Thursday, August 30, 2012

Melepasi malam

Malam ke enam, tak tidur malam.
Sekarang jam 2 pagi, malam dah lepas.
Sebab tu sebut 2 pagi.
Dan ye, ini malam ke enam tidur melepasi malam.
Penat?
Sudah tentu.
Mengantuk?
Wajib.
Dah tu kenapa tak tidur?
Saya study.
Ok tipu.

Awakss, doakan saya.
Esok satu lagi ujian kelayakan.
Ini betul-betul-betul nak sangat-sangat-sangat.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, August 24, 2012

Soalan lagi (selamat ketiga hijrah)

I haven't seen my *ehem* fiancé for almost 2 weeks. Raya oi, tapi tak jumpa lagi. Takde la sedih ke apa, biase je. Tapi asal orang datang je, "tunang kau mana?" "Tunang kau dah datang?" "Bakal mak mertua dah datang raya tak?" "Dah pergi raya rumah bakal mertua?". Amboiiiii.

Bila soalan camni datang tak rasa nak jawab pun sebab rasa over je tau. Konon pemalu. Hikss. Ini betul, nanti kau tanya dekat Mak. Even ada a few friends yang siap "eh kesiannya tak jumpa lagi, dah la raya." Ewah takde kesian pun, kau ingat raya ni aku takde family. Haha. Si Raihan pun lagi tak kisah mana sebab dia dah kena kerja dah.

Takpe, esok malam ada rezeki kita jumpa ;)

Oh dan lagi 1, aiyaa 5 syawal dah lepas, harini dah 6 syawal. And yeaayy sebab cukup 3tahun hijrah. Mentang-mentang anniversary dia bulan raya memang senang nak ingat. Cuba bulan rabiulakhir ke, rejab ke apa memang tak la. So tahniah untuk kita. Dan esok genap 35 bulan. Tahniah berganda untuk kita.

Ye aku tahu banyak sangat ulangtahun ke apa kan. Tak kisah la nak meluat ke apa, takmo baca. Aku dok ingat semua ni supaya nanti bila dah kahwin mesti seronok nak celebrate semua ni, reminisce semua hal yang jadi. Poyo ah nanti nak cakap setiap hari lepas dah kahwin hari special. Mesti ada masa kau rasa nak bakar rumahnya, jadi tetapkan hari dimana kasih sayang saje yang terpancar walau rasa nak pecahkan pinggan mangkuk. Hari yang diharamkan pembakaran terbuka. Romantik betul aku kan? Auww


*raya tahun ni paling banyak soalan. Nanti up lagi entri pasal soalan lain pulak. Maaf atas ketelanjuran menulis dengan kerapnya.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, August 23, 2012

Random

Awak kalau rajin baca blog tapi tak kena Vivy Yusof memang bosan tau.

proudduck

Aku tertau pasal dia masa baca tweet orang tanya siapa favourite blogger pastu ramai pulak mention dia.  Memang best la rupanya. Dulu masa dekat MMHE ada sorang geng kitorang boleh cerita pasal Vivy ni the whole day. Haha bapak hebat masing-masing sampai khatam blog dia.

Baca ini jugak please.

confessions of a bride

Aku dengan Lya dok jealous teramat dengan wedding dress dia.


Syawal 1972

Aku baru sedar tahun-tahun lepas ni siap ade entri pre and post raya. Perghh gigih betul. Secara tak langsung bagi idea jugak dekat aku yang sangap nak blog tapi tandus idea. Takpe tu nanti. 

Ini nak kisahkan cerita epik gilesss. 

Ini semua dapat dari group facebook family aku la. Gambar ni dekat rumah dekat kampung. Ini raya mereka masa 1972. IT WAS 40 YEARS AGO MANNN. Kaya betul arwah Atuk ada kamera. Rumah kami sekarang ni pun sejak kamera lama rosak takde dah harta bernama kamera. Nak bergambar satu family pun pakai handphone je. 

Hall rumah tingkat atas. kerusi tu aku rasa sampai aku besar haritu ada lagi. Langsir pun aku pernah tengok dulu. Bekas kuih tu pun ada lagi. Whoaaaa antik

Laman rumah. Sekarang dah takde dah sebab ada jiran buat rumah. Masa kecil sempat jugak la main pasir siap buat litar nak bagi kereta mini mainan tu lalu. Tu pokok manggis tepi tu sempat aku rasa buah dia. Ada pokok duku jugak dulu. Indah betul pokok buah tepi rumah ni

Kelas baju raya siap satu suit berstokin kan. Mainan pun main belon tu. Aku syak ini mereka ni memang anak orang kaya dekat kampung dulu. 

Kalau tanya siapa dalam gambar tu memang tak tahu la. Walaupun ada sorang dua muka macam muka adik sedara aku. Dorang ni muka memang sepesen. Macam mana muka anak dia, macam tula muka mak pak dia masa kecik. Nanti rajin aku kelebet balik album kat group tu tepek kat sini. 

Rindu betul kampung dulu-dulu. Bila raya tak meriah sangat lah sebab selalu jarang ada semua berkumpul sama. Rumah Nenek meriah terlebih bila ada kenduri, itu je masa semua balik. Memang tidur bersepah. Entah mana jantan mana betina. :p


Ini syawal 2012 with my beautiful Mak and Nenek. Tengok mana dapat baka muka kembang. Haaaa

Nenek dah tak sihat sangat macam dulu. Dia cepat lupa, kadang-kadang tanya soalan yang sama 2 3 kali. Solat pun sampai 2 3 kali jugak. Bagus betul macam tu. Aku takde la manja dengan Nenek sebab Nenek ade beratus cucu, berpuluh cicit. Mana nak datang manja kalau ramai macam tu. Ajaibnya la walaupun dia lupa apa dia buat, tapi dia tak lupa langsung nama semua anak, cucu, cicit dia. Dia boleh panggil sorang-sorang tak salah pun. sedang aku pun tak ingat nama anak yang tu, yang ni. Hebat. 



Jangan lupa puasa enam. Aku pegang puasa ganti boleh sekalikan dengan puasa enam walau ada ustaz yang bercanggah. Mudah, hihi tapi mintak-mintak sempat la nak habiskan. 
.Jadi hari detox saya bermula esok insyaAllah.


Tuesday, August 21, 2012

gem**

Hai, aku nak cerita pasal raya. Raya ni orang dah takde tanya soalan bila nak kahwin. Kurang sangat, tapi mungkin banyak tanya dekat Mak dengan Abah. Raya ni yang orang selalu cakap, cakap dengan ayat penyata. Bukan soalan. "Ikaaaa, dah berisi sekarang", "Ikaaaaa pipi naik", Ika *sambil buat gaya orang gemok, yang tangan kembang kiri kanan tu*, *buat gaya pipi ikan buntal*. Paling tak boleh bla bila Ateh boleh cakap "tak sangka kau boleh gemuk kan". Oooyeahhhh.

Aku dah mula pressure jugak ni. Sebelum ni takde hal lagi tapi sekarang ni dah macam kerap sangat. Asal jumpa orang je tak lari la ayat gitu. Paling aku rasa macam stress jugak bila nak camwhore alahai malu tengok gambar sendiri. Sekarang jadinya kalau rasa nak bergambar mintak orang ambilkan. Nama nak ambil sendiri macam ngeri.

Ini adik saya, Ira.
Kau tengok mana beza dia camne
Soal berat jangan tanya. Dengki oi kat Lya, baru baca blog dia tadi kata turun 3kg. Phuiiiii. Ajak aku makan tapi kau turun berat ape kes oi. Nyampes. Aku dah lama gile tak timbang berat. Lama sangat teramat sangat. Ikut sendiri punya sukatan rasa mahu dektat 60kg agaknya. Ini abnormal. Sampai tadi bila bergambar dengan Oya, Ema dengan Intan, semua suka nak bergambar sebelah aku, Alasan dia nanti dorang nampak kurus. Haktuihhh. Muka Ema nak separuh muka aku, bontot Intan separuh bontot aku. Oya lagi takyah, dah keding sangat dia. 

Gua cover dengan bantal bai.
tengokkkkk

Sempena raya ni, jamban dah macam rumah kedua jugak. Sebab tau lepas makan akan melawat jamban, so lagi takde segan silu nak melahap. Start dari mula raya memang aku nak berbelas kali jugak la ke toilet saje. Dalam risau perut sakit tapi terselit bahagia sebab tau kandungan makanan tak berapa sempat jadi lemak. Walaupun raya, nasi tetap menjadi juadah. Iye la macam Lya cakap jugak, mana nak sama nasi impit dengan nasi. Nasi makan 2 kali sehari je kenyang, nasi impit makan 10 kali pun susah nak kenyang. 

Orang kalau dah mula terasa macam terlepas cakap nanti ada la ayat penyedap. Hampir semua kan kata takpela badan kau naik sikit, sebab Rean pun besar. Dayyumm. 

Oh fakta, semua yang keluar statement macam ni adalah perempuan. Lelaki cakap camni "perghhh sedap." Hilang stress mak nok. :DDD


Melarat

Awak tahu kenapa saya sayang Lya, sebab bila malam kadang-kadang saya tak susah pun nak tidur. Saya menguap sampai berair mata, tapi otak dok putar-putar cari jawapan. Macam malam ni, kepala dari tadi dok fikir ape ke nama orang panggil alat sedut asap dekat dapur tu. Tapi sebab sibuk sangat jadi biarkan jela hidup tanpa jawapan. Dah tengah malam, baik punya landing nak nap kejap (sebab sat g kul 3 bangun qiamulail sama tengok bola :p) terus persoalan tanpa jawapan mula berlegar.

Saya dah mula nak google jawapan, tapi buntu nak taip apa. Dalam bahasa melayu pun tak tahu apa nama alat tu. Ikut hati nak je google 'alat penyedut asap' tapi macam tak tercapai dek akal. Scroll timeline tengok siapa tak tidur lagi nak mintak tunjuk jawapan. Nampak tweet Lya ada terus ting tong bbm dia.

Tanye direct je 'weh ape name alat sedut asap yang dekat dapur tu, yang sedut asap orang masak tu.' Dan seperti diduga, Lya pasti tau jawapannya. Dia cakap hood. Kitchen hood la kot kan. Hah ini la sebab kenapa Lya disayangi. Sebab dia ada ubat supaya saya tidur lena. Tanya soalan pelik mana mesti ada jawapan. Dan tak pernah pun gelakkan saya kalau soalan tak berapa nak bermoral seperti 'mermaid beranak ke bertelur?' 'Macam mana mermaid beromen?' Tapi soalan ni tak bertemu jawapan sebab terlalu sains dan perlukan kajian. Mohon sesiapa yang tahu tolong jawabkan.

Tapi malangnya, saya gatal nak tweet sebelum tidur. Pergilah tweet pasal budak mc 5 hari tu. Saya baru tahu pasal video dia tadi dengar adik bersembang dengan sepupu saya. Terus bertubi masuk mention. Sakit hati betul. Selama ni bila saya mengantuk takde pun yang nak reply saya, bila mata dah makin pedih kemain manusia ni semua. Siap manusia mana-mana tak pernah kenal pun gelakkan saya.

Dan sekarang saya dah melarat dok bbm dengan Lya, dari mc 5 hari dah masuk ke mc16. Ni nama band. Ha sat gi tak tahu la apa kami sembang pulak. Sebab sejak raya ni banyak hari takde bermesra. Ada la dalam 3hari agaknya. Status bbm sekarang dah masuk pasal Bandi Amuk. Layannn.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, August 19, 2012

Taqabballahu minna wa minkum

Esok raya. Yeayyy. Semoga jumpa lagi Ramadhan tahun depan. Bersama status baru mungkin. Haha over kau. Yela kalau semua lancar kan mana tau jadi. Raya ni pun mungkin raya terakhir kita single.

Kita baru siap masak rendang. Lama gile awak tau sebab daging tu liat bebenor. Nasib siap bukak dapur lain dekat bawah bagi boleh bersila sambil kacau rendang.

Mata dah agak layu ni, tapi teman Mak ni ha tak tidur lagi. Si Aboy ni pun tengah beriye bersantap. Esok kena bangun pagi nak solat raya. Wahh excited tau. Tak tahu kenapa.

Dah la, pendekkan cerita.

Selamat hari raya awak. Ampun maaf salah silap. Raya meh datang rumah.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, August 18, 2012

Tiga tahun Hijrah

Aku tak tidur lagi, gagah tahan mata sebab baru lepas mandi. Rambut basah. Tak elok tidur kalau rambut basah. Nanti rambut rosak. Bila dah mula bertutup kepala lagi kena jaga tau rambut kita. Bagusnya rambut tak kering sebab tak direct kena matahari, tapi tak bagusnya rambut kita tak berapa nak bernafas. Jadi yang mana yang boleh buat nak bagi rambut tu cantik, kita buat la. Ah kemain aku bagi rahsia kecantikan. Padahal kan rambut ni sekarang tak seindah dulu pun tau. Haaaa sudah. Tukar cerita.

Awak tau tak, saya lupa sebenarnya bila masuk ramadhan, takyah masuk sangat sebab jadinya bila nak keluar. Sebenarnya ramadhan tahun ni buat saya dengan Raihan kenal dah 3 tahun. Hihi. Jangan tanya hari yang ke dua puluh berapa ntah, sebab segala timeline kisah ini saya rasa saya serah pada Raihan. Itupun kalau dia simpan segala. 

 Hish lupa dah gaya nak taip entri meleleh jiwangnya. Sebab saya malu. Duhh aku terbaca entri masa yang satu dulu, hoi apa ngarut sangat kau ni Ika. Takde kemaluan ke apa dulu. Hishh

Pendekkan kisah, semoga ada lagi ramadhan seterusnya untuk kita. Bla bla bla bla. Sekian. 


Friday, August 17, 2012

Raya dah dekat

Raya nak dekat oi. Lusa je kot. Apa ni semangat raya gua tak mai lagi. Haaa sekarang ni selalu sangat adrenalin lambat sampai. Tanda-tanda penuaan ke apa ntah. Dengan rumah ni pun takde lagi beriye berhias. Semua malasssss. Kuih raya semua kitorang beli. Jujur la weh, aku memang tak reti buat cookies ke apa ntah, Mak pun sama. Haaa senang kan beli je. Duit raya ada la singgit je bagi nanti. Dengan harapan siapa yang dapat akan mendoakan kemurahan rezeki aku. Hehe.

Tahu tak, sebenarnya aku takde apa sangat nak cerita. Tapi gaya sangap nak post entri hari-hari kemain teruk. Ini lah bila dekat office tu semua boleh access. Eh aku dah cuti harini. Heeee. Naik kerja balik on 27th tapi rasanya masa tu nak cuti lagi sebab aku dapat interview kerja. Macam berharap sangat dapat offer kerja situ. Harap-harap ada rezeki.

Dah la, selamat hari raya semua. Maaf zahir batin. Ini betul-betul mintak maaf sebab slalu minta maaf tapi nanti buat lagi. Hopefully lepas ni tak minta maaf pun takpe sebab dah takse dosa sesama kita. Haha boleh kan camtu.

Boleh tak nak up entri pasal cerita bertunang haritu walaupun dah basi?


Thursday, August 16, 2012

Campur

Semalam hari yang sangat mengejutkan. Di pagi hari dapt berita abang Ema meninggal dunia sebab accident. Aku takdela rapat sangat dengan arwah tapi Ema selalu cerita pasal abang dia. Sebak pulak bila ingat balik. Ingat semalam nak  ambil half day leave tapi lepas tu tak jadi sebab decide dengan Oya nak tidur rumah Ema je nanti. Siang tu kita mintak kawan lain temankan, kita ambil syif malam. On the way nak ke rumah Erma rasa macam awkward sangat. Tak tahu nak react macam mana nanti, tak tahu nak cakap macam mana. Sebab selalunya bila one of us sedih ke apa, ada la sorang yang melawak bangang tahap nak libas dengan batang mop. Tapi ni soal hidup dan mati, takkan Ema sedih lepas tu kita nak buat lawak pulak. Bila dah sampai dekat rumah Ema tengok dia dengan kawan dia. Ajaibnya Ema kuat gile. Dia terus cakap sekarang dia yang sulung, dia kena kuat. Perghh sumpah aku salute gile. Dia cerita pasal abang dia macam takde pape jadi. Aku dengan Oya pulak sebak semacam, Oya siap meleleh-leleh bagai. Over betul. Lama-lama kitorang borak macam takde apa jadi. Bergosip macam hal. Alhamdulillah la Ema kuat sangat. Memang kagum betul aku. Semoga dia kuat sampai bila-bila. Malam ni kalau sempat datang ziarah lagi.

Lepas tu semalam jugak kita dapat duit raya. Kuikuikui. Seronok rasa. Boleh la bagi duit raya singgit sorang camtu. Rezeki la kenal kawan banker yang ada stock duit singgit banyak-banyak. Nak harap Oya, phuii. Ada saje alasan. 

Dan sempena raya ni, EPL nak start balik weh. Excited bak hang sebab RVP masuk MU. Tetibe. Padahal anti nak mati dengan Arsenal termasuklah player dia sekali. Tapi suka Holland termasuk la player dia sekali. Lagi suka MU termasuk player dia sekali. Merepek. Dan musim fantasy pun bermula. Aku ni 1st month tu memang semangat sakan. Siap ada buku record segala. Masa tu memang nombor 1 je. Lepas tu memang hangat-hangat taik ayam la. Memang pasukan belasahan la jawab dia. Season ni entah macam mana pulak agaknya. 



Jersi memang saje buh pink. Baru la gegirl. Tengok point last season. Naik 9 point dari season sebelum ni. Hebat kan? Dan lagi hebat harini last kerja lepas tu cuti raya!!! Aku tak semangat nak raya tapi semangat nak cuti. Tak sabar nak balik tidur lama-lama. 


Monday, August 13, 2012

haaaa

Achaner ni Johan?

Haaaaaaaaa

Baca atas tu


"Jangan kita anggap perkahwinan ini sebagai jalan keluar zina. Sebaliknya, kita harus lihat perkahwinan ini sebagai jalan menuju syurga. Nampak seperti sama tapi mentaliti di sebaliknya amatlah berbeza."

"Jangan apabila sudah hangat bercinta baru nak berfikir berkenaan kahwin kerana takutkan zina. Padahal zina itu harus dielakkan daripada awal lagi."


Tak senang nak betul-betul baik dalam ertikata baik. 


Sama-sama la kita




Sunday, August 12, 2012

Kad Raya

Wehhh cool tak ada kalau company aku ada kad raya sendiri? Cool takkkk? Wahahaha maaf la, batak aku sampai. Kisahnya aku ada kad raya free untuk diberi. Kesudahannya ketika ini, 2 kad raya telah selamat diberi kepada mereka yang berkenaan. 1 untuk orang kat rumah ni, 1 untuk Wani.

Haha jadahnya bagi kad raya dekat Mak, Abah yang hari-hari kau jumpa kan. Tapi la kalau bukan dorang ni kat siapa lagi nak aku habiskan kad-kad ni. 1 lagi bagi Wani, tadi sempat dating kejap tanya hal kerja. Tengok dalam bag ada lagi kad kosong, terus tulis ucapan hari raya (padahal Wani depan mata). Ada lagi lebih ni, aku rasa nak habiskan separuh. Lagi separuh pulang balik kat company.

Esok lusa agak-agak terserempak dengan siapa-siapa boleh la bagi kad raya ni lagi. Kiwkiwkiw. Nama nak beli sendiri dan pos dekat semua? Oh abad bila baru nak buat macam tu balik. Last rajin nak pos-pos kad raya ni dah 10tahun lepas agaknya.
Ok dah nak subuh, selamat subuh.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, August 10, 2012

fasa baru

Ahh aku tak reti macam mana nak mula ni. Dah 2 3 kali taip lepas tu backspace. Ok la mulakan dengan ucapan maaf sebab entri emosi kat bawah ni. Duhh. Aku malu nak baca balik. Gaya emosi semedang, padahal bila bahagia gumbira takde pulak rasa nak post apa-apa. Oleh itu aku rasa azam baru sempena nak raya ni dah malas nak tayang segala emosi hambar melampau macam pondan dekat sini. Maaf lah bila pms, hormon akan terlebih merembes, itu la punca (gigih dari dulu nak salahkan hormon bila emo).

Hidup bagus sangat sebenarnya. Takde la bagus dalam erti kata sempurna sangat. Tapi ok je. Kerja baru pun dah dapat. Alhamdulillah. Environment totally different dari dekat MMHE dulu. Kerja company besar dulu semacam aura dia. Tapi company ni lagi special aura dia. Segala protokol yang tak terimagine la dek aku dan kau sekali pun. Aku dah rasa aku agak unik dari yang lain. Haha. Semoga segala-galanya selamat dan baik-baik sajela kan. Diharapkan dengan kerja baru ni, mampu la nak tolong Mak dengan Abah lebih sikit. Mampu la nak simpan banyak sikit.

Harini jugak dah cukup 2 bulan aku bertunang dengan Raihan. Alhamdulillah. Tapi hoi dugaan orang bertunang ni lain sangat-sangat. Angin ribut taufan dia bila datang memang tak kuat boleh rebah. Haha baru 2 bulan wa cakap lu. Camne nak hidup seumur hidup sama-sama ni? Sekarang ni boleh cakap kitorang macam try nak adapt diri masing-masing. Attitude sebelum ni dengan sekarang dah mula lain. Masing-masing try nak positif. Kau tau jela bila nak berubah tu ada jela yang senget bengkok sana-sini. Memang tak senang. Tapi dah ini yang nak kan. Ha hadap. 



Raihan dah lain gile sekarang. Dia tengah ganas, garang ala-ala cikgu disiplin. Dah takde nak buli-buli Raihan dah sekarang. Dia tengah belajar nak jadi ketua. Aku dah turun pangkat dah. Takde dah semua ikut cakap aku je. Kalau dulu straight je kalau ada pape, sekarang banyak tapis, banyak soal. Huishh tak best tau. Hilang gagah dah, makin sendu je. Tapi ini lah yang betul. Kata bakal Imam. Aku pun redha jela. Terpaksa keluar gaya ala-ala perempuan dengar kata. 

Dan lagi, pasal kahwin takyah cakap lagi. Kasi habis raya dulu. Nanti kang serabut nak pikir banyak hal, bila masing-masing serabut memang ngeri gak gaya dia. So biar settle satu-satu. Bayangan belanja kahwin ni pun ngeri jugak. Kemain banyak kan. So lek lek lu. 

Bosan weh bila baca balik atas ni. Bila takde emosi busuk ni rasa cerita sangat mendatar. Haha