Tuesday, January 28, 2014

Januari

Bulan januari saje penuh jadual dengan macam hal. Betapa aku rindu nak duduk dekat rumah bermalas-malasan dengan suami. Last weekend jauh jalan sampai Penang. Dah berbulan jugak merengek nak pergi sana akhirnya dapat jugak walaupun sekejap. Company aku buat treasure hunt, aku join. Tema football fever. Layan. Seronok jugak. Walaupun dekat seharian tak menjamah nasi. Mana lunch mana breakfast. Dalam kereta kemam gula-gula selagi mampu. Route chellenge dekat Ipoh dengan Taiping. Rindu Sri Iskandar.  Last pit stop dekat Juru, untuk beginner macam kami memang tak fikir menang la walau hadiah beribu. Qualified pun kire terer sangat dah. Check in hotel pukul 7. Pengsan. 

The good things is, Raihan ada dekat Penang jugak. Aku dalam mode memaksa dia ikut jugak sebab mengenangkan nak balik KL takde transport. Isnin ada mid year review yang mende kpi ni. Ni effect bonus sama increment. Gile ke apa nak pandang ringan je kan. Aku pujuk Raihan datang Penang jalan-jalan pastu bawak aku balik awal sebab team aku nak berjimba sakan kat Penang, waktu balik entah tak tahu pukul berapa. 

Bye-bye Penang, mid year review selesai. All went well. Selasa ada discussion psl GST, settled. Esok discussion pasal MFRS. Betapa aku mengharap bonus dan increment yg sangat tinggi sebab aku sangat rajin :p

Tuesday, January 21, 2014



Weekend baru ni cuti lama. Ala minggu lepas pun kerja betul-betul sehari je.

 Jumaat sakan cycling dengan budak-budak tu kat FRIM. 1 round je cukup, aku tak daya nak dera otot aku beriye menunjukkan aku mampu. Haha. Sabtu pergi Terengganu. Kahwin Black dengan Tyty. Ini nak cerita. One of the simplest wedding ever. 2 khemah sahaja. Impress. Aku mengaharap betul industri kahwin Malaysia ni tak kebabom sebab indah pulak aku tengok gaya jimat cermat ni. Otak aku ligat buat kira-kira berapa kos majlis haritu. Buat aku rasa nak naik pelamin lagi sekali dengan Raihan sebab jimatnya. Sebabkan bila pergi wedding yang gah sangat, buat aku rase ish apesal dulu aku tak buat macam tu, lawanya baju, kenapa dulu tak nak baju macam ni. Semua evil punya feel datang. Haha cakap sungguh, lepas kahwin aku dah tak kuasa nak tengok rancangan kahwin-kahwin kat tv tu. Wedding haritu ok sangat sebab pengantin elok je cantik dan hensem. Hmm atau mungkin aku terbeli dengan lauk daging masak apa ntah yang sangat sedap. Ya Allah siap dapat tapau, tak sempat sampai rumah dalam kereta dah makan. Dah la simple, makan sedap. Alhamdulillah.

Dan syukur jugak la wedding aku haritu jalan lancar je. Dan aku masih tak rajin nak update hikayat tu lagi. 


Thursday, January 16, 2014

Makan gaji


2013, tahun sepenuhnya bekerja. Buat duit atas effort sendiri. Grad 2012 kan, jadi opening 2013 memang dah jadi pekerja sepenuh masa la.

Plus minus 8 bulan kerja company lama. Bila orang tanya company apa, aku jawab "shipping company" je. Haha padahal kerja account yang aku buat kemain beza dari orang lain. Special gile bak hang. Kerja dengan kerabat, siap berpatik tengku tau. Aku rindu boss aku. Baik tapi garang jugak. Benefit tak sebagus company lain, tapi iphone 5 free dah cukup cover semua. Tak termasuk gift masa kahwin haritu. May god bless you Tengku. Patik seram nak contact Tengku balik. =)

Lepas tu dah dekat nak kahwin aku tender gak. Suasana semakin hangat masa tu. Walau counter offer Tengku sangatlah membutakan mata tapi takpela, barang lepas usah dikenang. And nasib baik takde lah terkenang pun, cuma kadang-kadang rindu betul suasana office tu bila havoc. Dan tak tipu la, aku rindu jugak gift dia yang pelbagai tu. Hahaha

Rezeki nak kahwin dapat kerja company baru. Offer kerja baru datang serentak dengan offer gaji tengku yang mewah tu. 3 jam aku memikir mana paling bawak untung. Duit besar dengan experience kecik, atau duit kecik dengan experience besar. Semua orang aku call, aku tanya. Takde lagi p&c soal gaji sebab aku betul-betul telus nak dengar apa pendapat orang. Akhirnya masuk jugaklah kerja baru.  Tak berapa sempat nak rasa title penganggur. Cuma tak bestnya masuk masa year end closing. Hadaplah kerja 2 minggu tanpa henti siang malam. First 3 month very challenging. Dari field kerja yang tak berapa account sangat, tibe-tibe kena hadap betul-betul account. Pusing kepala. Sampai sekarang pun kalau monthly closing pun ada je banyak mende baru.Haritu habis quarter closing, pun kerja dekat 2minggu tak stop. Sebab closing jatuh weekend kan, pastu new year pun datang gak. Jadi memang sungguh aku muntah sakan sakit kepala dekat toilet office tu. Blerghh.

Ini aku taip ni dekat office la ni. Lepas buat makan-makan haritu aku punya tangan bengkak. MC sakan jugak la. Ni dalam kesakitan ni menaip ni, tapi aku bosan. Tak larat hadap workflow bertimbun. Benci betul. Sambil-sambil menunggu Raihan datang jemput sebab dah malam sangat kan, apa guna suami kalau bukan untuk menjemput isteri. Jadi aku karangkan secebis kisah.


Aku nak kisahkan hal kerjaya. rupanya takdela panjang sangat. Aku berdoa lah supaya kerja aku kat sini lancar, dapat gaji berbulan-bulan yang sangat banyaknya. Dan doakanlah aku punye KPI mid year review dengan bos besar nanti smooth je. Janganlah disoal aku soalan nluar alam batasan pemikiran aku. Amin.


Tuesday, January 14, 2014

Aku rindu mak abah, ibu ayah. Dari malam semalam. Malam jela. Eh tak malam sangat, aku tidur pukul 3 lebih kot, tengok ballon d'or. Entah apehal jugak mimpi layan tu, padahal sejak kahwin aku pencen bab bola. Tapi bukan itu pokoknya. Aku rindu mak abah.  

Harini siang ibu ayah datang, akak dengan abang pun ada. uwan dari Rembau datang. Pakcu, makcu sekali dengan anak2. Kau tahu, aku bangun lambat gila tadi. Kalut habis. Ayam tak perap lagi, nasi lemak ada lagi dalam rice cooker jadi keraknya ambil masa nak lembut. Paham? Aku masak nasi lemak, aku biar je rice cooker on sebab nak dia tak basi. Konon nak makan breakfast. Ke laut pegi dia. Jadi rice cooker jadi banyak kerak, kena rendan air baru lembut dan bole masak nasi baru. Kalut aku dengan Raihan siapkan rumah. Berzikir selawat aku sambil ketang ketung kat dapur. Raihan macam biasa kemas rumah. Alhamdulillah aku ada housemate terbaik.

Siang hari jalan lancar. Kekenyangan semua orang, terjun kolam, balik makan lagi. Kenyang lagi. Alhamdulillah. Aku rindu ibu ayah. Syukur dapat lepas rindu. 

Sekarang semua dah balik, aku selesai kemas dapur, cuci pinggan, iron baju kerja esok. Raihan sapu dengan mop lantai. Aku harap sangat perangai membantu ni kekal. 

Ni aku makin rindu mak abah. Lain macam. Dah lewat nak call. Pastu kalau call aku tak reti pulak meluah. 

Dari bertakung jatuh meleleh. Allah jagakan mak abah, ibu ayah. Alhamdulillah untuk nikmat perasaan ni. 

Monday, January 13, 2014

Housewarming

Sabtu haritu kita suami isteri dengan jayanya berjaya melaksanakan so called housewarming. Memula macam saje nak ajak a few friends lepak rumah tapi alang-alang aku suruh je raihan invite jugak kawan dia datang sekali. Dan aku pun mula menjemput kawan lain sekali. 

Pasal menu nak buat apa ni berapa kali dah aku bertekak dengan raihan. Kahkahkah. Tapi aku paham niat dia taknak bagi aku susah. Cuma aku kalau boleh nak orang puas hati bila datang jauh kan. Jadi final decision kite buat nasi ayam, mihun sup dengan steamboat ke yong tau foo ntah kan. First time masaknasi  ayam. Dah la tu masak untuk ramai orang. Selama hidup ni tak pernah lagi aku bergerak solo kat dapur masak banyak. Walaupun mak rajin buat makan-makan tapi aku tolong gitu je. Ini semua buat sendiri. Pancit. 

Tapi yang best bila jamu orang makan ni is kepuasan. Bila orang makan lepas satu satu. Walaupun nasi ayam aku sedikit hampeh tapi in the end balance tinggal ciput je. :D

Raihan was so nice, aku tinggal part kemas rumah dekat dia. Gile terer la. Bilik-bilik pun settle dia kemas. Dan part paling aku tahu aku akan malas adalah part bila tetamu balik pastu tinggal la berdua suami isteri kat rumah. Tapi rezeki betul bila Mira, Aidil dengan Rosal stay sampai subuh pastu tolong basuh pinggan and clearkan meja. Waaa seronok betul. 

Dengan itu aku bersemangat nak buat lagi lepas ni. Haha


 

Thursday, January 2, 2014

Muka surat 2 dari 356. Haha. Hari yang lambat ke office. Ceh. 5 minit lambat nak kejar train. 

Aku belum rasa nak hikayatkan kisah 2013, ini nak cakap pasal sweet revenge. Revenge ni bagus bila Allah yang tentukan. Macam kita tak plan pun nak buat apa-apa. Tapi Allah tentukan kau akan rasa apa aku rasa, kau akan lalu apa aku lalu. Karma la kot kan. 

Cuma semoga perasaan kau tak berterusan. Sakit. Makan dalam.