on, real football fan kisah apa pasal harga tiket. Haha konon. Aku rasa la RM15 untuk game semi final ok lagi, tp rm40 untuk final macam mahal. Nak mark up pun double sudah. Teruk betul dorang ni.

Dan tadi, masa dalam toilet mula planning macam mana nak buat jadi plan nak tengok bola malam ni. Sebabnya semalam dah janji nak beli ayam untuk sabtu ni. Takut tak sempat nak kejar masa tengok bola. Tapi game plan kena bagus. Dah segala rangka rancangan dah diatur, jadi kita tengok la dengan strategi yang ada dapat ke tak nak tengok live malam ni.

Bbm balik mana manusia yang ajak tadi, bbm Aboy tanya balik rumah tak sebab mintak tolong bawak jeans dengan jersi. Aku pakai baju kurung pulak ha harini, ayu celah mana nak menjerit mencarut sakan dengan baju kurung dalam stadium tu.  Dah mesej Abah tanya kalau dapat tiket free jangan lupe roger. Gigih oi.

Tapi if worse come to worst, kata lah tak dapat, takpela. Sekurang-kurangnya aku dah tebal muka tanya semua orang dorang dah beli tiket ke belum. Jadi kalau gagal lepas usaha takpe lah. Takde apa nak menyesal.

Ewah colleague dekat office ni semangat pakai ringtone lagu bola selangor. Heiii doakan pleaseee.

Oh lagi satu, sebenarnya aku tertinggal wallet dekat rumah. IC apa semua takde. Duit pun pinjam duit Abah tadi. Haaa 

Thursday, October 11, 2012

Bank

2 3 hari ni naik menyampah dengan bank, lagi-lagi customer service punya department. Haihh iyela kita pun paham la awak tu mungkin penat layan customer, dah aku pun penat jugak nak kena hadap kerja. Memang berkandang babi disebut 2 3 hari ni.

Lepas tu satu hal lagi, sekarang ni dah trend kan bila ada yang sakit, lepas tu akan buat 1 page dekat facebook nak mintak sumbangan. Bagus. Ingat dulu masa anak Fynn Jamal tu. Aku ikut betul-betul situasi masa tu. Bila duit dia cukup rasa seronok sekali, nak menangis pun ada. Tapi ada satu hal bila saving account rupanya ada limit nak terima duit banyak-banyak. Kata bank takut entah dia buat business apa ke ntah kan semua dok nak bagi duit ke akaun dia. Nak marah bank pun dah orang bank pun buat kerja dia la kan. Bila dah jadi macam tu, bank block akaun tu. Susah dah orang lain nak bagi duit macam tu. Dah la nak pakai duit secepat mungkin. Kita cakap pasal nyawa. Nyawa anak orang. Tapi untunglah Fynn tu ramai kawan, ada la ex bf aku, Noh Hujan tu baik hati bagi pinjam current account dia yang rupanya takde limit pun amount duit keluar masuk. jadi selamatlah Arjuna Bakti dibedah.

Pagi ni aku baru tergerak nak baca pasal Adam Syukri, baby yang katanya lahir tak cukup oksigen. Semalam dekat twitter Wardina ada tweet, mama Adam ni kata nurse tu kurang ajar, "buat sedap, teran taknak. nak baby kau takkan hidup". Adoi sangatlah babi kan. Dah kisahnya, baby tu sekarang dah sakit. Tak sampai hati nak tengok gambar dia. Kesian sangat. Kalau bukak facebook page dia ada la jugak dia bagi nombor akaun untuk bagi sumbangan. Tapi tak lepas nak transfer ke apa, sebab bank kata account is not authorised. Aku rasa itu saving account la kot. Sekarang macam mana? Family Adam ni bukan somebody ke apa nak ada geng-geng artis tolong kan?

Aku rasa la, bank dah kena buat satu department untuk hal-hal macam ni. Ada consultant yang tolong orang-orang yang nak kan bantuan ni. Tak semua orang tahu saving account ada limit, dan tak semua orang ada current account. Yela aku pun mana tahu ape ntah beza dua-dua ni. Dok membebel atas ni pun dengan penuh emosi tanpa info yang tepat sangat. Aku tahu. Ah dah la, entah-entah bank ada je buat department untuk ni. Aku je yang tak tahu kan. Ok bye


Wednesday, October 10, 2012

Bulan 4

Lepas mengecewakan Lya yang inginkan teman untuk lunch (padahal dia nak lari dari colleague dia), aku baru teringat harini dah 10hb. Eh iye la, 10 kan konon angka keramat. Phuiii khurafat nak percaya mende-mende keramat ni. Date harini la kan dah masuk 4 bulan dah bertunang. Kemain itu pun nak update. Eh yela, awak tahu haritu 25 September, kita punya 3rd anniversary saya tak update pun. Hewhewhew.

Sebab dah 4 bulan berlalu so plus minus 7 bulan je ha nak ke tarikh tu tu. Tanya preparation, hah baru book photog je, sebab photog ni dah jadi idaman sejak 2 ke 3 tahun lepas. So once dah set date, laju je aku set appoinment dengan photog tu. Lain-lain preparation semua baru la dok main listing kan tempat tu, tempat ni. Tu la dah kena book banyak lagi kan. Start minggu depan lah. Sebab minggu ni serabut rasa.

Tinggilah harapan semoga semua berjalan lancar. Takde nak konflik berat-berat sangat lah, taknak bergaduh sakan, taknak dapat barang dengan harga mahal, taknak duit habis dan segala yang buruk-buruk semua taknak. Dan semoga kita berdua dapat fitkan badan sekaligus mengempiskan perut. Amin.

Cita-cita aku sebenarnya nak publish part3 punya trilogi kisah bertunang tu, tapi kita bawaklah ke lain waktu.



Saturday, October 6, 2012

Kerja kosong

Hai, hari ini hari Sabtu. Hujung minggu lagi. Minggu pertama dalam Oktober. Jadi aku di office. Blerghhh!

Tak boleh complain sebenarnya, sebab nama pun cari rezeki. Dari meroyan duduk rumah macam minggu lepas jadi kerja adalah bagus. Semalam boss aku yang namanya dirahsiakan mintak aku cari staff baru lagi untuk assist aku. Ok dia tak mention pun pasal assist, tapi aku nak jugak budak baru tu tolong aku sebab aku senior. Boss minta cari yang level sama macam aku, dan aku kalau boleh nak yang up sikit supaya tak bengap macam aku. Dia nak perempuan kalau boleh, tapi aku nak lelaki sebab biar pape hal boss marah dia. Plus being the only perempuan dekat sini buat aku senang. Taknak ah saingan. Skop kerja macam pelik sikit tapi itu nanti biar mereka cerita. Kerja mudah, sempat untuk download running man walaupun banyak kerja. Usah risau. Siapa-siapa nak kerja weh bak mai resume.

Dah, hal kerja tak boleh cerita banyak. Tadi aku baca blog Lya. Alahai sendu di dalam kalbu betul sebab dia dah nak kahwin. Cepatnya rasa. Risau nanti lepas ni bila pms takde siapa nak layan sebab Lya dah kahwin mesti kerja asyik mengandung je. Kot-kot morning sickness dia lagi teruk, mood swing pun lagi macam haram jadah. Aku rasa aku patut risau pasal aku, sebab aku memang tak rajin nak layan dia. Heh.

Pagi tadi Tiqah buat surprise kata ada dekat sini, eleh menyampah. Datang tak bagitahu. Jadi aku nampak dah perjalanan aku harini. Mungkin dating bersama Oh sebenarnya Taken 2 takde lagi dalam list perbelanjaan minggu ni sebab semalam aku dengan Raihan makan mahal. Dayyum.Tapi aku kena paksa Raihan paksa aku supaya tengok. Pisang takkan berbuah dua kali, dan supaya tak menyesal di kemudian hari.

Hah dah la, meraban entah apa. Sekian.


Thursday, October 4, 2012

Taken 2

Tahu tak, dah dekat setahun aku tak tengok wayang. Hebat gile. Rasa tak urban langsung. Last movie Serlock Holmes ke Jack & Jill ntah. Lepas tu entah apa yang buat aku hilang interest nak tengok wayang pun tak tahu. Tapi rasa nya sebab tiket wayang yang mahal bersamaan sepinggan udang penyet kot. Kadang-kadang bila dah baik je beratur nak beli tiket nanti mesti tak jadi, tup tup masuk kedai makan. Betapa pentingnya makan.

Tapi sekarang, tak boleh tahan. Taken 2 dah release oi. Siapa tak ingat first movie Taken yang scene anak dia sempat jerit pasal mamat yang nak kidnap dia tu. Gua kena jugak pergi tengok ni, lepas ada banyak list movie yang gua pendamkan demi makanan. Taken 2 adalah wajib. Sebelum pergi kena makan siap-siap supaya niat nak tengok wayang kekal hingga depan kaunter. Walaupun pernah je dah depan kaunter tu kitorang cancel nak beli tiket.

Oleh itu tinggilah harapan supaya Raihan baca entri ni dan bersungguh-sungguh paksa aku, walaupun dia dah tak heran dengan aku dah sebab dah ada boyfriend yang ramai yang suke nak belanja dia tengok wayang. Dah la, tak tahu apa motif nak tulis ni dalam blog. Sekian.

Monday, October 1, 2012

Tanpa

Aku rasa susah bila hilang kuasa. Kuasa nak ekspresskan jiwa. Bukan setakat sesama manusia, ini dekat sini pun makin tersekat. Hilang kuasa tanda lemah. Huh benci.

Bangga bila diterbalikkan, kuasa aku yang tersekat ni la yang buat manusia lain rasa selamat. Manusia lain rasa oh Ika ok. Iyela, diam-diam jela aku kemam masalah jiwa.

Susahnya nak simpan. Sedang nak kemam pun satu seksa, telan lagi rasa macam neraka. Apa nak buat. Kalau syurga katanya bila ditelan, aku telan. Walaupun rasa neraka, asalkan syurga untuk kau, atau kita yang tanpa aku.

Maka berbanggalah aku kerana mencipta syurga kau.

Atau mungkin lagi indah kalau ayat diterbalikkan. Semoga kuat.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, September 29, 2012

Keliru

Sabtu, last week of September. Duduk rumah during weekend dah tak jadi hal sejak dah kerja. Duduk rumah during weekend walaupun gaji dah masuk buat kaki berat nak melangkah sebab risau duit ke mana. Dah tak rasa nak dating bila weekend. Aku dah besar kan?

Isnin sampai jumaat kerja. Penat. Kerja aku tak penat mana sebab tak de banyak kerja pun, tapi travel hari-hari dari rumah ke office, jumpa ramai orang, hadap kerenah manusia yang pelbagai kaum dekat Malaysia ni. Itu yang penat. Lemas kadang-kadang.

Hujung bulan gaji masuk, syurga. Itu dulu, zaman tak reti nak menyimpan. Sekarang, bila lebih separuh gaji kita simpan lagi la rasa duduk rumah lagi bagus. Keluar mana-mana tengok bukan-bukan buat bagi idea nak membazir. Nak beli apa-apa sekarang semua kena filter, fikir 2 kali. Kalau tak perlu jangan beli. Kalau perlu pun fikir lagi kalau tak beli takpe ke. Leceh fikir hal duit.

Hal nak jumpa Raihan, dah bosan dengan tempat dalam KL ni. Entah ceruk mana nak dating lagi pun entah. Dari tempat beraircond sejuk sampai celah lorong tikus diajak pergi pun bukan dia nak. Aku kalau dia ajak tengok wayang ke apa, alahai malas. Membazir aku kata. Dekat office tu nak download apa movie free je. Kecuali ada weekend yang dia nak ajak berjimba dengan ramai orang. Itu aku suka.

Sekarang, selain bbm dengan Tiqah sambil mengadu hambarnya weekend sebab aku ada kerja kena siapkan. Tiqah jauh nun kat Temerloh. Bbm dengan Lya jugak, sibuk ajak jumpe Sina. Haihh tapi malas nak keluar. Dan dalm masa sejam ni mesti aku menyesal tak ikut dia. Raihan for sure melepak dengan budak-budak dia tu, menyesal jugak tolak offer dia tadi tapi semua sebab risau dengan kerja. Erma pun mesej ajak lepak dengan Oya. Tengok, bukannya takde life pun tapi aku sengaja je nak hidup tanpa sosial.

Hari cuti kali ni la hari bermalasan paling teruk sekali. Rasa emo duduk sorang-sorang dalam bilik dengan kerja, menyesal angkut file bawak balik. Sekarang dah rasa nak hiburkan diri tapi malas nak bergerak. Apa kesudahan si pemalas ni entah la. Diri sendiri pun keliru. Sedar diri tengah stress dengan kerja, sedar diri dah emo sebab sorang-sorang, tapi bila ramai ajak berjalan taknak. Malas katanya.

Hai, saya Ika. Saya sedang PMS. Sekian.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, September 11, 2012

Faculty of Love 2

Jadi macam dalam entri sebelum ni, mana kita plan nak buat kecil je tapi Abah tak berapa setuju sebab masing-masing ramai sedara, Abah pun rasa tak seronok nak buat kecil so tu yang jadi macam haritu. Kisah dia banyak sangat yang jadi.

Untuk kenduri part paling penting adalah makanan. Tang makanan semua mula-mula memang nak panggil caterer dengan bajet sekian-sekian. Sebab Abah insist nak jugak buat kenduri hari Ahad, memang takkan ada orang yang rajin nak tolong masak ke apa plus aku pun tak rajin nak mengemas di kemudian hari. Tapi dalam 2 minggu sebelum kenduri Maklong dengan Maktam datang rumah, dorang offer nak masakkan lauk-pauk semua dekat rumah Maklong. Dannn rumah dia tu dekat kampung kite okayy. Ya Allah terharu betul. Sebab tak sangka pulak dorang semua sanggup nak tolong sebab dah jauh kan. Rasa serba salah pun ada tapi sebab bayar caterer mahal so terima jela dengan tangan terbuka. Hihi tetamu pun memang akan ramai so paham la berapa belanja dia kan. Aku agak risau tang ni sebab aku rasa kos untuk caterer almost half dari total kos. Lepas tu kita mesti nak bagi yang the best sebab nak jamu semua makan. Bila dorang dekat kampung sudi nak tolong rasa best gile. Banyak la dapat cut cost. Untuk canopy pulak, Abah ada kawan yang ada business ni so senang jela. Special discount plus siap sekali dengan scallop purple segala. Kita tak mintak pun. Alhamdulillah =)

Untuk hantaran, ini macam risau sebab kena keluar duit sendiri. Haha. So plan dia adalah nak bagi makanan sebanyak-banyaknya sebab takde bajet nak beli handbag la, ipad la, blackberry la, haha. Tapi sebelum majlis tu, untuk hantaran semua takde la bermasalah sangat. Sebab sedara kita ramai pulak nak sponsor. Wahh bahagia. Sudahnya satu dulang je aku guna duit sendiri. Hihi. Itu pun kan dulang dah penuh ada lagi yang call nak sponsor jugak. Seronok. Untuk hiasan apa semua Mak dengan Mama rajin dah siapkan awal-awal. Sikit-sikit Allah turunkan rezeki. =))

Satu lagi hal yang perempuan akan risau terlebih adalah baju. Nasib la sebab sedar diri so aku takdelah nak demand beriye bagai. Hihi tapi rezeki la sebab baju bertunang pun Akak yang punya kain so takyah buang masa nak pergi cari lain, tinggal nak buat baju je. Dah pulak mahal gila ye kain lace apa semua. Lega. Jadi kain tu diserah kepada Maksu dan Ateh aku yang juga reti menjahit. Jimat banyak dan takde nk susah hati beriye =)))

Dan untuk pelamin sama make up kan, ini lagi last minute punye. Tetibe jela Mak cakap Abah bagitahu kalau nak pergi jela survey. Mula-mula macam taknak, lepas tu nak pulak. Ewahhh. Tapi ni tak susah mana sebab  aku ada jiran merangkap Mak Usu Abah yang jadi mak andam. Siap Ada butik segala. Lagi la senang. Tunjuk jela macam mana nak. Mekap semua Usu yang buatkan. =))))

Dan ye, satu lagi hal last minute syndrom bila mana kau akan mula demand macam-macam. Beberapa hari sebelum majlis aku tetibe gatal nak hand bouquet bagai, terus bbm Lya. Lya cakap tempat dia ada jual fresh flower murah. Pagi-pagi Sabtu dengan Ema dengan Oya terus pergi TTDI. Weeee seronoknya. Lya pun offer buatkan pulak. Mula-mula takut warna bunga ni tak lawa tapi lebih dari puas hati bila tengok lawa camni walaupun bunga dah kembang telebih. Haha. Ailebiu sayang.

Satu lagi hal aku beriye betul nak stick mustache bagai. Nak beli tapi entah mana nak dapat ntah. Sudahnya DIY je, tu pun malam sebelum majlis tu dengan diketuai Kaklong semua adik sedara pakat-pakat buatkan. Mula-mula aku risau takut tak sempat siap sebab last  sangat nak tapi yeayyy dapat jugak. Sebab sebelum tu beriye dok google mana nak dapat stick mustache. Mahal tau tak. Ni buat sendiri boleh dapat berpuluh batang, siap ada yang bawak main lagi. Tapi masa hari bertunang tu takde pun beriye guna. Heh

Lain hal pasal photog ke apa, aku request kawan sekolah aku je tolong. Hadi dengan G. Memang takde segan ke apa jadinya Hala camera je aku sengih.


Ini jadi malam sebelum kejadian. Kemain la bapak-bapak orang. Mak orang takde gambar kerana aurat terdedah. ;p

Seperti biasa, gaya kitorang kalau ada kenduri memang sakan sungguh. Siap karaoke bagai. Lagi-lagi bila karaoke set semua ada. Siap projektor, pancarkan je dekat didnding luar rumah. Abah gua terus jadi rockers. Malam tu siap kenduri durian bagai. Syurga. 

  
Part of the hantaran. Sayang pulak takde gambar seketul-seketul

Usu, tanggungjawab dia la semua ni. 

Rasa seronok bila keluarga meriah macam ni. Walaupun kadang-kadang leceh pulak bila banyak bunyi. Haha. Dan sesungguhnya aku tak sabar nak tunggu nanti bila keluarga belah Mak gabung dengan keluarga belah Abah. Perghh


The whole process ni tak susah mana sangat, kadang-kadang mental je kacau sikit. Nasib ada Tiqah jugak. Muahh3.

Ok dah, kau tunggu part 3 yang aku pun tak tahu apa aku nak kisahkan lagi. 

Thursday, September 6, 2012

Sofea

Nama dia Sofea. Umur setahun beberapa bulan ntah. Dia adalah anak Kak Ca merangkap jiran. Setiap hari bila mama dia kerja, wan dia yang jaga dia. Aku panggil wan dia Mama. (Ada 2 mama sekarang, fahamkan).

Sofea obses dengan kucing. Sangat. Dan rumah ni ada 4 ekor kucing. Serious, siapa nak kucing meh datang rumah. Hitam, putih, kelabu dengan ekor dan hidung hitam sikit-sikit, yang last kucing 3 warna dengan base hitam. Aku tak rajin nak jaga, Abah yang tersangat mulia selalu nak simpan kucing dekat rumah.

Cerita tentang Sofea tadi, dia comel. Sangat. Jadi cerita dia aku rindu Sofea. Tu je. :(
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, September 5, 2012

Faculty of Love 1

Aku agak berat nak cerita kisah ni, berat sebab rasa macam eh nanti kalau cerita dah gaya menunjuk ke apa. Takpun yela, kite punya plan macam-macam, tapi kita manusia, hidup semua diatur tuhan. Nanti takut jugak apa yang dirancang tak jadi. Alaaa sedih nya. Mintak dijauhkan la semua tu. Tapi aku decide nak post jugak sebab 

1) bila memikirkan tahap sangap nak berblog padahal takde cerita. 
1) keadaan dekat office yang tersangat "busy" lagi la membuak nak tulis. 
1) sebab rasa kalau tak tulis nanti tak ingat, kenangan manis selalu susah nak ingat. Yang busuk senang je.
1) aku cuba sehabis daya cerita pasal majlis bertunang, bukan si pentunanger dan pentunangee

Point yang last penting supaya aku sedar dan tak melebih.  

Fuhh kemain panjang nak clarify niat. 

Bismillah 

Kisah pun bermula. 

6 Mei 2012, Raihan datang rumah. Raihan datang bersama keluarga. Ayah, Ibu, Akak, Abang Zidi and si kecik Qisya. Aisyah dalam perut Akak pun wajib la dikendong sekali. Datang dengan niat nak merisik. Ini takde dalam list aturcara untuk menuju gerbang perkahwinan kita, tapi last minute masukkan. Nasib semua ok. Decision nak datang pun dibuat sehari sebelum kejadian masa tu kitorang satu family nak pergi PWTC ada book fair (acara tahunan keluarga Pak Munir). Di hari kejadian tu aku tak join sekaki discussion mereka sebab aku sibuk sangat dekat dapur, padahal  sebenarnya buat air je. Entah apa aura bibik datang masa tu, terus rajin kemas dapur. Lagi pulak aku serah semua dekat Abah je so tak rasa nak menyibuk sangat pun. Dan kalau tak dengar pun aku rasa tahu je apa dorang bincang. =P

Habis sesi risikan, Alhamdulillah lega rasa. Cincin sarung sendiri je, ala tapi jari tak muat. Fat finger, tu la selalu typo. Tetibe. Gambar hari kejadian sekeping pun takde kecuali yang bawah ni selepas beberapa hari. Semangat snap nak tunjuk pada rakan bbm 
Ini cincin yang aku dapat hasil risikan pihak sana. Sayang banyak ni sebab besar. Haha

Tamak kisah risikan, ini kisah nak bertunang.


Nak cerita pasal feel rasanya biasa je, masa baru-baru tu excited cerita dekat kawan-kawan. Bila dah lama makin dekat dengan date dia tak dan nak sibuk-sibuk pasal hal bertunang. Masa tu kerja manjang balik lambat. Lagi pulak semua hal kenduri bagi Mak Abah. Aku dok jemput kawan-kawan je. Pasal tetamu biar Abah ajak siapa dia nak. Sebagai anak yang bakal bertunang, aku takde buat apa sangat. Feel nervous ke excited ke pun lambat sampai. Haritu ada buat entri pasal Abah offer hadiah kan, so aku consider ni hadiah. Bila Abah offer nak buat itu ke ini ke, eh kita terima saje la. Nama nak keluar duit sendiri memang tak lepas.

Walaupun ada la a few things yang macam ala tak sukanya, ala taknak macam tu, tapi lega semua dah lepas. Masa ni la baru kena betul-betul redha dengan apa je. Lagi-lagi bila apa kita nak tak dapat. Alahai kuat kan jela hati kena suka apa kite tak suka. Ini baru majlis bertunang. Kalau kahwin nanti lagi la macam-macam kehendak. Nak susun lurus kehendak masing-masing kemain susah. Abah macam ni, Mak macam ni. Masuk sedara sana sini memang habis. Nasib baik masa majlis ni semua ok. Semua boleh control lagi. Get ready jela dah masa prepare hal kahwin nanti. Bukan nak jadi pesimis, tapi ye nak suruh hati ni ready je untuk semua. Dia punya pressure confirm berganda ni. Apa yang penting KERJASAMAAAAAA!! Nanti aku cerita apa yang buat aku redha dan bersyukur dengan segala hal.

Mulanya aku plan nak buat kecil dan simple. Ikutkan takde pun nak ajak ramai orang. Lagi-lagi bila kita pun baru kerja. Faham-faham jela kan. Tapi bagi aku la apa yang jadi tak de pun kecil mana. Lagi-lagi bila Abah dengan Mak mula bersuara. Haa nampak mana muncul konflik. Hahaa

Cerita masa pasal preparation majlis aku up nanti. Panjang sangat kisah dia. Lek lek dulu.

Amaran awal yang aku letak kat hujung ni, keseluruhan kisah ini ada 3 parts. Aku dah habis daya nak cut part mana yang tak penting tapi tak boleh =')



Tuesday, September 4, 2012

Random

Apesal baru tahu tempat ni.

a day tour to sekeping serendah

Ini website dia.

Sekeping Serendah Retreat


glass shed nampak gayat, timber shed gila klasik, dekat warehouse aku imagine melepak dengan semua geng. Ahh nyaman.




Monday, September 3, 2012

my man

Kalau tanya sayang Abah ke tak, mestilah sayang. Dikala usia tua macam ni, apa yang Abah buat rasa macam Allah tak seronoknya dah besar. Rasa macam kena ke kahwin, nanti Abah jauh kalau sakit macam mana. Cakap pasal sakit, itula reason blog I berpuasa. Aku longlai nak update blog haritu. Seksa sikit sakit kali ni sebab nikmat makan kena tarik. Perut manjang tak selesa. apa yang masuk semua keluar balik. Ni lepas seminggu baru rasa macam ok sikit la.

But the beautiful part is, aku ada Abah. Dari kecik, bila sakit selalu cari Abah sebab Abah pandai urut. Badan ni pun dah manja asal sakit je kena urut. Mak tak rajin sebab nanti Mak cakap tangan Mak penat. Abah tak pernah. Hehe. Dan haritu pukul 3 pagi aku dengan Ira bangun serentak sebab masing-masing longlai, cepat-cepat cari Abah. Abah bagi makan kurma. Hish itupun kurma tak lama dalam perut. Laju je keluar. Kaki sampai cramp ulang alik ke tolilet, hulur kaki dekat Abah jam 4 pagi mintak urut. Heaven.

Lepas subuh, mata tak boleh tidur sebab kepala dah sakit, angin dah merata. Mintak Abah picit kepala. Lebih setengah jam Abah tenyeh beriye kepala. Sedap betul. Bila dah ringan macam tu tidur lena tak ingat.

Tapi risau bila fikir nanti kalau Abah jauh macam mana. Kalau terjaga tengah malam nak mengadu dekat siapa, sanggup ke orang tu bancuhkan air, tolong urutkan, bila sakit kepala picit kepala sampai teridur. Dulu masa kecik tapak kaki selalu gatal, merengek beriye siot mintak abah garukan sampai tertidur. Mengade tak hingat. Ohoi awak, sanggup ke? Kalau tanya sah-sah la jawapannya sanggup!! Tapi nanti bila betul-betul jadi sanggup ke? Ahhhhh gua rasa nak hidup dengan Abah sampai bila-bila. Tak sanggup.

Otak dah mula rasa rindu dengan rumah mengenangkan apa yang bakal jadi nanti

Thursday, August 30, 2012

Melepasi malam

Malam ke enam, tak tidur malam.
Sekarang jam 2 pagi, malam dah lepas.
Sebab tu sebut 2 pagi.
Dan ye, ini malam ke enam tidur melepasi malam.
Penat?
Sudah tentu.
Mengantuk?
Wajib.
Dah tu kenapa tak tidur?
Saya study.
Ok tipu.

Awakss, doakan saya.
Esok satu lagi ujian kelayakan.
Ini betul-betul-betul nak sangat-sangat-sangat.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, August 24, 2012

Soalan lagi (selamat ketiga hijrah)

I haven't seen my *ehem* fiancé for almost 2 weeks. Raya oi, tapi tak jumpa lagi. Takde la sedih ke apa, biase je. Tapi asal orang datang je, "tunang kau mana?" "Tunang kau dah datang?" "Bakal mak mertua dah datang raya tak?" "Dah pergi raya rumah bakal mertua?". Amboiiiii.

Bila soalan camni datang tak rasa nak jawab pun sebab rasa over je tau. Konon pemalu. Hikss. Ini betul, nanti kau tanya dekat Mak. Even ada a few friends yang siap "eh kesiannya tak jumpa lagi, dah la raya." Ewah takde kesian pun, kau ingat raya ni aku takde family. Haha. Si Raihan pun lagi tak kisah mana sebab dia dah kena kerja dah.

Takpe, esok malam ada rezeki kita jumpa ;)

Oh dan lagi 1, aiyaa 5 syawal dah lepas, harini dah 6 syawal. And yeaayy sebab cukup 3tahun hijrah. Mentang-mentang anniversary dia bulan raya memang senang nak ingat. Cuba bulan rabiulakhir ke, rejab ke apa memang tak la. So tahniah untuk kita. Dan esok genap 35 bulan. Tahniah berganda untuk kita.

Ye aku tahu banyak sangat ulangtahun ke apa kan. Tak kisah la nak meluat ke apa, takmo baca. Aku dok ingat semua ni supaya nanti bila dah kahwin mesti seronok nak celebrate semua ni, reminisce semua hal yang jadi. Poyo ah nanti nak cakap setiap hari lepas dah kahwin hari special. Mesti ada masa kau rasa nak bakar rumahnya, jadi tetapkan hari dimana kasih sayang saje yang terpancar walau rasa nak pecahkan pinggan mangkuk. Hari yang diharamkan pembakaran terbuka. Romantik betul aku kan? Auww


*raya tahun ni paling banyak soalan. Nanti up lagi entri pasal soalan lain pulak. Maaf atas ketelanjuran menulis dengan kerapnya.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, August 23, 2012

Random

Awak kalau rajin baca blog tapi tak kena Vivy Yusof memang bosan tau.

proudduck

Aku tertau pasal dia masa baca tweet orang tanya siapa favourite blogger pastu ramai pulak mention dia.  Memang best la rupanya. Dulu masa dekat MMHE ada sorang geng kitorang boleh cerita pasal Vivy ni the whole day. Haha bapak hebat masing-masing sampai khatam blog dia.

Baca ini jugak please.

confessions of a bride

Aku dengan Lya dok jealous teramat dengan wedding dress dia.


Syawal 1972

Aku baru sedar tahun-tahun lepas ni siap ade entri pre and post raya. Perghh gigih betul. Secara tak langsung bagi idea jugak dekat aku yang sangap nak blog tapi tandus idea. Takpe tu nanti. 

Ini nak kisahkan cerita epik gilesss. 

Ini semua dapat dari group facebook family aku la. Gambar ni dekat rumah dekat kampung. Ini raya mereka masa 1972. IT WAS 40 YEARS AGO MANNN. Kaya betul arwah Atuk ada kamera. Rumah kami sekarang ni pun sejak kamera lama rosak takde dah harta bernama kamera. Nak bergambar satu family pun pakai handphone je. 

Hall rumah tingkat atas. kerusi tu aku rasa sampai aku besar haritu ada lagi. Langsir pun aku pernah tengok dulu. Bekas kuih tu pun ada lagi. Whoaaaa antik

Laman rumah. Sekarang dah takde dah sebab ada jiran buat rumah. Masa kecil sempat jugak la main pasir siap buat litar nak bagi kereta mini mainan tu lalu. Tu pokok manggis tepi tu sempat aku rasa buah dia. Ada pokok duku jugak dulu. Indah betul pokok buah tepi rumah ni

Kelas baju raya siap satu suit berstokin kan. Mainan pun main belon tu. Aku syak ini mereka ni memang anak orang kaya dekat kampung dulu. 

Kalau tanya siapa dalam gambar tu memang tak tahu la. Walaupun ada sorang dua muka macam muka adik sedara aku. Dorang ni muka memang sepesen. Macam mana muka anak dia, macam tula muka mak pak dia masa kecik. Nanti rajin aku kelebet balik album kat group tu tepek kat sini. 

Rindu betul kampung dulu-dulu. Bila raya tak meriah sangat lah sebab selalu jarang ada semua berkumpul sama. Rumah Nenek meriah terlebih bila ada kenduri, itu je masa semua balik. Memang tidur bersepah. Entah mana jantan mana betina. :p


Ini syawal 2012 with my beautiful Mak and Nenek. Tengok mana dapat baka muka kembang. Haaaa

Nenek dah tak sihat sangat macam dulu. Dia cepat lupa, kadang-kadang tanya soalan yang sama 2 3 kali. Solat pun sampai 2 3 kali jugak. Bagus betul macam tu. Aku takde la manja dengan Nenek sebab Nenek ade beratus cucu, berpuluh cicit. Mana nak datang manja kalau ramai macam tu. Ajaibnya la walaupun dia lupa apa dia buat, tapi dia tak lupa langsung nama semua anak, cucu, cicit dia. Dia boleh panggil sorang-sorang tak salah pun. sedang aku pun tak ingat nama anak yang tu, yang ni. Hebat. 



Jangan lupa puasa enam. Aku pegang puasa ganti boleh sekalikan dengan puasa enam walau ada ustaz yang bercanggah. Mudah, hihi tapi mintak-mintak sempat la nak habiskan. 
.Jadi hari detox saya bermula esok insyaAllah.


Tuesday, August 21, 2012

gem**

Hai, aku nak cerita pasal raya. Raya ni orang dah takde tanya soalan bila nak kahwin. Kurang sangat, tapi mungkin banyak tanya dekat Mak dengan Abah. Raya ni yang orang selalu cakap, cakap dengan ayat penyata. Bukan soalan. "Ikaaaa, dah berisi sekarang", "Ikaaaaa pipi naik", Ika *sambil buat gaya orang gemok, yang tangan kembang kiri kanan tu*, *buat gaya pipi ikan buntal*. Paling tak boleh bla bila Ateh boleh cakap "tak sangka kau boleh gemuk kan". Oooyeahhhh.

Aku dah mula pressure jugak ni. Sebelum ni takde hal lagi tapi sekarang ni dah macam kerap sangat. Asal jumpa orang je tak lari la ayat gitu. Paling aku rasa macam stress jugak bila nak camwhore alahai malu tengok gambar sendiri. Sekarang jadinya kalau rasa nak bergambar mintak orang ambilkan. Nama nak ambil sendiri macam ngeri.

Ini adik saya, Ira.
Kau tengok mana beza dia camne
Soal berat jangan tanya. Dengki oi kat Lya, baru baca blog dia tadi kata turun 3kg. Phuiiiii. Ajak aku makan tapi kau turun berat ape kes oi. Nyampes. Aku dah lama gile tak timbang berat. Lama sangat teramat sangat. Ikut sendiri punya sukatan rasa mahu dektat 60kg agaknya. Ini abnormal. Sampai tadi bila bergambar dengan Oya, Ema dengan Intan, semua suka nak bergambar sebelah aku, Alasan dia nanti dorang nampak kurus. Haktuihhh. Muka Ema nak separuh muka aku, bontot Intan separuh bontot aku. Oya lagi takyah, dah keding sangat dia. 

Gua cover dengan bantal bai.
tengokkkkk

Sempena raya ni, jamban dah macam rumah kedua jugak. Sebab tau lepas makan akan melawat jamban, so lagi takde segan silu nak melahap. Start dari mula raya memang aku nak berbelas kali jugak la ke toilet saje. Dalam risau perut sakit tapi terselit bahagia sebab tau kandungan makanan tak berapa sempat jadi lemak. Walaupun raya, nasi tetap menjadi juadah. Iye la macam Lya cakap jugak, mana nak sama nasi impit dengan nasi. Nasi makan 2 kali sehari je kenyang, nasi impit makan 10 kali pun susah nak kenyang. 

Orang kalau dah mula terasa macam terlepas cakap nanti ada la ayat penyedap. Hampir semua kan kata takpela badan kau naik sikit, sebab Rean pun besar. Dayyumm. 

Oh fakta, semua yang keluar statement macam ni adalah perempuan. Lelaki cakap camni "perghhh sedap." Hilang stress mak nok. :DDD


Melarat

Awak tahu kenapa saya sayang Lya, sebab bila malam kadang-kadang saya tak susah pun nak tidur. Saya menguap sampai berair mata, tapi otak dok putar-putar cari jawapan. Macam malam ni, kepala dari tadi dok fikir ape ke nama orang panggil alat sedut asap dekat dapur tu. Tapi sebab sibuk sangat jadi biarkan jela hidup tanpa jawapan. Dah tengah malam, baik punya landing nak nap kejap (sebab sat g kul 3 bangun qiamulail sama tengok bola :p) terus persoalan tanpa jawapan mula berlegar.

Saya dah mula nak google jawapan, tapi buntu nak taip apa. Dalam bahasa melayu pun tak tahu apa nama alat tu. Ikut hati nak je google 'alat penyedut asap' tapi macam tak tercapai dek akal. Scroll timeline tengok siapa tak tidur lagi nak mintak tunjuk jawapan. Nampak tweet Lya ada terus ting tong bbm dia.

Tanye direct je 'weh ape name alat sedut asap yang dekat dapur tu, yang sedut asap orang masak tu.' Dan seperti diduga, Lya pasti tau jawapannya. Dia cakap hood. Kitchen hood la kot kan. Hah ini la sebab kenapa Lya disayangi. Sebab dia ada ubat supaya saya tidur lena. Tanya soalan pelik mana mesti ada jawapan. Dan tak pernah pun gelakkan saya kalau soalan tak berapa nak bermoral seperti 'mermaid beranak ke bertelur?' 'Macam mana mermaid beromen?' Tapi soalan ni tak bertemu jawapan sebab terlalu sains dan perlukan kajian. Mohon sesiapa yang tahu tolong jawabkan.

Tapi malangnya, saya gatal nak tweet sebelum tidur. Pergilah tweet pasal budak mc 5 hari tu. Saya baru tahu pasal video dia tadi dengar adik bersembang dengan sepupu saya. Terus bertubi masuk mention. Sakit hati betul. Selama ni bila saya mengantuk takde pun yang nak reply saya, bila mata dah makin pedih kemain manusia ni semua. Siap manusia mana-mana tak pernah kenal pun gelakkan saya.

Dan sekarang saya dah melarat dok bbm dengan Lya, dari mc 5 hari dah masuk ke mc16. Ni nama band. Ha sat gi tak tahu la apa kami sembang pulak. Sebab sejak raya ni banyak hari takde bermesra. Ada la dalam 3hari agaknya. Status bbm sekarang dah masuk pasal Bandi Amuk. Layannn.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, August 19, 2012

Taqabballahu minna wa minkum

Esok raya. Yeayyy. Semoga jumpa lagi Ramadhan tahun depan. Bersama status baru mungkin. Haha over kau. Yela kalau semua lancar kan mana tau jadi. Raya ni pun mungkin raya terakhir kita single.

Kita baru siap masak rendang. Lama gile awak tau sebab daging tu liat bebenor. Nasib siap bukak dapur lain dekat bawah bagi boleh bersila sambil kacau rendang.

Mata dah agak layu ni, tapi teman Mak ni ha tak tidur lagi. Si Aboy ni pun tengah beriye bersantap. Esok kena bangun pagi nak solat raya. Wahh excited tau. Tak tahu kenapa.

Dah la, pendekkan cerita.

Selamat hari raya awak. Ampun maaf salah silap. Raya meh datang rumah.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, August 18, 2012

Tiga tahun Hijrah

Aku tak tidur lagi, gagah tahan mata sebab baru lepas mandi. Rambut basah. Tak elok tidur kalau rambut basah. Nanti rambut rosak. Bila dah mula bertutup kepala lagi kena jaga tau rambut kita. Bagusnya rambut tak kering sebab tak direct kena matahari, tapi tak bagusnya rambut kita tak berapa nak bernafas. Jadi yang mana yang boleh buat nak bagi rambut tu cantik, kita buat la. Ah kemain aku bagi rahsia kecantikan. Padahal kan rambut ni sekarang tak seindah dulu pun tau. Haaaa sudah. Tukar cerita.

Awak tau tak, saya lupa sebenarnya bila masuk ramadhan, takyah masuk sangat sebab jadinya bila nak keluar. Sebenarnya ramadhan tahun ni buat saya dengan Raihan kenal dah 3 tahun. Hihi. Jangan tanya hari yang ke dua puluh berapa ntah, sebab segala timeline kisah ini saya rasa saya serah pada Raihan. Itupun kalau dia simpan segala. 

 Hish lupa dah gaya nak taip entri meleleh jiwangnya. Sebab saya malu. Duhh aku terbaca entri masa yang satu dulu, hoi apa ngarut sangat kau ni Ika. Takde kemaluan ke apa dulu. Hishh

Pendekkan kisah, semoga ada lagi ramadhan seterusnya untuk kita. Bla bla bla bla. Sekian. 


Friday, August 17, 2012

Raya dah dekat

Raya nak dekat oi. Lusa je kot. Apa ni semangat raya gua tak mai lagi. Haaa sekarang ni selalu sangat adrenalin lambat sampai. Tanda-tanda penuaan ke apa ntah. Dengan rumah ni pun takde lagi beriye berhias. Semua malasssss. Kuih raya semua kitorang beli. Jujur la weh, aku memang tak reti buat cookies ke apa ntah, Mak pun sama. Haaa senang kan beli je. Duit raya ada la singgit je bagi nanti. Dengan harapan siapa yang dapat akan mendoakan kemurahan rezeki aku. Hehe.

Tahu tak, sebenarnya aku takde apa sangat nak cerita. Tapi gaya sangap nak post entri hari-hari kemain teruk. Ini lah bila dekat office tu semua boleh access. Eh aku dah cuti harini. Heeee. Naik kerja balik on 27th tapi rasanya masa tu nak cuti lagi sebab aku dapat interview kerja. Macam berharap sangat dapat offer kerja situ. Harap-harap ada rezeki.

Dah la, selamat hari raya semua. Maaf zahir batin. Ini betul-betul mintak maaf sebab slalu minta maaf tapi nanti buat lagi. Hopefully lepas ni tak minta maaf pun takpe sebab dah takse dosa sesama kita. Haha boleh kan camtu.

Boleh tak nak up entri pasal cerita bertunang haritu walaupun dah basi?


Thursday, August 16, 2012

Campur

Semalam hari yang sangat mengejutkan. Di pagi hari dapt berita abang Ema meninggal dunia sebab accident. Aku takdela rapat sangat dengan arwah tapi Ema selalu cerita pasal abang dia. Sebak pulak bila ingat balik. Ingat semalam nak  ambil half day leave tapi lepas tu tak jadi sebab decide dengan Oya nak tidur rumah Ema je nanti. Siang tu kita mintak kawan lain temankan, kita ambil syif malam. On the way nak ke rumah Erma rasa macam awkward sangat. Tak tahu nak react macam mana nanti, tak tahu nak cakap macam mana. Sebab selalunya bila one of us sedih ke apa, ada la sorang yang melawak bangang tahap nak libas dengan batang mop. Tapi ni soal hidup dan mati, takkan Ema sedih lepas tu kita nak buat lawak pulak. Bila dah sampai dekat rumah Ema tengok dia dengan kawan dia. Ajaibnya Ema kuat gile. Dia terus cakap sekarang dia yang sulung, dia kena kuat. Perghh sumpah aku salute gile. Dia cerita pasal abang dia macam takde pape jadi. Aku dengan Oya pulak sebak semacam, Oya siap meleleh-leleh bagai. Over betul. Lama-lama kitorang borak macam takde apa jadi. Bergosip macam hal. Alhamdulillah la Ema kuat sangat. Memang kagum betul aku. Semoga dia kuat sampai bila-bila. Malam ni kalau sempat datang ziarah lagi.

Lepas tu semalam jugak kita dapat duit raya. Kuikuikui. Seronok rasa. Boleh la bagi duit raya singgit sorang camtu. Rezeki la kenal kawan banker yang ada stock duit singgit banyak-banyak. Nak harap Oya, phuii. Ada saje alasan. 

Dan sempena raya ni, EPL nak start balik weh. Excited bak hang sebab RVP masuk MU. Tetibe. Padahal anti nak mati dengan Arsenal termasuklah player dia sekali. Tapi suka Holland termasuk la player dia sekali. Lagi suka MU termasuk player dia sekali. Merepek. Dan musim fantasy pun bermula. Aku ni 1st month tu memang semangat sakan. Siap ada buku record segala. Masa tu memang nombor 1 je. Lepas tu memang hangat-hangat taik ayam la. Memang pasukan belasahan la jawab dia. Season ni entah macam mana pulak agaknya. 



Jersi memang saje buh pink. Baru la gegirl. Tengok point last season. Naik 9 point dari season sebelum ni. Hebat kan? Dan lagi hebat harini last kerja lepas tu cuti raya!!! Aku tak semangat nak raya tapi semangat nak cuti. Tak sabar nak balik tidur lama-lama. 


Monday, August 13, 2012

haaaa

Achaner ni Johan?

Haaaaaaaaa

Baca atas tu


"Jangan kita anggap perkahwinan ini sebagai jalan keluar zina. Sebaliknya, kita harus lihat perkahwinan ini sebagai jalan menuju syurga. Nampak seperti sama tapi mentaliti di sebaliknya amatlah berbeza."

"Jangan apabila sudah hangat bercinta baru nak berfikir berkenaan kahwin kerana takutkan zina. Padahal zina itu harus dielakkan daripada awal lagi."


Tak senang nak betul-betul baik dalam ertikata baik. 


Sama-sama la kita




Sunday, August 12, 2012

Kad Raya

Wehhh cool tak ada kalau company aku ada kad raya sendiri? Cool takkkk? Wahahaha maaf la, batak aku sampai. Kisahnya aku ada kad raya free untuk diberi. Kesudahannya ketika ini, 2 kad raya telah selamat diberi kepada mereka yang berkenaan. 1 untuk orang kat rumah ni, 1 untuk Wani.

Haha jadahnya bagi kad raya dekat Mak, Abah yang hari-hari kau jumpa kan. Tapi la kalau bukan dorang ni kat siapa lagi nak aku habiskan kad-kad ni. 1 lagi bagi Wani, tadi sempat dating kejap tanya hal kerja. Tengok dalam bag ada lagi kad kosong, terus tulis ucapan hari raya (padahal Wani depan mata). Ada lagi lebih ni, aku rasa nak habiskan separuh. Lagi separuh pulang balik kat company.

Esok lusa agak-agak terserempak dengan siapa-siapa boleh la bagi kad raya ni lagi. Kiwkiwkiw. Nama nak beli sendiri dan pos dekat semua? Oh abad bila baru nak buat macam tu balik. Last rajin nak pos-pos kad raya ni dah 10tahun lepas agaknya.
Ok dah nak subuh, selamat subuh.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, August 10, 2012

fasa baru

Ahh aku tak reti macam mana nak mula ni. Dah 2 3 kali taip lepas tu backspace. Ok la mulakan dengan ucapan maaf sebab entri emosi kat bawah ni. Duhh. Aku malu nak baca balik. Gaya emosi semedang, padahal bila bahagia gumbira takde pulak rasa nak post apa-apa. Oleh itu aku rasa azam baru sempena nak raya ni dah malas nak tayang segala emosi hambar melampau macam pondan dekat sini. Maaf lah bila pms, hormon akan terlebih merembes, itu la punca (gigih dari dulu nak salahkan hormon bila emo).

Hidup bagus sangat sebenarnya. Takde la bagus dalam erti kata sempurna sangat. Tapi ok je. Kerja baru pun dah dapat. Alhamdulillah. Environment totally different dari dekat MMHE dulu. Kerja company besar dulu semacam aura dia. Tapi company ni lagi special aura dia. Segala protokol yang tak terimagine la dek aku dan kau sekali pun. Aku dah rasa aku agak unik dari yang lain. Haha. Semoga segala-galanya selamat dan baik-baik sajela kan. Diharapkan dengan kerja baru ni, mampu la nak tolong Mak dengan Abah lebih sikit. Mampu la nak simpan banyak sikit.

Harini jugak dah cukup 2 bulan aku bertunang dengan Raihan. Alhamdulillah. Tapi hoi dugaan orang bertunang ni lain sangat-sangat. Angin ribut taufan dia bila datang memang tak kuat boleh rebah. Haha baru 2 bulan wa cakap lu. Camne nak hidup seumur hidup sama-sama ni? Sekarang ni boleh cakap kitorang macam try nak adapt diri masing-masing. Attitude sebelum ni dengan sekarang dah mula lain. Masing-masing try nak positif. Kau tau jela bila nak berubah tu ada jela yang senget bengkok sana-sini. Memang tak senang. Tapi dah ini yang nak kan. Ha hadap. 



Raihan dah lain gile sekarang. Dia tengah ganas, garang ala-ala cikgu disiplin. Dah takde nak buli-buli Raihan dah sekarang. Dia tengah belajar nak jadi ketua. Aku dah turun pangkat dah. Takde dah semua ikut cakap aku je. Kalau dulu straight je kalau ada pape, sekarang banyak tapis, banyak soal. Huishh tak best tau. Hilang gagah dah, makin sendu je. Tapi ini lah yang betul. Kata bakal Imam. Aku pun redha jela. Terpaksa keluar gaya ala-ala perempuan dengar kata. 

Dan lagi, pasal kahwin takyah cakap lagi. Kasi habis raya dulu. Nanti kang serabut nak pikir banyak hal, bila masing-masing serabut memang ngeri gak gaya dia. So biar settle satu-satu. Bayangan belanja kahwin ni pun ngeri jugak. Kemain banyak kan. So lek lek lu. 

Bosan weh bila baca balik atas ni. Bila takde emosi busuk ni rasa cerita sangat mendatar. Haha


Saturday, July 7, 2012

veteran perang

Kaku dah rasa jari nak taip sini. Aku baru buat kerja gile. Paling gile. Tahu, bila konon bosan, kau scroll segala kisah kepam yang lama-lama dulu, dikala rambut karat, dikala kain gaya tak cukup duit nak beli, dikala mencarut kasar jadi kegemaran, hah bala sampai. Konon gaya sekarang berlitup rambut, bertutup baju, tahan carut dalam hati, ingat dah kuat. Ingat dah kuat. Haram. Kalau dah nama perempuan. Kalau dah nama sama macam dalam ic, kalau dah nama Ika yang ini, kirim salam kau nak aku lupa kisah kepam kau, aku nak lupa sejarah kau. Kalau diminta aku hikayatkan semua boleh sangat. 

Easy to forgive, hard to forget.

Hah aku malas nak petik je macam kau. Sebab tak semua paham aku petik dari tanah kau ke tanah yang lain. Ini bangsa kita kisahkan si polan itu, yang berkokok yang si Eton seberang. Ewahhh gaya nak bikin perang. Nasiblah aku ini veteran perang. Aku dah pencen buat kerja tak berapa nak bagi faedah. Cukup simpan dalam, rasa tak tahan sayang kita ramai. Biar aku berkokok sama sayang, tonggeng semua sakit sebab aku tau itulah ubat, itulah painkiller.

Kau nampak betapa bahagia hidup jadi si pencen ni, kurang rasa berdosa bila tunjuk emosi dekat ramai orang. Tapi sekarang dah berdosa dok tayang rasa sakit hati dekat semua sampai nanti ada yang perasan.
Hah kau tahu, aku manusia. Ini, atas ni segala yang ditulis ni, nanti ada lah si polan situ bunyi, si Atan itu bunyi, si Eton itu bunyi. Maaflah, bukan pasal kau-kau semua. Aku terpaksa sangat tepek segala dekat sini sebab si hitam blackberry jahanam. Takde medium komunikasi luahkan rasa sama sayang-sayang. Ye, aku tahu takde faedah pun buat macam ni. Tapi kadang tu, bila kita diam tapi diusik hai berangin rasa. 

Ini ingatan nak bagi faham. Sudah. Jangan usik aku, jangan kacau aku. Sebab aku sehabis daya nak jaga hati semua, aku ni manusia songsang dulu tengah belajar nak jalan lurus, tengah cuba tegakkan iman. Kau nak ke syurga, pahala kau dah banyak. Aku pun nak ke syurga, pahala aku sikit. Tolonglah jangan biar aku berdosa. Jangan biar aku rasa aku berdosa sebab jahat dengan kau. Ampun dah diminta. Cukup dah. Dulu aku telan sebab luaran gaya memang aku jahat. Dengan kau, aku telan sebab konon baran aku bersepa, konon mulut dimana-mana. Dah dah, besarlah. Apa guna badan membengkak tapi otak besar nyamuk, hati sebusuk toilet dekat pekeliling nun. 

Habis. Kacau. Kacau