Saturday, September 29, 2012

Keliru

Sabtu, last week of September. Duduk rumah during weekend dah tak jadi hal sejak dah kerja. Duduk rumah during weekend walaupun gaji dah masuk buat kaki berat nak melangkah sebab risau duit ke mana. Dah tak rasa nak dating bila weekend. Aku dah besar kan?

Isnin sampai jumaat kerja. Penat. Kerja aku tak penat mana sebab tak de banyak kerja pun, tapi travel hari-hari dari rumah ke office, jumpa ramai orang, hadap kerenah manusia yang pelbagai kaum dekat Malaysia ni. Itu yang penat. Lemas kadang-kadang.

Hujung bulan gaji masuk, syurga. Itu dulu, zaman tak reti nak menyimpan. Sekarang, bila lebih separuh gaji kita simpan lagi la rasa duduk rumah lagi bagus. Keluar mana-mana tengok bukan-bukan buat bagi idea nak membazir. Nak beli apa-apa sekarang semua kena filter, fikir 2 kali. Kalau tak perlu jangan beli. Kalau perlu pun fikir lagi kalau tak beli takpe ke. Leceh fikir hal duit.

Hal nak jumpa Raihan, dah bosan dengan tempat dalam KL ni. Entah ceruk mana nak dating lagi pun entah. Dari tempat beraircond sejuk sampai celah lorong tikus diajak pergi pun bukan dia nak. Aku kalau dia ajak tengok wayang ke apa, alahai malas. Membazir aku kata. Dekat office tu nak download apa movie free je. Kecuali ada weekend yang dia nak ajak berjimba dengan ramai orang. Itu aku suka.

Sekarang, selain bbm dengan Tiqah sambil mengadu hambarnya weekend sebab aku ada kerja kena siapkan. Tiqah jauh nun kat Temerloh. Bbm dengan Lya jugak, sibuk ajak jumpe Sina. Haihh tapi malas nak keluar. Dan dalm masa sejam ni mesti aku menyesal tak ikut dia. Raihan for sure melepak dengan budak-budak dia tu, menyesal jugak tolak offer dia tadi tapi semua sebab risau dengan kerja. Erma pun mesej ajak lepak dengan Oya. Tengok, bukannya takde life pun tapi aku sengaja je nak hidup tanpa sosial.

Hari cuti kali ni la hari bermalasan paling teruk sekali. Rasa emo duduk sorang-sorang dalam bilik dengan kerja, menyesal angkut file bawak balik. Sekarang dah rasa nak hiburkan diri tapi malas nak bergerak. Apa kesudahan si pemalas ni entah la. Diri sendiri pun keliru. Sedar diri tengah stress dengan kerja, sedar diri dah emo sebab sorang-sorang, tapi bila ramai ajak berjalan taknak. Malas katanya.

Hai, saya Ika. Saya sedang PMS. Sekian.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, September 11, 2012

Faculty of Love 2

Jadi macam dalam entri sebelum ni, mana kita plan nak buat kecil je tapi Abah tak berapa setuju sebab masing-masing ramai sedara, Abah pun rasa tak seronok nak buat kecil so tu yang jadi macam haritu. Kisah dia banyak sangat yang jadi.

Untuk kenduri part paling penting adalah makanan. Tang makanan semua mula-mula memang nak panggil caterer dengan bajet sekian-sekian. Sebab Abah insist nak jugak buat kenduri hari Ahad, memang takkan ada orang yang rajin nak tolong masak ke apa plus aku pun tak rajin nak mengemas di kemudian hari. Tapi dalam 2 minggu sebelum kenduri Maklong dengan Maktam datang rumah, dorang offer nak masakkan lauk-pauk semua dekat rumah Maklong. Dannn rumah dia tu dekat kampung kite okayy. Ya Allah terharu betul. Sebab tak sangka pulak dorang semua sanggup nak tolong sebab dah jauh kan. Rasa serba salah pun ada tapi sebab bayar caterer mahal so terima jela dengan tangan terbuka. Hihi tetamu pun memang akan ramai so paham la berapa belanja dia kan. Aku agak risau tang ni sebab aku rasa kos untuk caterer almost half dari total kos. Lepas tu kita mesti nak bagi yang the best sebab nak jamu semua makan. Bila dorang dekat kampung sudi nak tolong rasa best gile. Banyak la dapat cut cost. Untuk canopy pulak, Abah ada kawan yang ada business ni so senang jela. Special discount plus siap sekali dengan scallop purple segala. Kita tak mintak pun. Alhamdulillah =)

Untuk hantaran, ini macam risau sebab kena keluar duit sendiri. Haha. So plan dia adalah nak bagi makanan sebanyak-banyaknya sebab takde bajet nak beli handbag la, ipad la, blackberry la, haha. Tapi sebelum majlis tu, untuk hantaran semua takde la bermasalah sangat. Sebab sedara kita ramai pulak nak sponsor. Wahh bahagia. Sudahnya satu dulang je aku guna duit sendiri. Hihi. Itu pun kan dulang dah penuh ada lagi yang call nak sponsor jugak. Seronok. Untuk hiasan apa semua Mak dengan Mama rajin dah siapkan awal-awal. Sikit-sikit Allah turunkan rezeki. =))

Satu lagi hal yang perempuan akan risau terlebih adalah baju. Nasib la sebab sedar diri so aku takdelah nak demand beriye bagai. Hihi tapi rezeki la sebab baju bertunang pun Akak yang punya kain so takyah buang masa nak pergi cari lain, tinggal nak buat baju je. Dah pulak mahal gila ye kain lace apa semua. Lega. Jadi kain tu diserah kepada Maksu dan Ateh aku yang juga reti menjahit. Jimat banyak dan takde nk susah hati beriye =)))

Dan untuk pelamin sama make up kan, ini lagi last minute punye. Tetibe jela Mak cakap Abah bagitahu kalau nak pergi jela survey. Mula-mula macam taknak, lepas tu nak pulak. Ewahhh. Tapi ni tak susah mana sebab  aku ada jiran merangkap Mak Usu Abah yang jadi mak andam. Siap Ada butik segala. Lagi la senang. Tunjuk jela macam mana nak. Mekap semua Usu yang buatkan. =))))

Dan ye, satu lagi hal last minute syndrom bila mana kau akan mula demand macam-macam. Beberapa hari sebelum majlis aku tetibe gatal nak hand bouquet bagai, terus bbm Lya. Lya cakap tempat dia ada jual fresh flower murah. Pagi-pagi Sabtu dengan Ema dengan Oya terus pergi TTDI. Weeee seronoknya. Lya pun offer buatkan pulak. Mula-mula takut warna bunga ni tak lawa tapi lebih dari puas hati bila tengok lawa camni walaupun bunga dah kembang telebih. Haha. Ailebiu sayang.

Satu lagi hal aku beriye betul nak stick mustache bagai. Nak beli tapi entah mana nak dapat ntah. Sudahnya DIY je, tu pun malam sebelum majlis tu dengan diketuai Kaklong semua adik sedara pakat-pakat buatkan. Mula-mula aku risau takut tak sempat siap sebab last  sangat nak tapi yeayyy dapat jugak. Sebab sebelum tu beriye dok google mana nak dapat stick mustache. Mahal tau tak. Ni buat sendiri boleh dapat berpuluh batang, siap ada yang bawak main lagi. Tapi masa hari bertunang tu takde pun beriye guna. Heh

Lain hal pasal photog ke apa, aku request kawan sekolah aku je tolong. Hadi dengan G. Memang takde segan ke apa jadinya Hala camera je aku sengih.


Ini jadi malam sebelum kejadian. Kemain la bapak-bapak orang. Mak orang takde gambar kerana aurat terdedah. ;p

Seperti biasa, gaya kitorang kalau ada kenduri memang sakan sungguh. Siap karaoke bagai. Lagi-lagi bila karaoke set semua ada. Siap projektor, pancarkan je dekat didnding luar rumah. Abah gua terus jadi rockers. Malam tu siap kenduri durian bagai. Syurga. 

  
Part of the hantaran. Sayang pulak takde gambar seketul-seketul

Usu, tanggungjawab dia la semua ni. 

Rasa seronok bila keluarga meriah macam ni. Walaupun kadang-kadang leceh pulak bila banyak bunyi. Haha. Dan sesungguhnya aku tak sabar nak tunggu nanti bila keluarga belah Mak gabung dengan keluarga belah Abah. Perghh


The whole process ni tak susah mana sangat, kadang-kadang mental je kacau sikit. Nasib ada Tiqah jugak. Muahh3.

Ok dah, kau tunggu part 3 yang aku pun tak tahu apa aku nak kisahkan lagi. 

Thursday, September 6, 2012

Sofea

Nama dia Sofea. Umur setahun beberapa bulan ntah. Dia adalah anak Kak Ca merangkap jiran. Setiap hari bila mama dia kerja, wan dia yang jaga dia. Aku panggil wan dia Mama. (Ada 2 mama sekarang, fahamkan).

Sofea obses dengan kucing. Sangat. Dan rumah ni ada 4 ekor kucing. Serious, siapa nak kucing meh datang rumah. Hitam, putih, kelabu dengan ekor dan hidung hitam sikit-sikit, yang last kucing 3 warna dengan base hitam. Aku tak rajin nak jaga, Abah yang tersangat mulia selalu nak simpan kucing dekat rumah.

Cerita tentang Sofea tadi, dia comel. Sangat. Jadi cerita dia aku rindu Sofea. Tu je. :(
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, September 5, 2012

Faculty of Love 1

Aku agak berat nak cerita kisah ni, berat sebab rasa macam eh nanti kalau cerita dah gaya menunjuk ke apa. Takpun yela, kite punya plan macam-macam, tapi kita manusia, hidup semua diatur tuhan. Nanti takut jugak apa yang dirancang tak jadi. Alaaa sedih nya. Mintak dijauhkan la semua tu. Tapi aku decide nak post jugak sebab 

1) bila memikirkan tahap sangap nak berblog padahal takde cerita. 
1) keadaan dekat office yang tersangat "busy" lagi la membuak nak tulis. 
1) sebab rasa kalau tak tulis nanti tak ingat, kenangan manis selalu susah nak ingat. Yang busuk senang je.
1) aku cuba sehabis daya cerita pasal majlis bertunang, bukan si pentunanger dan pentunangee

Point yang last penting supaya aku sedar dan tak melebih.  

Fuhh kemain panjang nak clarify niat. 

Bismillah 

Kisah pun bermula. 

6 Mei 2012, Raihan datang rumah. Raihan datang bersama keluarga. Ayah, Ibu, Akak, Abang Zidi and si kecik Qisya. Aisyah dalam perut Akak pun wajib la dikendong sekali. Datang dengan niat nak merisik. Ini takde dalam list aturcara untuk menuju gerbang perkahwinan kita, tapi last minute masukkan. Nasib semua ok. Decision nak datang pun dibuat sehari sebelum kejadian masa tu kitorang satu family nak pergi PWTC ada book fair (acara tahunan keluarga Pak Munir). Di hari kejadian tu aku tak join sekaki discussion mereka sebab aku sibuk sangat dekat dapur, padahal  sebenarnya buat air je. Entah apa aura bibik datang masa tu, terus rajin kemas dapur. Lagi pulak aku serah semua dekat Abah je so tak rasa nak menyibuk sangat pun. Dan kalau tak dengar pun aku rasa tahu je apa dorang bincang. =P

Habis sesi risikan, Alhamdulillah lega rasa. Cincin sarung sendiri je, ala tapi jari tak muat. Fat finger, tu la selalu typo. Tetibe. Gambar hari kejadian sekeping pun takde kecuali yang bawah ni selepas beberapa hari. Semangat snap nak tunjuk pada rakan bbm 
Ini cincin yang aku dapat hasil risikan pihak sana. Sayang banyak ni sebab besar. Haha

Tamak kisah risikan, ini kisah nak bertunang.


Nak cerita pasal feel rasanya biasa je, masa baru-baru tu excited cerita dekat kawan-kawan. Bila dah lama makin dekat dengan date dia tak dan nak sibuk-sibuk pasal hal bertunang. Masa tu kerja manjang balik lambat. Lagi pulak semua hal kenduri bagi Mak Abah. Aku dok jemput kawan-kawan je. Pasal tetamu biar Abah ajak siapa dia nak. Sebagai anak yang bakal bertunang, aku takde buat apa sangat. Feel nervous ke excited ke pun lambat sampai. Haritu ada buat entri pasal Abah offer hadiah kan, so aku consider ni hadiah. Bila Abah offer nak buat itu ke ini ke, eh kita terima saje la. Nama nak keluar duit sendiri memang tak lepas.

Walaupun ada la a few things yang macam ala tak sukanya, ala taknak macam tu, tapi lega semua dah lepas. Masa ni la baru kena betul-betul redha dengan apa je. Lagi-lagi bila apa kita nak tak dapat. Alahai kuat kan jela hati kena suka apa kite tak suka. Ini baru majlis bertunang. Kalau kahwin nanti lagi la macam-macam kehendak. Nak susun lurus kehendak masing-masing kemain susah. Abah macam ni, Mak macam ni. Masuk sedara sana sini memang habis. Nasib baik masa majlis ni semua ok. Semua boleh control lagi. Get ready jela dah masa prepare hal kahwin nanti. Bukan nak jadi pesimis, tapi ye nak suruh hati ni ready je untuk semua. Dia punya pressure confirm berganda ni. Apa yang penting KERJASAMAAAAAA!! Nanti aku cerita apa yang buat aku redha dan bersyukur dengan segala hal.

Mulanya aku plan nak buat kecil dan simple. Ikutkan takde pun nak ajak ramai orang. Lagi-lagi bila kita pun baru kerja. Faham-faham jela kan. Tapi bagi aku la apa yang jadi tak de pun kecil mana. Lagi-lagi bila Abah dengan Mak mula bersuara. Haa nampak mana muncul konflik. Hahaa

Cerita masa pasal preparation majlis aku up nanti. Panjang sangat kisah dia. Lek lek dulu.

Amaran awal yang aku letak kat hujung ni, keseluruhan kisah ini ada 3 parts. Aku dah habis daya nak cut part mana yang tak penting tapi tak boleh =')



Tuesday, September 4, 2012

Random

Apesal baru tahu tempat ni.

a day tour to sekeping serendah

Ini website dia.

Sekeping Serendah Retreat


glass shed nampak gayat, timber shed gila klasik, dekat warehouse aku imagine melepak dengan semua geng. Ahh nyaman.




Monday, September 3, 2012

my man

Kalau tanya sayang Abah ke tak, mestilah sayang. Dikala usia tua macam ni, apa yang Abah buat rasa macam Allah tak seronoknya dah besar. Rasa macam kena ke kahwin, nanti Abah jauh kalau sakit macam mana. Cakap pasal sakit, itula reason blog I berpuasa. Aku longlai nak update blog haritu. Seksa sikit sakit kali ni sebab nikmat makan kena tarik. Perut manjang tak selesa. apa yang masuk semua keluar balik. Ni lepas seminggu baru rasa macam ok sikit la.

But the beautiful part is, aku ada Abah. Dari kecik, bila sakit selalu cari Abah sebab Abah pandai urut. Badan ni pun dah manja asal sakit je kena urut. Mak tak rajin sebab nanti Mak cakap tangan Mak penat. Abah tak pernah. Hehe. Dan haritu pukul 3 pagi aku dengan Ira bangun serentak sebab masing-masing longlai, cepat-cepat cari Abah. Abah bagi makan kurma. Hish itupun kurma tak lama dalam perut. Laju je keluar. Kaki sampai cramp ulang alik ke tolilet, hulur kaki dekat Abah jam 4 pagi mintak urut. Heaven.

Lepas subuh, mata tak boleh tidur sebab kepala dah sakit, angin dah merata. Mintak Abah picit kepala. Lebih setengah jam Abah tenyeh beriye kepala. Sedap betul. Bila dah ringan macam tu tidur lena tak ingat.

Tapi risau bila fikir nanti kalau Abah jauh macam mana. Kalau terjaga tengah malam nak mengadu dekat siapa, sanggup ke orang tu bancuhkan air, tolong urutkan, bila sakit kepala picit kepala sampai teridur. Dulu masa kecik tapak kaki selalu gatal, merengek beriye siot mintak abah garukan sampai tertidur. Mengade tak hingat. Ohoi awak, sanggup ke? Kalau tanya sah-sah la jawapannya sanggup!! Tapi nanti bila betul-betul jadi sanggup ke? Ahhhhh gua rasa nak hidup dengan Abah sampai bila-bila. Tak sanggup.

Otak dah mula rasa rindu dengan rumah mengenangkan apa yang bakal jadi nanti