Wednesday, December 25, 2013

Dah seminggu lebih jugak mata payah lelap. Last week gagah jugak si suami teman. Dah masuk minggu baru ni lemau dah dia. Lagi-lagi weekend baru ni melancong sakan pi Melaka, mana dia nak cukup tidur. Pantang letak kejap je lelap. Ni malam ni baru konon-konon nak ajak feeling-feeling dok bersila kat balkoni tu tengok bunga api tapi mimpi jela. Tak sempat pukul 12 Raihan dah ajak tidur. Badan tetibe panas. Hishh kalau ikut kudrat nak je dukung bawak jumpa doktor. Harap-harap bangun pagi esok sihat la. Kalau tak siapa nak tolong mop lantai, siapa nak bawak pegi curve. Haha

Seronok kahwin ni lain. Walau kadang ada jugak menyampah dia bila tang menyakat tak reti timing tu. Ehhh rasa nak bersilat je tepis. Tapi tak de makna la aku bersilat. Bersila meleleh air mata mampu. 

Dah 8 bulan kahwin. Masih la dua orang lagi. Belum ada rezeki nak mengandung. Tapi rezeki kahwin bukan itu je. Haritu ada dengar tazkirah ustaz kata rezeki ni luas. Kalau untuk isteri, bila suami tak kahwin lain pun dah rezeki dah. Bila suami sayang kita sorang pun dah rezeki dah. Aku pegang betul ustaz ni cakap. Takdelah rasa nak hempuk je bila orang tanya dah ada isi ke perut tu. Haha. Ada lagi la tu yg Allah nak kami suami isteri perbetulkan sebelum dia bagi anugerah tu kan. 

Jadi isteri tak susah, layan suami je. Raihan tak banyak hal. Tapiii jadi suri rumah susah sikit. Kadang-kadang banyak gak. Menguji ketahanan fizikal betul. Balik kerja kena masak, kain lagi nak kena sidai, gosok baju. NasibRaihan rajin   tolong lipat kain, lepas makan pun rajin jugak tolong kemas dapur. Cuma satu je kerja yang aku malas sikit, die pun memang tak rajin nak buat, sapu lantai. Hoiiihhh bila sampai bab tu rasa rumah ni sebesar padang bola sepak tu. Tugas ni dah la kena buat hari-hari. Bertabah jela. 


Friday, December 13, 2013

Atuk dah takde. Rindu dia melampau dari semua. Iklan P. Ramlee yang berapa saat tu pun boleh buat aku teresak-esak meleleh. Allah. 

Susahnya.