Wednesday, April 3, 2013

Aturan

Jadi, dalam menuju ke satu jalan hidup baru yang mana manusia bertuah je yang insyaAllah akan tempuh ni, aku belajar banyak hal. Maksudnya hal ni dah lama belajar tapi secara teori, sekarang Allah bagi peluang nak rasa. Yang mana nikmat tu memang hebat, yang mana kurang nikmat tu perit tak terkata. Kami banyak plan, kalau ikutkan, plan lepas kahwin lagi teratur dari plan nak menuju kahwin ni. Sebab betapa aku pentingkan life lepas kahwin tu. Tapi selalu kan dengar orang cakap kita hanya mampu merancang tapi tuhan la penentu segala, sama la macam kami. Hanya mampu merancang atur segala tapi semua dekat tangan Allah. Walaupun belum lagi rasa hidup lepas kahwin tu tapi dah banyak plan yang kena amend balik. Perit tak terkata. Tapi masing-masing positif sebab tahu ini semua ada hikmah. Hari-hari aku monolog, aku brainwash otak aku tuhan takkan biar umat dia, bersusah dulu senang nanti datang, positif, aturan Allah pasti indah lagi-lagi bila kita buat sesuatu yang Dia suka. This is what i learn. Aku ingat aku tak mampu, tapi setakat ni boleh kawal lagi. Raihan pun sama. Kecewa la macam mana pun tapi apa nak buat, hadap dan berdoa banyak-banyak. Setan tolong jauh.

Dalam masa yang sebulan ni, preparation semua dalam 50% completed. Tak boleh nak cakap 70-90% sebab memang banyak lagi yang in progress. Nikmat sebenarnya buat semua hal ni, cuma kadang-kadang bila masalah datang jadi kelam kabut sikit. Lagi-lagi masalah yang berkait dengan masa, tak expert betul aku nak cilok masa. Tang duit mungkin masalah tapi buat apa yang mampu jela.

Graf mood masing-masing belum nak mencanak naik teruja berdebar ke apa lagi, sebab risau banyak hal. Aku takut. Tapi memang mintak doa dari semua orang semoga dipermudahkanlah semua.


No comments: