Wednesday, December 24, 2014

±25

Aku kan dah banyak betul tulis separuh jalan. Semua tak menjadi. Kali ni kena jadikan jugak sebab malas nak buat kerja. Kita start dengan hal ibu mengandung. Dalam minggu ke 25, yeah dah 6 bulan. Perut bulat. Badan Alhamdulillah sihat. Baby aktif, in fact doc cakap baby terlebih berat tau. Bila dia cakap, lepas ni awak makan untuk sorang je ye. Hamboi, sengih jela yang mampu. Barang baby baru 10% beli. Ada 3 bulan lagi nak completekan semua. Checklist berapa kali update ntah. Google sana sini. good thing is bila dekat office ada kawan yang saing-saing kita je due date dia. Share la apa-apa yang patut. Bagus tang tu, sebab rupanye banyak gile mende aku tak tahu. Yang tak bagus adalah, bila perut dicompare. Haha. benci betul bila orang cakap perut aku besar. Eh 6 bulan baru, ingat kan 8 bulan. Perghh. Bra pun lain-lain size kak. Tekanan dia melampau jugak, sampai rasa nak hentak kepala orang. Orang cakap aku gemuk takpe, orang tegur perut besar aku rasa benci. Orang compare perut aku, dengan perut orang lain lagi aku rasa double benci. Sampaikan bila nak cari baju nak pakai ke office tu, kena cari yang bagi perut tak nampak besar sangat. Gila saiko betul aku. Hormon.

Apa lagi nak tulis? Oh bola. Lepas kahwin selalu tak de rezeki nak pi stadium. Sebab Malaysia kalau main pun semua friendly game. Sampai AFF Cup baru ni kan. Game semi dengan Vietnam haritu gagahkan pergi. Plan nak masuk awal, sebab kalau kat Shah Alam aku memang tak minat nak duduk level atas sekali. Bapak jauh nak menapak. So berjaya tengok game dengan view ok la,balik rumah dengan selamat. Tapi dalam hati ada nekad nak pencen dah. Kesian baby. Bukan sebab sesak, bukan sebab ramai orang. Tapi sebab bila gol, aku melompat sampai lupa perut. Bahaya kannn. So kita kata takpela tunggu baby besar, kalau dia suka bola kita bawak dia rasa. Tapiiii, tetibe ada pulak final match. Choii betul. Hilang nekad dalam hati nak pencen. Postpone la pencen ke kemudian hari. Tapi banyak fikir jugak, dah 6 bulan nak masuk stadium apa kejadahnya. Tak tahulah ada yang buat ke tak. 3 hari before game aku pening teruk jugak sampai mc. Tiket dah beli. Memang bila sakit datang aku kata tak nak pergi, tapi bila sihat kemain meronta jiwa nak pergi. Banyak fikir, tapi dalam banyak-banyak fikir tu takde datang pun bayangan aku tengok game tu kat depan tv. Maka gagahkan diri lagi. Bukit Jalil lagi crowded punya, tapi masuk tak jadi hal. Nak balik tu buat hal sikit sebab selalu serentak semua balik. Tang lompat-lompat kena ingat selalu. Walaupun kalah tapi nasiblah pergi. Kalau itu yang last pun puas hati la. Dia punya suasana masa tu best gile punya. Ultras punya chant dengar clear sampai boleh hafal, pastu lagi la buat semangat membara. Brader keliling pesen hardcore jugak. Itu yang nice bila dalam stadium. Dapat orang stone je memang letih aku. Best.

Balik rumah pengsan, sampai ke pagi. Penat baru rasa. Tapi kena pergi PWTC, Akak bukak booth. Jalan-jalan lagi. Ini atmosphere lagi ganas. Haha. Dalam satdium ramai orang, tapi orang tak tolak, tak siku, tak berebut. Dalam event jualan murah gitu, orang ramai, tempat kecik sikit, orang tolak, orang siku sebab berebut barang. Lagi mencabar aku rasa. Tapi dah nama perempuan kalau suami kau bagi green light nak beli baju kan, apa kau kisah. Orang siku, kita siku balik. Orang tolak, kita tolak balik.  Dan damage pun berlaku. Cuma sweet damage sebab dapat beli 3 jubah. Tak sia-sia jugak. So both event win.

Yang tak win bila aku punya penat sampai ke harini taknak hilang. Esok cuti, tak sabar nak duduk rumah guling-guling sampai berguling tu pulak punca penat.

Friday, November 7, 2014

± 18

Semalam semalam semalam, heartburn dapat dirasai. Pedih ulu hati, teringat iklan gaviscon. Selama ni aku bayangkan rasa pedas-pedas kat hati la. Dengar macam pedas kat mulut tu je rasa dia. Tapi silap, heartburn lagi merimaskan. Pedas bole minum air. So aku sedut air suam slow-slow, takmo hilang. Try air sejuk sama gak. masa ni busy jadi nak google  pasal ni memang takde masa. Lya kata nak bagi gaviscon, so boleh makan la kot. Maka bertahan jela. Sebab dia tak sakit pun tapi rimas sangat, rasa tak selesa. Berjam-jam jugak taknak hilang. Cuma yang bagusnya still boleh makan udang penyet lagi. So hidup ni selagi mampu makan maknanya badan akan sihat la tu. Kalau taknak makan tu aku risau. So yeah heartburn checked.
Tang constipation belum serius. Alhamdulillah dari dulu sistem pencernaan efficient. Harap-herap berterusan la. Itu kalau problem jadi nak makan pun tak lalu. Sekarang takde morning sickness teruk macam dulu. Makan pun dah ok. Checkup pun takde major problem sangat. Haritu je HB turun, sekarang dah cun maka kuranglah sakit kepala. Closing baru ni pun smooth je, takde pening teruk. Yang risau minggu depan jela ni, banyak training and briefing GST tu. Jangan pening teruk dah.
Dan semalam, tengah baring baca buku aku cuba belajar cakap dengan baby. Sorang-sorang dalam bilik sebab Raihan pergi Ipoh 2hari. Jadi tak la segan. Lepas tu, rasa perut digendang dari dalam. Eh, baby dan start kicking? Amboi makin galak aku bersembang, pastu macam takde gendang dah tapi perasaan tu kata ada ni. Hahh syok sendiri. Pastu on second thought, since masa tu tak dinner lagi, aku rasa tu angin ke yang berpusing dalam perut tu. Jadi entahlah. 
Barang baby tak rasa nak beli lagi, awal sangat satu hal pastu bagi hal rumah settle dulu. Rumah tu ada dah rupa rumah sendiri, tebuk sana, naik tembok, pasang kipas, tukar lampu. Duit macam air. Rezeki jugak la bonus masuk haritu. Jadi first bonus selama hidup ni dilaburkan dekat rumah. Simpan untuk baby sikit, pastu yang lebur pun banyak jugak. Beriye buat budget tapi berapa percent je pun yang kita stick dengan budget. Harap ada banyak rezeki lain lagi.
Plus minus dah 18 weeks. Nervous nok. Eh bukan, aku takut sebenarnye. Dari dulu memang tak gemar dengar cerita orang bersalin, sampai sekarang ni lagi tak rasa nak dengar. Takut, sungguh. Tapi ada berbulan lagi, so semoga Allah permudahkan.


Wednesday, October 15, 2014

Kari ngeri

Aku tak pasti whether pernah ke tak post pasal pregnancy experience dalm blog ni. Rasa macam dah selalu tulis tapi pastu malas nak publish sebab entah la.Kalini tengok apa yang jadi.

Raihan pergi training dari Ahad sampai Khamis. Lamaaaa sangat. Sejak pregnant aku memang clingy gile. Semua nak dia. Dan since sekarang ni pergi balik kerja berhantar berjemput maka bila Raihan takde aku sedikit lost. Haritu masa first trimester memang pitam kalau naik tren. Ada one time Raihan pergi Johor jugak beberapa hari, aku naik tren pastu half way aku patah balik pastu MC terus 2 hari sebab lemahnya lahai. Penat kemam asam bagi tak muntah, kepala memang pusing. Lembik. So kali ni dah lepas 3 bulan ni gagahkan jugak naik tren. Gila ke nak MC sokmo kan. Nak drive lagi la tak hingin. Makin tepu kepala bila jalan jam. Isnin haritu cuti, so semalam first day naik tren balik. Berjaya. Masa balik je lama berdiri baru dapat duduk. Selama ni aku rasa perut ni buncit dah tapi kecik lagi rupanye, sampai orang tak perasan kite pregnant. Takde siapa nak bagi seat. Sedih.

Pagi ni, awal keluar rumah. Naik tren awal tapi seat penuh. Berdiri lagi. Berdoa banyak moga Allah permudahkan. Tren slow ya amat. Aku kalau berdiri lama memang rasa nak muntah. Pening teruk mungkin sebab darah rendah. Sampai satu stesen ni tren tu berhenti more than 20minutes. Allah, menguji kesabaran sangat. Memang pening betul. Rasa nak menangis. Bila tren start gerak pun slow je. Rupenya dia guna satu landasan je. Fine, asalkan bergerak. Since aku berdiri menghadap tingkap memang mata pandang luar jela. Tetibe nampak polis ramai-ramai siap senapang segala. Ada brader macam kena tangkap. Ok ni la kot punca lambat. Sekaliii nampak orang matiiiiii. Dushh. Kaki putus, badan pucat, tak pakai baju. seluar lusuh. I can remember every single detail of that man. Darah naik kat kepala, terus hilang pening aku. Tapi tangan start shaking. Peluh sejuk keluar. Blank kejap. Tapi kamon-kamon buat lek je. Lepas tu baru ingat nak istighfar selawat segala. hantu betul.

Dah turun tren dengan jayanya aku buat relax lagi. Dalam kepala sambil menapak pergi fikir kalau manusia biase nampak mayat putus kaki baring kat landasan ketapi dorang buat ape, camne reaction dorang? And kalau perempuan pregnant nampak kejadian ngeri itu apa patut dia buat? Adakah balik rumah menangis-nangis, tak yah keje. Fobia 2 3 minggu. Kelu otak jap. Sambil fikir mende camni elok je sampai office dengan selamat. Hilang pening, hilang pitam. Baru ingat nak cuti harini. Dah tu je. Sekali lagi bukan cerita ibu mengandung muntah mabuk teruk yang tak boleh kunyah sayur langsung. Oh gambar si mati dah tersebar di whatsapp. Ok la bila aku still boleh tenung lagi.

Thursday, October 9, 2014

masalah dan rezeki

Aku tengah buat bajet keluarga tahun depan, defisit sokmo jalan dia. Dan pastilah projek bajet berlansung masa boss tengah meeting. Dan seharusnya staff kat sini kalau tak tengah meraban bukak website mana-mana, tengah sakan im sesama kita. Aku dari pagi tadi progress kerja slow betul. sambung buat kerja semalam pun tadi lunch baru siap. Petang ni satu hape pun tak jalan.

Pagi tadi tengah rajin tapi ada kawan ni nak kahwin, kemain meluahkan perasaan dalam group whatsapp pasal mahalnye barang-barang nak kahwin. Hadap la weh, nak murah buat simple dan termampu. Nak ikut cakap orang buat lah ikut kemampuan paling maksimum sambil kepala menyumpah-nyumpah itu ini. Petang ni ada lagi orang tanya pasal kahwin. Dan aku memang suka bab bagi nasihat kahwin ni.

Masa nak prepare segala hal kahwin ni dia rase dia la paling penat, paling miskin, paling stress. Normal la tu. Aku dulu gitu jugak. Bila bukak balik hikayat lama memang rasa sengkek dan penat betul dulu. rasa ajaib betul bole survive plan event besar gitu. Rezeki la. Allah tolong. Ni bila orang dok kabor dia ada masalah itu ini rasa macam pisang sangat masalah kau ni. Memang camtu la kan bila kita dah hadap satu mende tu.

sekarang ni aku punya masalah memikir duit untuk rumah, kos repair itu ini. Aku kabor kat Abah, dia cakap biasa la tu. Memang cam tu la bila ada rumah sendiri. Itu Abah kata, sebab dia dah hadap mende ni dulu. Dekat office, aku kabor ke kawan-kawan mahalnya barang baby. kos itu ini. Kawan-kawan kata memang cam tu la bila ada baby. Sebab dorang dah hadap mende ni.

Alhamdulillah mereka elok hidup sihat walafiat sampai sekarang. Abah dengan rumah yang habis lebar dah aku rasa. Kawan office dengan life yang happy je, makan sedap jugak walaupun ada anak. Rezeki kan ni. Allah tolong. masalah besar mana pun takde yang takde jalan dia. Dari kau kahwin, kau nak beranak sampai semua yang buat hidup kau berubah memang akan ada masalah sendiri. Cara nak tackle pandai-pandai la. Yang penting rukuk sujud tak lupa. doa tak tinggal.  Kunci pintu rezeki Allah punya, banyak doa mintak akan ada la dapat. Usaha jugak. Ingatan untuk diri sendiri jugak ni.

Aku nak cerita pasal angin aku tadi, tapi jadi lain.

Monday, September 29, 2014

Mengidam

Aku bukan dalam mood nak menulis sangat sekarang, tapi yang ini rasa kena tulis. Selama ni kalau dok teringin makan apa-apa boleh tahan lagi. Tak kisah pun dapat ke tak. Tapi tadi, sejam lepas tetibe bayangan burger ayam special stall tepi jalan tu lalu kat kepala. Perghh lain macam. Aku try tak layan, kunyah-kunyah apa yang ada. Takmo pergi gak bayangan burger sedap. Terasa air liur merembes laju. Lain weh. Lain. 

Sibuk tanya bebudak ni kat keliling office ni ada stall burger tak.  Jawapan hampa, tak tahu la, tak perasan la. Kalau ada pun jauh lat rumah dorang. Ceh. Emo aku. Memang rasa nak marah je. Dapat pulak Ucop, pesen tak paham agaknya, pergi share blog pasal burger bobby kat au5 nun. Menyirap aku. 

Kabor ke Raihan, kalau jumpa burger otw datang sini tolong beli. Desperate sangat nak ni. Tadi dia kata ada, dah beli. Waaa rasa nak menangis keterharuan sangat. Aku semangat duduk tunggu kat lobi yang makin bahang ni padahal boleh je tunggu kat atas sampai dia sampai. 

Dan itulah, itulah perasan mengidam melampau perempuan mengandung. Setakat mulut sebut tapi lek lek je tak dapat tak kira mengidam tu. Takyah selalu la perasaan gini datang. Lain desperate dia. 

Saturday, August 30, 2014

Rezeki

Minggu ni laju. Dah sabtu. Next week Raihan pi Johor lama. Takleh imagine. Clingy aku dah makin parah. Takleh tidur langsung dia takde sebelah. Takleh imagine minggu depan. 

Kita tahu ini yang kena hadap kalau nak improve hidup kita, doa banyak sangat mintak Allah kuatkan. 1st time jugak hadap closing takde dia nanti. Pulak dah handle company besar yang active. Blerghh. Tawakal kuat-kuat. 

Dan nanti minggu seterusnya baru kita jumpa doktor lagi, pastu dah boleh cari kotak nak pack barang. Sebab we are moving to our new house. Rumah kecik tapi rezeki dapat beli awal-awal. 

16 bulan kahwin, aku boleh nampak Allah atur hidup ni indah. Sebelum kahwin dugaan kuat, nenek meninggal, dengan kena tukar date kahwinnya. Raihan pernah jobless sekejap. Tapi kita rasa ade hikmah manis tunggu kita. Dan lepas halal, aku dengan Raihan dapat rezeki kerja baru. Bahagia rumahtangga kita pun kira rezeki la tu. Tapi kita tunggu rezeki anak tapi belum lgi masa tu. So susun duit beli rumah, ibu ayah banyak tolong. Lepas tu Raihan pelan-pelan cari kerja yang better sikit. Alhamdulillah start syawal haritu dah mula kerja baru. Mungkin kena selalu outstation tapi kebetulan nanti masuk rumah baru dekat dengan rumah Mak. Dah tau lah port tidur malam-malam katne. Rezeki nak selamat la tu. 

Kita ade ups and downs. Banyak. Duit keluar macam air. Ada je masa sengkek teruk. Sabar. Nasib berdua. Terer sikit nak tanggung. Dan nasib berdua jugak la ada yang selalu ingatkan Allah pegang semua. Doa, tawakal, redha. Syukran ya Allah. 

Dan alhamdulillah, lepas setahun lebih kita tunggu, again syawal haritu doctor kata kita pregnant. Alhamdulillah. Menangis sujud pada Allah. Kita mintak dah lama. Dia tahan, suruh kita usaha kuat lagi. Semua pasal anak kita luah kat Dia. Bila rezeki ni datang, Allahu Akbar. Indah indah. Baby tunggu semua stabil baru dia nak mai. Subhanallah. 

Lepas semua. Punca rezeki ni memang perkahwinan. Suami, isteri, keluarga mertua masing-masing, kawan yang makin matang, environment pelik-pelik. Tu banyak jadi punca rezeki. Rezeki macam-macam. Mungkin Allah tak bagi kita rezeki balik awal time kerja, tapi Allah bagi kita balik kerja jumpa manusia yang selalu ada nak dengar masalah kita. Pray hard. We did it. Bulan ramadhan haritu, aku rasa hidup ni naik satu tangga.  Rezeki jugak tu, berterusan bertubi berita gembira masa syawal. Dan Allah, teruskan bimbing kami cari redhaMu. 

Dan ini personally aku rasa Allah anugerahkan khas dekat aku adalah Raihan. Kita pernah jahil. Teruk. Memang lepas kahwin semua pun cakap nak insaf. Raihan punya u turn is amazing. Setiap subuh Ramadhan haritu dia gagah pergi surau. Dengar tazkirah, usaha kongsi ilmu. Sekarang pun setiap malam pergi solat jemaah dekat masjid. Dia cuba jadi manusia baik yang bukan setakat baik, tapi betul-betul lurus cari syurga. Level of istiqamah tinggi. Rezeki Allah untuk aku :)

Aku percaya semua ada bahagian masing-masing. Rezeki banyak jenis. Luas sangat. Pegang janji Allah yang takkan biar kita teraniaya kalau kita banyak ingat Dia. Kalau bukan dunia, rezeki dekat akhirat lagi indah. Kurniakan syurga untuk kami. Amin. 


Friday, August 8, 2014



Ramadhan dah habis, syawal nak masuk 2 minggu. Boleh kaji dah diri sendiri, istiqamah ke tidak sejak raya ni. Sipi betul level istiqamah ni. Susah nak maintain. Aku syak mesti setan punya share pun ada sekali. Tapi dia kalau ada kesedaran gini kire ok la sikit kan. Dari kang huhahuha pastu menjunam. Takpe kita cuba.

Pagi ni ktm buat hal. Ngoi sangat. Ikutkan aku nak je cuti tapi simpan cuti la untuk emergency pape kang. Nasib Raihan tak pi kerja lagi tadi, Kelam kabut mandi siap-siap nak mintak dia hantar. Kesian la dia, baru masuk offi ce baru dah ada record datang lambat ;p

Aku sebenarnya nak cerita mende lain, tapi tak boleh lagi. Jadi sekian.

Thursday, July 31, 2014



Raya ke empat, dah naik kerja. Tepu memang tepu, tapi bukan takat tu je. Perut buat hal. Toilet dah singgah berkali-kali. Masuk surau utnuk nap pun dah 2x ni. Sakit kepala taknak hilang, takdela makan macam naga sangat pun raya ni. Ubat dah makan, tingtong jadinya. Ni ada 2 jam lagi nak balik, tak sabar nak reunite dengan katil.

Cerita raya. Haritu ye ye la kata nangis-nangis pagi raya. Tak sangat pun, Ada lah sikit masa Ayah takbir pagi tu, rindu Atuk tapi tidaklah sampai rasa homesick teruk sangat. Ok je. Tak kritikal, mata tak dan bengkak. Pastu nangis masa bermaaf-maafan. Yang mana style beraya macam lain sikit. Selalu pagi raya kita dengan Mak Abah rock sikit. Mintak maaf apa semua pastu camtu-camtu jela. Kalau dengan mertua ni dia ada satu tradisi beraya yang mungkin semua orang macam ni kot. Tapi kitorang je yang rock. Style beraya dia sangat intimate, kau akan berdua dengan orang tu, dan akan mula mintak maaf, mintak halal, mintak la apa lagi nak mintak. Cakap sehalus mungkin suara, dengan telinga orang tu. Sangat sangat privacy. Yang boleh dengat sedu sedan tak pun kalau kelakar dengar ketawa je.

Huishh aku dulu segan. Nak cakap apa pun kelu. Tapi tahun ni dah rasa terkesan, bila lepas mintak maaf terasa dah bahu ringan. Rasa sama-sam ikhlas. The best part is bila kita sama-sama doa masing-masing. Dan of course doa paling banyak doa dapat zuriat soleh dan solehah secepat mungkin ;)

Kita usaha, tawakal dan redha insyaAllah dengan kerja Allah. He is the best planner. Dia tahu apa yang baik untuk kita.

Sum up raya yang baru 4 hari ni, Alhamdulillah. Support kiri kanan, rasa orang saying. Tapi duit keluar pun kiri kanan. ;,)

Friday, July 25, 2014

Cuti raya dah start. Tak lama lah. Khamis depan naik balik. Raya nak start maksudnya Ramadhan nak habis. Allah, betul lah kalau faham kelebihan Ramadhan ni memang rasa nak sepanjang tahun pun biar Ramadhan je. Banyak sangat rezeki ilmu amal Allah bagi bulan ni. Alhamdulillah. Cuma dalam hati ada gerun, istiqamah ke tidak lepas ni. Kuat Ika. Kuat. 

Raya. Raya dengan mertua tahun ni. Sebak nok. Sebak. Seumur hidup ini lah first time tak raya pertama sama Mak Abah. Hailaa. Gua taip ni pun dah nak meleleh ni. Takpe lah, mana ada first time yang senang. Harapnya menangis teruk pun nanti taklah sampai demam demam. Pagi raya tu jela kan yang leleh semacam kan. Lepas-lepas tu dapat makan takde dah tu. Heh

Saturday, June 28, 2014

Kahwin at the age of 23. Antara pioneer jugak la kan antara kawan-kawan. Betul, kahwin untuk mengelak dosa, menambah pahala. Alhamdulillah kita menuju ke situ. Dan antara lain hikmah yang Allah bagi, ada suami nak jaga aku. 

Dua tiga minggu lepas kahwin, masuk kerja baru, workloads baru, timing kerja baru. Balik lambat, malam, hari gelap. Aku terfikir kalaulah ni jadi sebelum kahwin, aku dah chow bulan pertama. Mengenangkan Abah nak kena datang jemput kat office setiap kali balik lewat. Tak tak, tak indah imaginasi tu. Maka, dijodohkan awal, supaya ade so called the keeper. Rezeki kahwin datang sekali rezeki kerja baru. Aturan tuhan. Bravo. 

Dan lain-lain hal macam ada yang tolong buat kerja rumah, hal yang ada nak dengar bebel nangis kau dengan hal office, hal yang ada tolong picit urut kau bila penat, dan segala macam hal sulit yang takyah khabar la. 

Kembang hati memikirkan rezeki kahwin ni. Alhamdulillah hantarkan manusia penjaga ni. 14 bulan yang banyak hal. Terima kasih. 


Monday, June 23, 2014

Starting from harini, bermula lah year end celebration untuk aku dan mereka. Celebration la sangat. Boss besar bagi nama. Maka bermula minggu tanpa weekend dan hari balik malam. Untuk awal minggu ni belum lagi la kot balik malam. Eso dah puasa yela. Makanan untuk berbuka pun dah siap book sampai tengah Juai nanti. Bad timing betul. Tapi otak kena set mende baik-baik je ni, kalau tak sah-sah stress melampau. Sekarang pun aku ala-ala nak stress jugak ni, sebab kena rajinkan diri buat mock report segala. Kalau tak kang time nak submit mampus hape pun tak reti. Ni untuk actual report yang dia bagi timeline untuk buat setengah hari je, aku dari minggu lepas lagi tak siap-siap. Siput sangat.

Dan harini, selain Monday blues, badan letih betul oi. Semalam Syapik punye kenduri kahwin. Baik punye kenduri seminggu sebelum puasa. Nak kata letih buat kerja tak pun, lebihnya letih duduk gelak-gelak, letih berpanas-panasan, pastu letih la sebab kenduri, tak boleh tidur, dah la weekend. Sepatutnye mintak cuti dah ni harini tapi dah cuti kena beku memang beku la otak aku nak buat kerja harini.

Sudahnya tadi masa lunch masuk surau, cari port baik punya pastu tidur. Bertabah je burn time makan sebabnya semalam aku jumpa cousin sekalian semua stock ramping lagi. Anak dah ada pun nak kurus-kurus. Benci tau. Tercalar perasaan. Walaupun aku masih ramping, tapi perut kedepan dengan lemak pun tak berguna jugak. Dan konon harini sanggup taknak makan, tapi takde maknanya nak berterusan. Tadi, baru je kejap tadi aku dah listkan kedai makan yang nak dilawat sepanjang 4hari yang tinggal dalam minggu ni. Kire sebelum puasa, wajib ziarah kedai apa yang patut bagi tak rindu sangat nanti.

Effect kemalasan ni terbawak-bawak sampai ke rumah ni. Belum masuk pukul 10 pagi tadi, aku dah request kat Raihan kata taknak masak harini. Tolonglah lapangkan perut dan poket untuk dinner kat luar, pastu balikterus tidur. Alasan aku selain penat, aku kata kat rumah ada ikan bilis dengan bawang sebijik je. Pastu ada ke nak ajak pergi beli lauk mentah segala. Hishh tak kuasa tau. Haha.

Dan lagi, haritu ada post pasal mintak 2 hal ni jadi. Sebenarnya 3 hal. Tapi yang sekarang ni 90% confirm jadi 2 hal jela. Seronok kahwin ni, bila hal suami yang best-best, kita pun rasa best sama. Alhamdulillah Raihan bakal pindah kerja baru dan alhamdulillah kita pun dapat beli rumah baru. Semua lepas raya ni la tengok macam mana. Rezeki. Yela kadang-kadang sedih kan belum dapat rezeki anak lagi, tapi Allah dah pernah kata banyak lagi rezeki lain. Kita doa jela yang terbaik untuk kita.

Dah, berjam-jam baru siap. Balik, balik.

Friday, June 6, 2014

Cerita usb charger the third, dah selamat Raihan pi tukar baru tadi. Yeayy. Dapat cahrger baru, the fourth. 

Hampeh sangat charger kena tukar sampai banyak kali. 




Penat

Malam tadi aku mengalami satu kepenatan yang luar biasa. Taknak classify sebaga stress sebab taknak ah. Lepas cakap dengan diri sendiri tadi, aku buat kesimpulan mental aku penat. Sah-sah salah satu reason sebab kerja. Dah 2 minggu kerja non stop, ini baru one month before year end closing, hujung bulan ni dah hadap year end aku tak tau la camne gaya dia. Duduk dalam reporting team letih betul oi. Report bertambah, tak termasuk yang kena amend la revise la. Acane ni? Otak tak habis penat lagi. 

Dan pastinya lah, bila dah letih kerja sah- sah effect hal kat rumah punya. Waaaa. Ada banyak kali dah ha menangis tanpa sebab macam orang gila. Malam tadi, kau tau bila kau dah letih, kau akan mengharap cukup la satu je punca kau letih. Semoga masalah lain senang jela nak settle. Dah 2 minggu aku mintak camni. Ada la satu dua hal yang terlajak dan emo macam gile gak. Tapi malam tadi, hal sesimple usb charger the third jahanam lagi. Nak pi tukar, last time pergi tu the second tu service centre bukak sampai pukul 10pm brader tu kate. So badan penat pun terpaksa jugak pi tukar malam tadi ni sebab weekend nak balik johor. Payah pulak hp takleh nak cas kan. Aku letih ya amat. Dinner pun aku cakap kat Raihan nak buat nasi goreng je boleh. Tak larat nak masak lauk pauk. So on the way dari Kepong ke OU yang sekangkang kera tu pun aku sampai terlelap. Letih la katakan. Bila dah sampai mac city, nak menangis tengok service centre berkunci siap mangga bagai. Uwaaaa. Brader tu kata sampai pukul 7 je bukak. Tipu woo. Aritu brader lain kabor korang dah extend sampai pukul 10 sebab senang orang yang kerja nak mai memalam. Dan bermula lah episod malas jalan, episod menjerit dalam hati, episod mencarut dalam dia. 

Aku taknak beli charger lopek weh, warranty hang ada 2 bulan lagi. Awat hang buat gini. Dahlah buat hp bateri cepat kong, buat usb charger cepat kiok, tutup service centre pukul 7. Benci. 

Sampai rumah cabut tudung terus tidur. Dengan jeans yang malas nak bukak. Sampai pagi tadi baru bangun. Baju tak pack lagi tapi nasib baik Raihan dah susun baju dia cantik-cantik kat tepi bag. Dapur pun dia tolong kemaskan, siap pack nasi goreng dalam tupperware nak bawak bekal pi office. Atas iron board ade nota apa kena buat pagi tadi sebelum pergi office.  

Sesungguhnya aku memang tak boleh hidup kalau takde Raihan. Katalah aku clingy ke apa. Takpe memang tak boleh. 

Hah tu je.  Boss, kau jangan buat hal harini. Aku letih ni. 


Tuesday, May 20, 2014

Subhanallah, Allah memang maha kuasa.

Haritu rasa berdosa sangat bila google nama sendiri keluar gambar rambut zaman dulu. Gigih jugak search cara nak remove semua. Harini check balik dah takde dah. Rasa nak sujud syukur je. Alhamdulillah. Semoga permanent la gambar tu hilang. Bak kata Yaty, tak bagi profit kat google pun kan.

Sebelum ni bila nak pakai tudung rasa selebet la, tak de self confidence la, apela . Rosak betul gua. Susah nak kekal istiqamah ni. Macam haritu, pergi the curve, ada sale. Walaweii sebab dah lama tak beli baju, ada pulak sale. Ada la baju yang berkenan, size memang bukan S dah, M pun jadi fit. Maka tarik size L, rasa dah muslimah ni, baju tak boleh ngam-ngam. Tapi sampai kat Raihan semua kena reject uolls. Gile. Bergegar otak mak. Tak boleh digest betul. Terus balik, merajuk sakan. Rasa tak adil betul. Raihan pujuk, dia kata esok kite tengok lagi, mungkin tadi dia tak tengok betul-betul. Ok maka esok pergi lagi, gile mengada aku. Pergi-pergi tengok dah takde dah baju tu. Hampeh. Emo bertambah. Balik rumah aku menangis sakan. Mula-mula menangis la sebab tak dapat baju baru, lepas tu insaf. Menangis sebab susahnya nak jaga aurat, susahnya nak kena betul-betul jaga aurat. Masa tu insaf lahai. Makin sakan meleleh. Dosa bertimbun.

Dilema diri yang tak sudah. Allah dah tetapkan begitu aku still lagi kadng-kadang rasa nak alter sikit ketetapan tu. Adjust bagi boleh fit dalam diri. Bukan adjust diri bagi fit dalam dia. Allah. Memang tak senang, jaga aurat pun luas maksud dia. Bukan aurat kita je, aurat sesama perempuan pun jaga. Selain gigih delete gamba sendiri, aku gigih jugak tahan diri upload gamba sesama kawan yang tak proper. Kalau tak nanti tak pasal-pasal dapat saham sekali.

Semoga Allah ampunkan dosa, bagi cukup masa nak betul-betul jaga aurat. Takut.

Sunday, May 18, 2014

Kun fayakun

Betul rezeki Allah yang bagi. Untuk sekarang ada 2 hal yang aku sangat mengharap memang Allah tentukan rezeki iti untuk kami. Sangat. 

Instinct lain macam. Nervous campur takut teramat. Mulut tak henti doa. 

Allah, permudahkan. 

Wednesday, April 30, 2014

1 tahun

27 April 2014

Betapa aku cuba membuat diri aku sangat beriye untuk celebrate anniversary yang pertama ni. Sebabnya few day sebelum tu kerja berlambak ya Allah. Dengan appointment sana sini lagi. Rasa nak celebrate biasa-biasa je. Pergi dinner kat tempat lawa sikit, makan mahal sikit pastu lampu malap-malap sikit kire ok la. Tapi, setakat makan ni tak anniversary pun selalu buat. Beriye jugak aku brainwash otak Raihan supaya merasakan anniversary ni sangat berharga. Haha. Demi itu, aku sunguh-sungguh buat proposal untuk honeymoon. Ade 3 pilihan tapi kita amek yang paling low cost dan dekat. yang lagi 2 boleh simpan untuk rujukan masa depan. Plan sweet escape ni takla beriye sangat tapi untuk starting kire ok la. Haha

Kembali ke cerita anniversary, kite pi Genting je nok. Memang destinasi bajet sangat. Pulak haritu ada team building kat awana, ambience syok betul. Aku kabor ke Raihan, dia pulak excited. Maka itulah proposal yang diterimanya. Genting memang takde apa, kita naik guna cable car tu. 1st time aku naik cable car ke atas tu. berpeluh sakan aku. Mengucap tak berhenti. Dah sampai atas tu memang sah la takde ape. Kita bergambar dgn superman, eiffel tower dengan statue of liberty, pose ala-ala tourist pastu done. Cari Mcd, makan. Keluar kejap konon-konon nak pose dengan kabus-kabus genting. Ok siap. Turun.

Dan aku tak pasti bile honeymoon apa korang buat, (aku tahu tapi maksud aku mende lain selain tu) tapi aku dengan Raihan duduk dekat lounge hotel tu sampai midnight sebab tengok bola. Ada live band ke ape, kite buat tak tahu je. Takde gaya ok saya tujukan lagu ini untuk isteri saya. Takde gaya bile lagu jiwang romantik depa nyanyi, kita nak bisik-bisik kat telinga oh sayang i love you. Takde woiiii. Yang ada kepala kena luku sebab gua nganjing chelsea. Cis. 

Tapi tulah, itu pun dah buat memasing puas hati. Aku rasa tengok bola suami isteri sambil menganjing sakan dah habis romantik di kala ini. Sambil discuss pasal ketereran player ke apa, pasal kehenseman player ke, semua topik yang jadahnye laki bini nak discuss dikala honeymoon dah buat memasing layan je. Ini kat rumah pun buat tapi sejuk-sejuk angin Genting nun bawak manfaat jugak la.

Itu pun kebetulan haritu ada game kan, next time bila takde game entah apa pulak kan. Itulah yang tak sabar nak explore tu. 

Setahun hidup jadi isteri indah jugak rasa. Best la. sekejap je dah setahun. Tapi perangai laki bini cam biol-biol lagi. So ok sangat la, tak banyak mende berubah. Tang iman nak kasi up tu ada la sikit-sikit kan step dia. Jadi Alhamdulillah dengan kehidupan yang bahagia ini. Perghh gagap gua nak berjiwang sakan di sini. 

Kita ada jugak try jadi romentik. 

 Tengok. 


 Ini sikit baru, kisah-kisah gini lain macam jugak gua nak story. Nak tepek gambar pun hishh malu bin segan. Tapi yang tersemat dalam hati dan minda ni segalanya indah la. Auwww. Oh dan aku jugak semangat nak kumpul semnagat pengantin baru, jadi aku pakai inai. 


Kononnya pasni every year nak buat camni tapi tengok la macam mana. 

Maka itulah saje kisah kahwin buat masa ni. Demi kisah ini, tax comp aku tak tie dari pagi tadi. Jahanam.

InsyaAllah dengan izin Allah kita nak sangat hubungan ni bawak ke syurga. Doa supaya dapat zuriat soleh dan solehah pun tak lekang. Allah ada plan Dia kan. Semoga yang baik-baik untuk kita. Diharapkan kita suami isteri sabar dan tabah menunggu nikmat-nikmat lain. Terima kasih tuhan, untuk keindahan dunia yang bagi kemudahan di akhirat nanti. Alhamdulillah