Wednesday, October 30, 2013

Satu soalan

Gua sempat tanya suami, kahwin best? Best kata dia. Gua aju soalan lagi, antara jadi suami dengan ada isteri mana lu suka? Disebabkan suami gua dah sejam lalok nak tidur jadi gua cakap abang, esok lu jawab. Pikir habis-habis dulu. Gua cakap takde jawapan betul ke salah, sebab gua baru je terfikir soalan yang sama masa kat toilet tadi. 


Kahwin? Seronok. 


Tapi antara jadi isteri dengan ada suami, mana lagi seronok?  

Lek lek lu. 

Esok lusa kaji.  



Disclaimer : Segala kata ganti diri saje buat gempak



Bila berkongsi bukan romantik

Duduk rumah baru, semua boleh kongsi.

Kain pakai takyah kire la. Tu dari sebelum ada rumah memang dah wujud. 

Pinggan mangkuk sudu cawan, boleh kongsi
Tilam bantal selimut, boleh kongsi
Berus gigi kalau rela pun boleh kongsi

Yang satu ni mungkin untuk sesetengah manusia boleh kongsi. Tapi aku rasa menyusahkan dan sungguh tidak romantik. 



Kunci rumah


Watderrr la masing-masing tak terfikir nak duplicate kunci. 
Maka aku berkubu la di stesyen ktm ini sementara menunggu suami. 

Monday, October 28, 2013

Rumah

Kami dah masuk rumah baruuuuu.

Tengah bulan haritu, serius tak ingat berapa haribulan ntah. Lepas raya haji la kot, selamat la berkediaman di rumah baru. Mak sewa je nok, belum gagah nak beli lagi. EPF baru seciput. Kisah nak sewa rumah banyak sedih dari gembira. Dengan bajet yg layak duduk rumah flat je, mula la mencari-cari area wangsa maju sana. Bila jumpa rumah lawa, tingkat 5 pulak. Bila tingkat rendah, parking pulak susah. Ada sekali tu jumpa rumah tingkat bawah sekali, parking pun ok jugak, siap bayar deposit lepas tu boleh pulak owner tak jadi nak sewa. Haram jad betul. Kecewa beta.

Lepas tu gigih lagi cari rumah, ada jumpa satu dekat Gombak sana. Sewa dah ok la, rumah baru tapi ini stok rumah 3 tingkat, lepas tu setiap tingkat ada 2 rumah. Kalau rajin jalan dekat area Gombak sana jumpa la rumah ala-ala "townhouse" ni. Cuma yang buat rasa sedih nak tinggal rumah tu, owner asal dari seberang. Adoi macam mana pulak yang bukan warganegara boleh ada banyak duit buat rumah bertingkat-tingkat ni. Rendah diri betul rasa. Tapi tak jadi ambil rumah tu sebab kurang privacy.

Kemuncak pencarian rumah bila tengok mudah. ada 1 rumah dekat Sri Rampai, katanya 2 tingkat, 2 bilik, 1 toilet. Sewa bulanan bersesuaian la dengan bajet sewa yang kitorang nak ni. Bersemangat waja set appoinment nak jumpa owner. Tapi alahai bila dah sampai rasa nak menangis tengok condition rumah. Kalau rumah macam tu pun sewa mahal, rumah yang lawa sikit mestilah lagi lagi mahal. Itulah yang bukak kesedaran bahawa rumah KL ni sangatlah mahal nak mampus. Kalau ada yang murah jauh pulak dari public transport.

Makanya kami terpaksa buat bajet baru, recalculate segala expenses. Up sikit bajet barulah jumpa rumah yang sedap sikit. Itu pun banyak hal, bila dah bayar deposit ada jugak kes owner tak jadi sewakan sebab kawan nak sewa la, owner hutang dengan management beratus-ratus la. Nasib lah agent sangat membantu. Akhirnya jumpa rumah yang sesuai.

So far baru duduk nak masuk 2 minggu. Bahagia jela semua kan. Harapannya bahagia sampai ke sudah.

Jadi begitulah kisah Ika dan rumah sewanya. Gile skamatik gua rasa buat karangan gini. Sebab lama sangat tak bukak hikayat.

Thursday, October 24, 2013

Tereris

Sejak jadi isteri, gua makin terer kemam masalah. Terer tahan sedih, kecewa, sakit hati. Tereris sangat ni. 👍

Wednesday, October 9, 2013

Macam tak percaya dah kahwin. Eh. Seronok betul perasaan dia. 


Kbai