Wednesday, October 31, 2012

Gatal

Semalam serabut gile, sebab ingat application untuk buat master dekat UiTM dah tutup. Rupanya bukan semalam. Tiqah cakap closing date dia 30 November. Cis, agak penat jugak beremosi semalam. 

Lepas tu nak cerita pasal gatal. Gatal ni bukan setakat gatal miang yang bagi merah badan tu, ada jugak gatal yang miang nak berpasangan tu. Kemain ayat aku, bertapis betul. Dan sebenarnya ada pelbagai lagi gatal. Contoh dialog 


Situasi 1

Ika: Mak, orang malas la nak study. Rasa macam nak kahwin.
Mak: Eh kau ni apesal gatal sangat. Belajar tak habis lagi dah gatal nak kahwin


Situasi 2

Ika: Mak boleh tak kalau nak postpone kahwin dulu. Rasa macam nak buat master dulu la.
Mak: Eh kau ni, gatal betul la. Dulu gatal nak kahwin. Ni dah dibagi kahwin kau gatal nak belajar pulak.



Nampak tak? Ayat macam lebih kurang tu tapi situasi tu memang berlawan habis. 

Kisahnya aku nak sambung study lagi, tapi tula mana nak kahwin la, nak study la. Sepatutnya nak apply yang previous intake tapi masa tu suntuk sangat, lepas tu sibuk kerja lagi dengan nak siapkan preparation untuk bertunang. So hold la dulu. Tapi memang dah nekad nak masuk intake March 2013 ni la. Ni sekarang bila dah open dah belah bagi jadinya. Banyak dah dok bertekak sama Raihan pasal ni. Semalam berjaya la buat heart to heart punya meeting depan makanan, sebab dia kalau taknak kitorang bergaduh sampai ketuk kepala masing-masing memang kena buat discussion sambil makan. Bila masa makan ni kalau nak marah pun rasa ish tak boleh nak marah sebab ada makanan. Lepas dah discuss sambil makan, akhirnya keputusan diambil supaya jangan apply lagi la untuk intake yang ni. InsyaAllah ada rezeki masuk intake September next year jela. Cuma harap-harap momentum tu kekal lama lah.

Dan sebelum tu, aku dengan Raihan pernah ada meeting lagi jugak. Meeting pasal nak kahwin ni la. Selalunya bila dekat office setakat berbalas emel je discussion kitorang ni. Tapi takde pun final decision nak yang mana satu. Tu pasal kena buat meeting betul-betul punya.

Macam biasa la, meeting kena dekat tempat makan. Niatnya discuss dulu baru makan. Gagal. Makanan sampai je terus sumbat perut dulu.




we are very the serious you know. Siap ada minit mesyuarat segala.




meeting hari Jumaat, hari yang terlupa nak update fantasy.  mintak excuse 10minit nak kaji strategy and tactical plan. Dude, dalam league Acap aku on top okayy. Walaupun point tak setinggi yang lain. Haha


Last, season ni gigih gile tengok The Voice. Sebab rumah kita ada PVR. Kihkih record jela dulu, nanti bila free baru tengok. Lepas tu suka betul dekat Melanie ni. 
#TeamAdam












Cute, terus suka gila lagu ni. Entah berapa kali dok repeat ha.



Tuesday, October 16, 2012

Pengakuan

Aku ada pengakuan nak buat. Pasal kahwin.

Ye aku tahu, aku pun bakal kahwin nanti. Nanti yang bukan tahun ni. Ada lagi 2 bulan setengah nak ke bulan depan. Dalam 2 bulan setengah ni tahu tak ada banyaknyewwwww kawan aku nak kahwin. Seronok. Tapi cemburu!

Jadi itulah pengakuannya. Cemburu. Dengan Lya, Jijah, Joyah, Intan dan sebagainya. Malam tadi cakap-cakap dengan Raihan, bestnya dorang, bertunang sekejap je lepas tu terus kahwin. Kita bertunang dekat setahun nanti baru kahwin. Lepas tu bestnya jenis yang senyap tetibe dapat invitation dari dorang sebab nak kahwin. Ini lagi cemburu. Macam mana dorang boleh tahan rahsia tu sampai tetibe popp nak kahwin je dah.

Bukan nak kufur nikmat weh, saje je nak bagitau. Macam Jijah, dah la bertunang tetibe, tup tup bulan depan nak kahwin. Gila tak seronok aku. Tapi cemburu mesti la ada. Mengejut je dia, sedap dok bahan dia tetibe dia yang dulu dari semua orang.

Ala ini bukan cemburu tahap dengki nak pedajal orang. Ini jealous yang eh bestnya kan tengok orang kahwin. Lagi-lagi orang tu kawan kite. Kau, kalau pergi kenduri kahwin orang pun mesti rasa ee bestnya dia kahwin, nak jugak. Kan? Lagi-lagi kalau segala apa yang dekat situ lawa je kan. Mula la kutip ilham sana sini nanti nak macam tu jugak. Sama la kes aku ni ha. Cuma bila kawan-kawan sendiri nak kahwin lagi cepat dari aku, hish berganda cemburu. 

Tapi rezeki masing-masing. Alhamdulillah kan bila semua dah nak ada family sendiri, tetibe sekarang bukan lagi fasa nak mengadu problem dekat study, dengan kerja. Semua dah tahap ahh pening dengan preparation kahwin. Dewasa betul rasa. Ini sebulan dua ni tetibe ada jela ni lagi invitation kahwin orang ni. Mesti punye. Yang stock kawan baik nak kahwin ni pun buat pening jugak, hadiah sah-sah nak yang mahal nun dekat La Senza nun. Kopak aku. Kau tengok, hadiah pun kemain upgrade kaw-kaw punya. 

Seronok bila ada kesempatan nak rasa suasana macam ni, ada kawan yang boleh nak kongsi hal-hal happy. Tapi nok, dalam dia dok share tu makin menggunung cemburu aku. Tak sabar nak jugak macam tu semua. Harapnya semua berjalan lancar. Seronok sentiasa, gembira sentiasa. Hal kahwin ni apa yang tak seronok, kecuali bila takde duit.

Ini dari pagi tadi dok taip, kering otak aku.


Monday, October 15, 2012

4wd adventure - Lata Berembun, Raub

Sabtu lepas aku dengan 8 orang umat manusia lain pergi Raub. The best trip ever la. 

Plan macam ni mula dengan borak-borak kosong dengan Mira, dia dah sangap nak buat outdoor aktiviti. Dah nama cik puan komander, aku pulak jenis teringin je nak buat semua mende. Dari situ la asal ada masa je sibuk cerita nak buat tu, nak buat ni. Sampai satu masa tu aku terbaca dalam paper pasal trip orang pergi Lata Berembun naik 4wd. Bukak suggestion, google pakej apa semua. Lepas tu terus suruh Mira call and arrange semua. Mula-mula 5 orang je nak pergi. Seminggu sebelum baru aku rasa hambar gile kalau 5 orang je. Bukak invitation dekat ramai orang, dapat cekup 4 orang lagi. Ok cun dah 9 orang. Dalam 9 orang ni masing-masing pun belum kenal each other lagi. Risau awkward je nanti, tapi layankan jela. 

Gerak 2 kereta. Dalam 8.30 la kot baru betul-betul bergerak secara rasminya. Driver adalah Mira dengan Rosal. Hoiyahoi bawak kereta macam ape je. Patut sampai 10.30 tapi pukul 10 dah sampai. Dari pekan Raub nak ke Jeram Besu ada dalam 20 minit. Parking kereta dekat situ, tukar uniform semua. Hari hujan pulak, risau sikit. Beg-beg semua bungkus dalam plastik sampah sebab taknak basah. Aku agak risau sebab bila hujan nak masuk area sungai ni macam bahaya, tapi berdoa sangat tak jadi pape. 

Bila dah naik atas 4wd tu terus hilang cuak, adrenalin merembes kaw-kaw punya. Best gile wa cakap lu. Trail dia memang kalau tengok rasa nak menangis sebab takut tapi menjerit suka pulak yang keluar. Dekat sejam jugak atas 4wd tu. Sebab kitorang 9 orang so ada 2 4wd. Aku terselit dengan jejaka badan besar, Raihan, Aidil dengan Rosal. Sempit oi. Yang 4wd lagi 1 ada Hadi, Tiqah, Mira, Pady dengan Lyd. Yang gadis berdiri dekat belakang, Hadi kena duduk depan. Dorang punya lapang sebab semua slim je, kalau lalu ada pokok ke apa siap boleh elak-elak camtu je. Yang kitorang ni kena duduk tunduk sebab nak elak kiri kanan memang takde space. Paling kesian Raihan dengan Aidil sebab life jacket singkat, bila naik tu pinggang memang terlanggar palang besi 4wd tu, memang cedera la jadi dia. Nak tolong kesian tapi tak mampu sebab kelakar sangat. Rupa dah macam pelarian dah. Hadoi aku taip ni pun gelak sorang-sorang dah. 

Trail 4wd dia memang menakutkan, dari lereng-lereng bukit, cerun-cerun, hutan tebal, jalan batu, jalan tanah merah semua ada. Aku rasa semua orang tak expect macam tu sekali rupa dia, ingatkan biasa-biasa je kan. Mula-mula tak faham kenapa kena pakai life jacket, takkan la 4wd tu nak menyelam ke kan, rupanya sebab bila kau naik tu badan semua ak terhentak-hentak dengan besi atas tu. kalau pakai life jacket tu ada la protections sikit. Bila dah sampai atas tu hujan still tak berhenti lagi, agak risau nak mandi sebab takut kepala air turun. Tapi ajaibnya air sungai dia tak nampak deras. Kalau nak mandi memang boleh sangat la. Lepak dekat atas tu dekat 4 jam. Rasa macam lama je sebab hujan lebat, agak spoil sikit la, sebab semua orang muka geram nak terjun. 

Air sungai dia sejuk sangat-sangat. Kalau dah bercakap pun mulut berasap so boleh imagine la macam mana bekunya air dia. Tapi dalam sejuk-sejuk tu kalau tak berendam memang sia-sia la. Datang jauh-jauh setakat nak tengok je kan. Rugi. 

Nasib baik plan nak bbq jadi, so dengan arang yang ada tula semua orang panaskan badan. Macam dengan London je gaya. Dah dekat pukul 4 petang baru siap-siap nak turun, sekali lagi kena naik 4wd tu. Yeayyyy. Semuanya best kecuali part pokok duri-duri tu. Banyak sangat sampai kena banyak tunduk sebab taknak duri melekat. Itu pun ada je yang singgah-singgah masuk dalam baju. Memang rimas gile jadi nya. Tapi Rosal yang hidup dalam alam fantasi, gagah dok rekod video, macam-macam filem dia buat. Dari cerita perang hikayat zaman purba, ke perang dengan alien, ke cerita kahwin lari. Penat gelak weh. Ajaib betul aku takde nak mual-mual ke apa.

Overall ni memang the best trip ever la. Yang lain pun semua satu kepala. Memang best. In fact sekarang ni tengah gigih survey tempat untuk next trip. Weehooo. Tak sabar nak tunggu bulan depan :D


The best partner ever
Spec Raihan sihat sejahtera lagi masa ni. Bila sampai dekat atas habis pecah
Ini belum sampai jalan yang membunuh lagi
Ha nampak mereka dah mula kalut. Kesian yang badan besar tu, mulut pot pet je sebab sakit



Aku macam bersyukur sebab semua jalan lancar. Hujan-hujan pun tapi still semua orang enjoy. Aidil si diva siap cakap kalau boleh next trip nak kekalkan orang yang sama jugak. Baca ye kawan-kawan, Aidil tu banyak songeh tapi boleh cakap camtu. Raihan pun sama. Dia ni aku tahu bukan beriye nak pergi tapi sebab aku yang beriye nak pergi tu dia ikut je. Balik tu berapa kali ntah dia cakap best gile, seronok, dia pun bagitahu kalau ada trip lagi nak dengan budak-budak ni lagi. Dan sebenarnya aku dengan Raihan macam plan nak pegi lagi sekali, sebab dekat atas tu boleh trekking nak pergi port air terjun yang lagi best. Hari tu hujan, tak berani nak naik.

Gambar yang selebet-selebet atas 4wd ada dekat Pady dengan Rosal. Gambar yang ada ni belum menggambarkan real situation lagi.

Ahh bila baca balik, tak menggambarkan kegembiraan puun. Tapi serious best gile nak mati. Kalau dapat video dari Rosal tu aku try upload.

Friday, October 12, 2012

Hai

Hai, saya nak ke stadium. Doakan saya sempat jumpa adik saya nak tukar baju, sempat nak beli ayam, dan sempat jumpa Taqi nak ambil tiket. Dan semoga jalan tak teruk jam, dan semoga Raihan tak emo. Bye

Last minute game plan

Semalam, dari office dah flu macam haram. Hidung makin sensitif betul dengan asap rokok. dari pagi sampai ke petang tu dalam train dok bersin. Rimas. Konon balik nak cepat-cepat makan, makan ubat dan tidur. Semangat dok panaskan lauk tapi nasi tak panaskan lagi. Tengok ade roti canai, ok makan roti canai dulu sebab Mak masak kari ayam. Lepas tu nasi pun masak, ok makan nasi la sikit je, lepas tu tertambah lagi sikit. Alahai jahanam. Sebab ada sambal kentang, entah la seminggu dua ni hari-hari dapat sambal kentang pun takpe.

Pukul 8 lebih masa tu ade repeat The voice, dah tertengok. Dah la 2 jam kan. Dok dapur conquer tv sorang-seorang. Mak dengan adik nak tengok korea tu ha, to the beautiful you tak dapat. Tv depan Abah tengok bola. The voice habis pukul 10 lebih camtu, cepat-cepat makan ubat lepas tu terus padam. Tahu apa update pasal ATM langsung. Pagi tadi dalam train baca tweet kata ATM ke final. Whoaa naiss. Malam ni game Selangor. Oh yeahh itu la tujuan utama rambling ni.

Baru sedar menyesalnya tak beriye nak kirim tiket dekat orang, menyesalnya tak on je dengan plan orang yang ajak pergi, menyesalnnya bila orang tanya cakap aku taknak pergi kalau takde tiket free. Oh come on, real football fan kisah apa pasal harga tiket. Haha konon. Aku rasa la RM15 untuk game semi final ok lagi, tp rm40 untuk final macam mahal. Nak mark up pun double sudah. Teruk betul dorang ni.

Dan tadi, masa dalam toilet mula planning macam mana nak buat jadi plan nak tengok bola malam ni. Sebabnya semalam dah janji nak beli ayam untuk sabtu ni. Takut tak sempat nak kejar masa tengok bola. Tapi game plan kena bagus. Dah segala rangka rancangan dah diatur, jadi kita tengok la dengan strategi yang ada dapat ke tak nak tengok live malam ni.

Bbm balik mana manusia yang ajak tadi, bbm Aboy tanya balik rumah tak sebab mintak tolong bawak jeans dengan jersi. Aku pakai baju kurung pulak ha harini, ayu celah mana nak menjerit mencarut sakan dengan baju kurung dalam stadium tu.  Dah mesej Abah tanya kalau dapat tiket free jangan lupe roger. Gigih oi.

Tapi if worse come to worst, kata lah tak dapat, takpela. Sekurang-kurangnya aku dah tebal muka tanya semua orang dorang dah beli tiket ke belum. Jadi kalau gagal lepas usaha takpe lah. Takde apa nak menyesal.

Ewah colleague dekat office ni semangat pakai ringtone lagu bola selangor. Heiii doakan pleaseee.

Oh lagi satu, sebenarnya aku tertinggal wallet dekat rumah. IC apa semua takde. Duit pun pinjam duit Abah tadi. Haaa 

Thursday, October 11, 2012

Bank

2 3 hari ni naik menyampah dengan bank, lagi-lagi customer service punya department. Haihh iyela kita pun paham la awak tu mungkin penat layan customer, dah aku pun penat jugak nak kena hadap kerja. Memang berkandang babi disebut 2 3 hari ni.

Lepas tu satu hal lagi, sekarang ni dah trend kan bila ada yang sakit, lepas tu akan buat 1 page dekat facebook nak mintak sumbangan. Bagus. Ingat dulu masa anak Fynn Jamal tu. Aku ikut betul-betul situasi masa tu. Bila duit dia cukup rasa seronok sekali, nak menangis pun ada. Tapi ada satu hal bila saving account rupanya ada limit nak terima duit banyak-banyak. Kata bank takut entah dia buat business apa ke ntah kan semua dok nak bagi duit ke akaun dia. Nak marah bank pun dah orang bank pun buat kerja dia la kan. Bila dah jadi macam tu, bank block akaun tu. Susah dah orang lain nak bagi duit macam tu. Dah la nak pakai duit secepat mungkin. Kita cakap pasal nyawa. Nyawa anak orang. Tapi untunglah Fynn tu ramai kawan, ada la ex bf aku, Noh Hujan tu baik hati bagi pinjam current account dia yang rupanya takde limit pun amount duit keluar masuk. jadi selamatlah Arjuna Bakti dibedah.

Pagi ni aku baru tergerak nak baca pasal Adam Syukri, baby yang katanya lahir tak cukup oksigen. Semalam dekat twitter Wardina ada tweet, mama Adam ni kata nurse tu kurang ajar, "buat sedap, teran taknak. nak baby kau takkan hidup". Adoi sangatlah babi kan. Dah kisahnya, baby tu sekarang dah sakit. Tak sampai hati nak tengok gambar dia. Kesian sangat. Kalau bukak facebook page dia ada la jugak dia bagi nombor akaun untuk bagi sumbangan. Tapi tak lepas nak transfer ke apa, sebab bank kata account is not authorised. Aku rasa itu saving account la kot. Sekarang macam mana? Family Adam ni bukan somebody ke apa nak ada geng-geng artis tolong kan?

Aku rasa la, bank dah kena buat satu department untuk hal-hal macam ni. Ada consultant yang tolong orang-orang yang nak kan bantuan ni. Tak semua orang tahu saving account ada limit, dan tak semua orang ada current account. Yela aku pun mana tahu ape ntah beza dua-dua ni. Dok membebel atas ni pun dengan penuh emosi tanpa info yang tepat sangat. Aku tahu. Ah dah la, entah-entah bank ada je buat department untuk ni. Aku je yang tak tahu kan. Ok bye


Wednesday, October 10, 2012

Bulan 4

Lepas mengecewakan Lya yang inginkan teman untuk lunch (padahal dia nak lari dari colleague dia), aku baru teringat harini dah 10hb. Eh iye la, 10 kan konon angka keramat. Phuiii khurafat nak percaya mende-mende keramat ni. Date harini la kan dah masuk 4 bulan dah bertunang. Kemain itu pun nak update. Eh yela, awak tahu haritu 25 September, kita punya 3rd anniversary saya tak update pun. Hewhewhew.

Sebab dah 4 bulan berlalu so plus minus 7 bulan je ha nak ke tarikh tu tu. Tanya preparation, hah baru book photog je, sebab photog ni dah jadi idaman sejak 2 ke 3 tahun lepas. So once dah set date, laju je aku set appoinment dengan photog tu. Lain-lain preparation semua baru la dok main listing kan tempat tu, tempat ni. Tu la dah kena book banyak lagi kan. Start minggu depan lah. Sebab minggu ni serabut rasa.

Tinggilah harapan semoga semua berjalan lancar. Takde nak konflik berat-berat sangat lah, taknak bergaduh sakan, taknak dapat barang dengan harga mahal, taknak duit habis dan segala yang buruk-buruk semua taknak. Dan semoga kita berdua dapat fitkan badan sekaligus mengempiskan perut. Amin.

Cita-cita aku sebenarnya nak publish part3 punya trilogi kisah bertunang tu, tapi kita bawaklah ke lain waktu.



Saturday, October 6, 2012

Kerja kosong

Hai, hari ini hari Sabtu. Hujung minggu lagi. Minggu pertama dalam Oktober. Jadi aku di office. Blerghhh!

Tak boleh complain sebenarnya, sebab nama pun cari rezeki. Dari meroyan duduk rumah macam minggu lepas jadi kerja adalah bagus. Semalam boss aku yang namanya dirahsiakan mintak aku cari staff baru lagi untuk assist aku. Ok dia tak mention pun pasal assist, tapi aku nak jugak budak baru tu tolong aku sebab aku senior. Boss minta cari yang level sama macam aku, dan aku kalau boleh nak yang up sikit supaya tak bengap macam aku. Dia nak perempuan kalau boleh, tapi aku nak lelaki sebab biar pape hal boss marah dia. Plus being the only perempuan dekat sini buat aku senang. Taknak ah saingan. Skop kerja macam pelik sikit tapi itu nanti biar mereka cerita. Kerja mudah, sempat untuk download running man walaupun banyak kerja. Usah risau. Siapa-siapa nak kerja weh bak mai resume.

Dah, hal kerja tak boleh cerita banyak. Tadi aku baca blog Lya. Alahai sendu di dalam kalbu betul sebab dia dah nak kahwin. Cepatnya rasa. Risau nanti lepas ni bila pms takde siapa nak layan sebab Lya dah kahwin mesti kerja asyik mengandung je. Kot-kot morning sickness dia lagi teruk, mood swing pun lagi macam haram jadah. Aku rasa aku patut risau pasal aku, sebab aku memang tak rajin nak layan dia. Heh.

Pagi tadi Tiqah buat surprise kata ada dekat sini, eleh menyampah. Datang tak bagitahu. Jadi aku nampak dah perjalanan aku harini. Mungkin dating bersama Oh sebenarnya Taken 2 takde lagi dalam list perbelanjaan minggu ni sebab semalam aku dengan Raihan makan mahal. Dayyum.Tapi aku kena paksa Raihan paksa aku supaya tengok. Pisang takkan berbuah dua kali, dan supaya tak menyesal di kemudian hari.

Hah dah la, meraban entah apa. Sekian.


Thursday, October 4, 2012

Taken 2

Tahu tak, dah dekat setahun aku tak tengok wayang. Hebat gile. Rasa tak urban langsung. Last movie Serlock Holmes ke Jack & Jill ntah. Lepas tu entah apa yang buat aku hilang interest nak tengok wayang pun tak tahu. Tapi rasa nya sebab tiket wayang yang mahal bersamaan sepinggan udang penyet kot. Kadang-kadang bila dah baik je beratur nak beli tiket nanti mesti tak jadi, tup tup masuk kedai makan. Betapa pentingnya makan.

Tapi sekarang, tak boleh tahan. Taken 2 dah release oi. Siapa tak ingat first movie Taken yang scene anak dia sempat jerit pasal mamat yang nak kidnap dia tu. Gua kena jugak pergi tengok ni, lepas ada banyak list movie yang gua pendamkan demi makanan. Taken 2 adalah wajib. Sebelum pergi kena makan siap-siap supaya niat nak tengok wayang kekal hingga depan kaunter. Walaupun pernah je dah depan kaunter tu kitorang cancel nak beli tiket.

Oleh itu tinggilah harapan supaya Raihan baca entri ni dan bersungguh-sungguh paksa aku, walaupun dia dah tak heran dengan aku dah sebab dah ada boyfriend yang ramai yang suke nak belanja dia tengok wayang. Dah la, tak tahu apa motif nak tulis ni dalam blog. Sekian.

Monday, October 1, 2012

Tanpa

Aku rasa susah bila hilang kuasa. Kuasa nak ekspresskan jiwa. Bukan setakat sesama manusia, ini dekat sini pun makin tersekat. Hilang kuasa tanda lemah. Huh benci.

Bangga bila diterbalikkan, kuasa aku yang tersekat ni la yang buat manusia lain rasa selamat. Manusia lain rasa oh Ika ok. Iyela, diam-diam jela aku kemam masalah jiwa.

Susahnya nak simpan. Sedang nak kemam pun satu seksa, telan lagi rasa macam neraka. Apa nak buat. Kalau syurga katanya bila ditelan, aku telan. Walaupun rasa neraka, asalkan syurga untuk kau, atau kita yang tanpa aku.

Maka berbanggalah aku kerana mencipta syurga kau.

Atau mungkin lagi indah kalau ayat diterbalikkan. Semoga kuat.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone