Thursday, March 14, 2013

Adaptasi

Ini kisah masa depan.

Hidup dengan mak bapak sama hidup dengan suami mesti lain. Ada few things yang aku macam terfikir. Kalau dengan mak bapak, bab buat salah dan tipu menipu mengelat ni anak paling terer. Ini kalau kantoi mak bapak tahu memang kena gulai. Ketepek ketepek la kena balun. Lepas tu menangis. Lagi anak menangis lagi ketepek pergi dia. Part ni musykil. Tak paham kenapa air mata bukan pelembut untuk sesetengah orang. Aku paling alergik tengok orang menangis. Cepat cair. Tak sampai hati dah nak buat pape melainkan memberi pujukan mesra. Haha. Jenis yang tahan tengok orang menangis ni aku salute. Hati kering betul.

Lepas tu dah kahwin, aku rasa la kalau nak menipu ke mengelat paling tak reti la kan. Cuma kalau dah tertipu aku tertanya-tanya apa nak buat. Takkan nak dihempuk suami/isteri yang salah tu. Ngeri teramat. Tak tahu kenapa sayang tapi sanggup nak naik kaki tangan semua. Imagine la hidup baru setahun jagung dengan orang luar lepas tu asal silap je kena hempuk. Ya Allah macam mana nak hidup. Kalau mak bapak hempuk takpelah. Ini entah manusia mana yang tak sama darah daging buat macam tu. Takut.

Bayangkan hidup sendiri bila mak bapak dah jauh. Ada partner baru nak mintak perlindungan kononnya tapi tak selamat. Janganlah kahwin kalau nak pukul-pukul, nak jerit memaki hamun. Kalau silap betulkan.

Tanya diri sendiri, dah ready nak hadap apa ja yang nak datang? Jujurnya la, aku ready nak hadap part-part happy je. Untuk part susah tu, macam-macam fikiran datang. Tanggungjawab nak jadi isteri, dah 100% ready ke?

Aku rasa aku kurang buat silap, maksudnya kalau silap sikit-sikit tu aku consider tu bukan salah besar lagi-lagi kalau aku belajar dari apa yang salah. Lagi penting kalau aku buat salah aku selalu set dalam otak jangan menyesal. Biasa la manusia silap. Part of life. Tapi itu aku. Diri aku rasa aku salah, tapi boleh betulkan. Mungkin orang lain rasa aku salah, tak boleh betulkan. Mak Abah pulak kalau tahu aku salah pun dorang marah, tapi selalunya bila aku buat salah memang tak lah nak cerita kat dorang. Dan aku baru sedar Mak Abah bukan jenis menghukum beriye, maksud aku mental kitorang adik beradik jarang kena pressure teruk. Tapi tang fizikal jangan cerita la. Apa je kitorang tak kena kan. Haha. Sebab tu bila aku buat salah, aku ada mental yang positif sikit. Positif selagi mental aku elok terjaga. Faham? Cuma tu la, bila dah kahwin penerimaan orang lain bila aku salah tu aku risau. Mesti kontra dengan apa yang aku hidup selama ni.

Aku taklah lembut mana, cacat kiri kanan depan belakang. Mintaknya ada salah silap apa-apa takdelah kena pukul ke apa. Yang penting jugak, mental aku tak kena hempuk. Sebab baru cerita macam ni je pun buat aku nak meleleh dah. Kental-kental pun tapi air mata murah sangat. Mintaknya ada lah pujukan mesra belaian kasih sayang bila termenangis nanti. Haha paling gua longlai bila banjir sorang-sorang.

Ini jugak baru punca. Ahh itu pun kalau faham apa maksud aku. Tapi ada sikit jawapan untuk tindakan susulan jugak sebenarnya.
 
Apa yang aku nak sampaikan pun aku tak tahu. Pokoknya ini kisah bila aku salah. Bukan orang lain.

Takut. 

Merepek. 

No comments: