Friday, March 15, 2013

Lek lek

Dan Hilyah dah mula gelabahkan untuk aku tentang bunga. Tengok, aku pun macam lek lek je lagi, tapi mesti orang keliling yang tanya-tanya. Haha, kepada Lya kau boleh cuti bila atau ingin pergi di hujung minggu?

Aku tipu sebenarnya yang aku lek lek je sekarang. Kau gile tinggal sebulan lebih lagi tapi banyak hal tak settle. List things to do nak lebih 10 kali buat sebab tiap kali buat entah kemana pergi. Itu belum lagi list budget dengan berapa expenses dah keluar. Dah berbulan tak record. Semua mende aku macam ambil mudah sebab aku taknak gelabah. Tapi serious weh, jangan jadi macam ni. Aku confirm masuk bulan depan rambut gugur dua kali ganda dari sekarang. Silap-silap tumbuh uban. Inilah konon kesan ada mental yang positif sangat ni. Jenis tak tahan pressure jadi cuba taknak fikir walaupun semua ni wajib fikir. Hal kahwin kot. gile ke apa nak ambil mudah. Ni kalau list down apa yang tak settle lagi mesti orang lain tolong gelabah sama.

Aku cuba saiko diri sendiri ni, tapi macam tak berjaya lagi. Kalau setakat mampu gelabah 5 saat tapi lepas tu rasa "ala semua boleh settle ni", "banyak masa lagi" pun tak guna gak. 




update : borang nikah masih belum habis isi lagi.

Thursday, March 14, 2013

Adaptasi

Ini kisah masa depan.

Hidup dengan mak bapak sama hidup dengan suami mesti lain. Ada few things yang aku macam terfikir. Kalau dengan mak bapak, bab buat salah dan tipu menipu mengelat ni anak paling terer. Ini kalau kantoi mak bapak tahu memang kena gulai. Ketepek ketepek la kena balun. Lepas tu menangis. Lagi anak menangis lagi ketepek pergi dia. Part ni musykil. Tak paham kenapa air mata bukan pelembut untuk sesetengah orang. Aku paling alergik tengok orang menangis. Cepat cair. Tak sampai hati dah nak buat pape melainkan memberi pujukan mesra. Haha. Jenis yang tahan tengok orang menangis ni aku salute. Hati kering betul.

Lepas tu dah kahwin, aku rasa la kalau nak menipu ke mengelat paling tak reti la kan. Cuma kalau dah tertipu aku tertanya-tanya apa nak buat. Takkan nak dihempuk suami/isteri yang salah tu. Ngeri teramat. Tak tahu kenapa sayang tapi sanggup nak naik kaki tangan semua. Imagine la hidup baru setahun jagung dengan orang luar lepas tu asal silap je kena hempuk. Ya Allah macam mana nak hidup. Kalau mak bapak hempuk takpelah. Ini entah manusia mana yang tak sama darah daging buat macam tu. Takut.

Bayangkan hidup sendiri bila mak bapak dah jauh. Ada partner baru nak mintak perlindungan kononnya tapi tak selamat. Janganlah kahwin kalau nak pukul-pukul, nak jerit memaki hamun. Kalau silap betulkan.

Tanya diri sendiri, dah ready nak hadap apa ja yang nak datang? Jujurnya la, aku ready nak hadap part-part happy je. Untuk part susah tu, macam-macam fikiran datang. Tanggungjawab nak jadi isteri, dah 100% ready ke?

Aku rasa aku kurang buat silap, maksudnya kalau silap sikit-sikit tu aku consider tu bukan salah besar lagi-lagi kalau aku belajar dari apa yang salah. Lagi penting kalau aku buat salah aku selalu set dalam otak jangan menyesal. Biasa la manusia silap. Part of life. Tapi itu aku. Diri aku rasa aku salah, tapi boleh betulkan. Mungkin orang lain rasa aku salah, tak boleh betulkan. Mak Abah pulak kalau tahu aku salah pun dorang marah, tapi selalunya bila aku buat salah memang tak lah nak cerita kat dorang. Dan aku baru sedar Mak Abah bukan jenis menghukum beriye, maksud aku mental kitorang adik beradik jarang kena pressure teruk. Tapi tang fizikal jangan cerita la. Apa je kitorang tak kena kan. Haha. Sebab tu bila aku buat salah, aku ada mental yang positif sikit. Positif selagi mental aku elok terjaga. Faham? Cuma tu la, bila dah kahwin penerimaan orang lain bila aku salah tu aku risau. Mesti kontra dengan apa yang aku hidup selama ni.

Aku taklah lembut mana, cacat kiri kanan depan belakang. Mintaknya ada salah silap apa-apa takdelah kena pukul ke apa. Yang penting jugak, mental aku tak kena hempuk. Sebab baru cerita macam ni je pun buat aku nak meleleh dah. Kental-kental pun tapi air mata murah sangat. Mintaknya ada lah pujukan mesra belaian kasih sayang bila termenangis nanti. Haha paling gua longlai bila banjir sorang-sorang.

Ini jugak baru punca. Ahh itu pun kalau faham apa maksud aku. Tapi ada sikit jawapan untuk tindakan susulan jugak sebenarnya.
 
Apa yang aku nak sampaikan pun aku tak tahu. Pokoknya ini kisah bila aku salah. Bukan orang lain.

Takut. 

Merepek. 

Monday, March 11, 2013

Isu diri

Aku ada beberapa isu dan konflik diri bila nak dekat-dekat majlis ni. Yang pertama masalah muka. Kulit muka ni bukan jenis berjerawat so Alhamdulillah atas kurniaan Allah. Tapi kulit muka ni macam kusam. Kalau lepas 2 3 jam apa yang ditepek kat muka ni dah hilang, memang nampak kelam terus muka. Tak muda langsung. Since aku bukan jenis gegirl sangat so tak rajin betul nak beli pape, nak pergi facial segala. Takde solution apa-apa melainkan tunggu kuasa magic mak andam dan make up tools dia menjadikan muka berseri bak diamond.

Masalah kedua adalah masalah kaki tak sama saiz. Betullah manusia ni takde yang sempurna. Tapi sedih betul rasa bila kaki kanan saiz 7, kaki kirin saiz 6. Allah, nak beli kasut susah betul la. Bila ada yang berkenan itulah halangan utama. Dah la jenis jari kembang, tak boleh pakai kasut kuncup-kuncup kat depan. Aku belum ada bayangan macam mana rupa kasut tu nanti. Silap-silap redah pakai flat je.

Masalah ketiga dan masalah yang bukan nak kahwin pun dah bermasalah. Kisah berat badan. Setahun duduk rumah sekarang sejak habis belajar, tak tipu kalau aku cakap aku naik dekat 10kilo. Gila punya hal.

Bye
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, March 8, 2013

hadap

Harini pepagi buta tetiba rasa kesunyian. Aku tahu ni pms ni, tak boeh layan sangat. Tapi pagi tadi drive sorang-sorang pergi kerja aku cuba selami apa erti kesunyian yang aku rasa ni. Nak kata hidup sorang takde pun, kemain setiap malam berjumpa sanak saudara, makan yang indah untuk perut, ada je bercakap-cakap dengan Mak Abah. So takde pun kesunyiannya. Tipu ni.

Lepas tu dah sampai office, aku cuba selami lagi sebelum aku buat kerja. Tetiba aku dah dapat jawapan. Aku takdelah sunyi, cuma ada satu part tu aku rasa aku macam sorang je. Macam kelakar nak cerita dekat sini. Kesimpulan dia, ada kawan yang bukan kawan sangat. Hadap.

Thursday, March 7, 2013

Aku dah lama perasan, penceritaan akau pada post yang lepas tak sampai ke hati pembaca. Haha. Karangan bergambar aku tak jadi. Haram jadah betul tak boleh nak view. masa aku taip dekat iphone elok saje. (secara tak sengaja termention telefon tangan baru, ehem yang 5 tu)

Disebabkan itu, Raihan ada tanya apa gambar aku letak tu. Jadi ini huraian pendek berkenaan gambar tersebut. Macam biasalah cita-cita aku mesti lah nak jadi surirumahtangga yang berjaya, isteri solehah, ibu mithali dan dot dot dot. Sebenarnya kalau ikut gambar haritu banyak lagi kisah cita-cita, termasuk la part-part yang menyentuh sensitiviti umat, tapi malu nak huraikan lagi.

 Ni aku tengah sorang dekat office tunggu turn diangkut pergi bank. Lepas tu boss whatsapp kata nak beanja lunch untuk semua orang. Dekat Japanese restaurant pulak. Mak ai mau tak terliur. Aku punya sangap dengan salmon lain macam sekarang. Cuma nafsu terjejas sikit sebab ada dua ulcer dalam mulut ha. Sedih betul.

Selasa pagi haritu pakcik kegemaran aku meninggal. So sekarang balik kerja ulang alik balik kampung jadi supir si ibu pergi tahlil. Hidup kelam kabut sikit, tapi gua tahan je longlai camne pun sebab esok-esok bila lagi nak berjasa kat mak pak sendiri. Mood syahdu memang bergelumang dalam darah. Pulak pms gua dah drag sampai 2 minggu. Jadi kiralah berapa lewatnya cycle gua bulan ni. Sikit lagi boleh jadi alien. Haha. Lepas tu dah takde communicate dengan kesayangan dimerata tempat dah. Dengan Raihan pun entah bila last aku bercakap dengan dia. Masing-masing sibuk. Sampaikan bila mood sendu sampai tak sempat nak layan.

Dugaan je ni, tak susah pun nak hadap tapi kena pandai aturlah mana yang penting. Cakap pasal penting, borang nikah pun tak berisi lagi. Hoiiiihhh