Saturday, June 28, 2014

Kahwin at the age of 23. Antara pioneer jugak la kan antara kawan-kawan. Betul, kahwin untuk mengelak dosa, menambah pahala. Alhamdulillah kita menuju ke situ. Dan antara lain hikmah yang Allah bagi, ada suami nak jaga aku. 

Dua tiga minggu lepas kahwin, masuk kerja baru, workloads baru, timing kerja baru. Balik lambat, malam, hari gelap. Aku terfikir kalaulah ni jadi sebelum kahwin, aku dah chow bulan pertama. Mengenangkan Abah nak kena datang jemput kat office setiap kali balik lewat. Tak tak, tak indah imaginasi tu. Maka, dijodohkan awal, supaya ade so called the keeper. Rezeki kahwin datang sekali rezeki kerja baru. Aturan tuhan. Bravo. 

Dan lain-lain hal macam ada yang tolong buat kerja rumah, hal yang ada nak dengar bebel nangis kau dengan hal office, hal yang ada tolong picit urut kau bila penat, dan segala macam hal sulit yang takyah khabar la. 

Kembang hati memikirkan rezeki kahwin ni. Alhamdulillah hantarkan manusia penjaga ni. 14 bulan yang banyak hal. Terima kasih. 


Monday, June 23, 2014

Starting from harini, bermula lah year end celebration untuk aku dan mereka. Celebration la sangat. Boss besar bagi nama. Maka bermula minggu tanpa weekend dan hari balik malam. Untuk awal minggu ni belum lagi la kot balik malam. Eso dah puasa yela. Makanan untuk berbuka pun dah siap book sampai tengah Juai nanti. Bad timing betul. Tapi otak kena set mende baik-baik je ni, kalau tak sah-sah stress melampau. Sekarang pun aku ala-ala nak stress jugak ni, sebab kena rajinkan diri buat mock report segala. Kalau tak kang time nak submit mampus hape pun tak reti. Ni untuk actual report yang dia bagi timeline untuk buat setengah hari je, aku dari minggu lepas lagi tak siap-siap. Siput sangat.

Dan harini, selain Monday blues, badan letih betul oi. Semalam Syapik punye kenduri kahwin. Baik punye kenduri seminggu sebelum puasa. Nak kata letih buat kerja tak pun, lebihnya letih duduk gelak-gelak, letih berpanas-panasan, pastu letih la sebab kenduri, tak boleh tidur, dah la weekend. Sepatutnye mintak cuti dah ni harini tapi dah cuti kena beku memang beku la otak aku nak buat kerja harini.

Sudahnya tadi masa lunch masuk surau, cari port baik punya pastu tidur. Bertabah je burn time makan sebabnya semalam aku jumpa cousin sekalian semua stock ramping lagi. Anak dah ada pun nak kurus-kurus. Benci tau. Tercalar perasaan. Walaupun aku masih ramping, tapi perut kedepan dengan lemak pun tak berguna jugak. Dan konon harini sanggup taknak makan, tapi takde maknanya nak berterusan. Tadi, baru je kejap tadi aku dah listkan kedai makan yang nak dilawat sepanjang 4hari yang tinggal dalam minggu ni. Kire sebelum puasa, wajib ziarah kedai apa yang patut bagi tak rindu sangat nanti.

Effect kemalasan ni terbawak-bawak sampai ke rumah ni. Belum masuk pukul 10 pagi tadi, aku dah request kat Raihan kata taknak masak harini. Tolonglah lapangkan perut dan poket untuk dinner kat luar, pastu balikterus tidur. Alasan aku selain penat, aku kata kat rumah ada ikan bilis dengan bawang sebijik je. Pastu ada ke nak ajak pergi beli lauk mentah segala. Hishh tak kuasa tau. Haha.

Dan lagi, haritu ada post pasal mintak 2 hal ni jadi. Sebenarnya 3 hal. Tapi yang sekarang ni 90% confirm jadi 2 hal jela. Seronok kahwin ni, bila hal suami yang best-best, kita pun rasa best sama. Alhamdulillah Raihan bakal pindah kerja baru dan alhamdulillah kita pun dapat beli rumah baru. Semua lepas raya ni la tengok macam mana. Rezeki. Yela kadang-kadang sedih kan belum dapat rezeki anak lagi, tapi Allah dah pernah kata banyak lagi rezeki lain. Kita doa jela yang terbaik untuk kita.

Dah, berjam-jam baru siap. Balik, balik.

Friday, June 6, 2014

Cerita usb charger the third, dah selamat Raihan pi tukar baru tadi. Yeayy. Dapat cahrger baru, the fourth. 

Hampeh sangat charger kena tukar sampai banyak kali. 




Penat

Malam tadi aku mengalami satu kepenatan yang luar biasa. Taknak classify sebaga stress sebab taknak ah. Lepas cakap dengan diri sendiri tadi, aku buat kesimpulan mental aku penat. Sah-sah salah satu reason sebab kerja. Dah 2 minggu kerja non stop, ini baru one month before year end closing, hujung bulan ni dah hadap year end aku tak tau la camne gaya dia. Duduk dalam reporting team letih betul oi. Report bertambah, tak termasuk yang kena amend la revise la. Acane ni? Otak tak habis penat lagi. 

Dan pastinya lah, bila dah letih kerja sah- sah effect hal kat rumah punya. Waaaa. Ada banyak kali dah ha menangis tanpa sebab macam orang gila. Malam tadi, kau tau bila kau dah letih, kau akan mengharap cukup la satu je punca kau letih. Semoga masalah lain senang jela nak settle. Dah 2 minggu aku mintak camni. Ada la satu dua hal yang terlajak dan emo macam gile gak. Tapi malam tadi, hal sesimple usb charger the third jahanam lagi. Nak pi tukar, last time pergi tu the second tu service centre bukak sampai pukul 10pm brader tu kate. So badan penat pun terpaksa jugak pi tukar malam tadi ni sebab weekend nak balik johor. Payah pulak hp takleh nak cas kan. Aku letih ya amat. Dinner pun aku cakap kat Raihan nak buat nasi goreng je boleh. Tak larat nak masak lauk pauk. So on the way dari Kepong ke OU yang sekangkang kera tu pun aku sampai terlelap. Letih la katakan. Bila dah sampai mac city, nak menangis tengok service centre berkunci siap mangga bagai. Uwaaaa. Brader tu kata sampai pukul 7 je bukak. Tipu woo. Aritu brader lain kabor korang dah extend sampai pukul 10 sebab senang orang yang kerja nak mai memalam. Dan bermula lah episod malas jalan, episod menjerit dalam hati, episod mencarut dalam dia. 

Aku taknak beli charger lopek weh, warranty hang ada 2 bulan lagi. Awat hang buat gini. Dahlah buat hp bateri cepat kong, buat usb charger cepat kiok, tutup service centre pukul 7. Benci. 

Sampai rumah cabut tudung terus tidur. Dengan jeans yang malas nak bukak. Sampai pagi tadi baru bangun. Baju tak pack lagi tapi nasib baik Raihan dah susun baju dia cantik-cantik kat tepi bag. Dapur pun dia tolong kemaskan, siap pack nasi goreng dalam tupperware nak bawak bekal pi office. Atas iron board ade nota apa kena buat pagi tadi sebelum pergi office.  

Sesungguhnya aku memang tak boleh hidup kalau takde Raihan. Katalah aku clingy ke apa. Takpe memang tak boleh. 

Hah tu je.  Boss, kau jangan buat hal harini. Aku letih ni.