Friday, January 30, 2015

Aku lapar. Seminggu ni, selalu beli nasi lemak la, mi goreng la, nasi goreng la tapi selalu makan tak habis. Ada tu kadang-kadang tak bermakan langsung. So harini aku decide untuk tidak singgah kedai uncel tu untuk beli sarapan. Beli kuih-kuih jela ni tadi, air milo sekotak dengan snickers. Tapi choiii, sekarang lapar macam ape je.

Pola perubahan makan adalah pelik sekali sekarang. Sedih bila tak dapat nak baca diri sendiri.

Thursday, January 29, 2015

Babymoon

Aku dah dalam kemalasan nak kerja sekarang. Mengantuk teruk kat office ni. Demi memikirkan gaji nak buat itu ini, maka bertabahlah. Haritu pi jalan, sampai ke Phuket nun. Al kisah dia dah beli tiket masa promo lama dah, tak pregnant lagi pun masa tu. Masa tu kalau buat kira-kira pun, agak-agak baru 6 bulan gitu la kalau baby jadi. So redha jela. Tu pun entah macam mana boleh tetibe nak beli ntah. Dan tak lama lepas tu dapat tau kite pregnant. Terus buat-buat lupa hal Phuket. Sampailah haritu  masa nak ke Cherating bulan 11, baru rasa nak pergi ke tak ni. Flight dia 18 Jan, seminggu sebelum tu baru book hotel semua. Tu dah kira confirm la tu nak pergi. Doktor pun cakap aku fit je nak pergi so on jela. Tapi sebab dh lepas 28weeks so kena bawak surat doktor sekali. Bawaklah jugak segala buku pasal progress sepanjang pregnant ni.

Pergi pulau, sah-sah la nak kena naik bot, mandi, snorkeling, berenang. Ni pun punca jugak aku macam malas nak pergi memula, sebab pikir camna nak buat semua ni ntah. Tapi sebab aku pesen malas nak menyesal dan terkenang-kenang, elok la aku pergi. Sama macam kes nak tengok bola haritu la. So pergi dengan redha tak dapat buat semua tu. Dah sampai sana, try nasib jugak tanya kot-kot ada bot yang sudi nak angkut aku. Siang tu cari memang takde la, semua tak berani amek risk. Ok lah tu tandanya memang takde rezeki la. So plan b dia pi naik gajah tak pun tengok harimau. Tu jela yang orang buat kat Phuket. Tapi malam tu saje tanya-tanya lagi kalau-kalau ada luck ke kan. Jumpa la satu agent ni, Jouk nama dia. Orang Thai ni peramah, mungkin sebab dia bisnes kan. Gigih dia call banyak orang-orang bot tu nak selitkan aku.  5 6 agency jugak la, yang last tu baru sangkut. Wahh rezeki betul. dapat diskaun sikit je tapi ok je la. Asal dapat. Balik hotel sengih la macam kerang dua laki bini. Aku kabor ke Raihan, aku taknak terjun laut pun, bagi dia jela chance. Kesian pulak dah datang jauh tapi tak de jalan pulau lain. Aku cakap aku dok atas bot jela nanti. Amek-amek gambar. Tu aku kata.

Dah atas bot, lain macam aura dia. Tiba masa nak amek life jacket dengan gear apa semua, aku semangat pi amek jugak. Sedar-sedar dah dalam air. Mana nak tahan nafsu tengok laut lawa gitu. Pergi PD pun aku nak jugak masuk laut, ini pulak dapat air jernih siap ikan-ikan lawa. Sebab ni bukan first time, so terer dah berenang-renang. Selagi tak dipanggil naik memang tak naik. Maka puas lah hati.

Dan hal yang paling memuaskan hati bila Raihan pun dah syok berjalan. Dia ni bukan jenis yang suka melancong, nak jalan-jalan tengok tempat orang. Plan Phuket ni semua aku yang uruskan, dia bagi approval je. Tapi balik dari sana dia pulak tak sabar plan next trip. Kemaruk dah. Tapi kita lek-lek jap, ada plan lagi besar  nak achieve tahun depan.

Baby so far ok jela. Aktif macam biasa. Aku just make sure sebelum buat apa-apa tu aku cakap dengan dia elok-elok. Kang tak la terkejut naik bot tetibe, masuk air laut. Pastu malam pi jalan Bangla Road tu aku kabor ke baby, awak tak yah la datang sini. Tak faedahnya. Haha.


Saturday, January 17, 2015

±30

Esok kita nak pi jalan. Semoga Allah permudahkanlah semua. Dalam kepala macam-macam fikir. Tapi wat lek jela. Itu cerita next time. 

Tadi, lama tak pi surau permata ni la. Sejak pregnant macam takde je jejak kaki sana. Ni dah 7 bulan baru dan nak pi. Dengar ceramah, jemaah sekali. Alhamdulillah. Dan baby kemain moving lelaju. Kadang rasa kepala kiri, kaki dok sepak kat kanan. Pastu dah terbalik. Terer betul dia. Takjub aku kisah kejadian baby ni. Walaupun aku sesekali bising perut besar, tak selesa tapi bile dok fikir kesian baby duduk dalam tu sempit-sempit, rasa macm takpela perut, nak besar lagi pun takpe. Dan stretch mark pun muncul. Nak melelah air mata nok, redha jela. Satu lagi tang dark circle. Haih aku dah la mata memang tak berapa lawa, ada mata panda memang kacak terus. Tidur awal mana pun, malam-malam terjaga jugak. Asal nak tukar position terjaga, bantal placing tak betul pun terjaga. So now ada 6 bantal untuk aku saja. Raihan bising dah. Muahaha. Apa nak buat. 

Baby so far sihat. Semalam scan dah sekilo lebih. Dia punye week pun macam terkedepan kalau ikut size apa semua. Maka aku pun lost count jugak berapa minggu dah baby. EDD pun dah bertukar. Since period aku pun 2 3 bulan sebelum tu macam lari-lari sikit, so tak kisahlah. Asalkan baby sihat, aku sihat. Kite pun dah buat detail scan, Alhamdulillah semua ok. Dapat tengok video 4D baby, speechless terus. Semoga membesar jadi muslim berjaya. 

Hal kerja gitu jela. haritu masuk tahun baru kemain kerja seminggu teruk. Sebab nak cuti lama, stress jugak aku menyiapkan semua mende. Naik kerja ni pun sure bertimbun lagi. Setiap bulan pun ada je pergi cuti jalan-jalan, tapi balik office serupa je. Sabar jela. Hal rumah dah settle semua. Yeayy. Nama dah tukar, geran dah ada, payment dah released, dah bole bayar installment dah. Tambah hutang T_T. 

Sebanyak mana rasa nak merungut pun, rasa macam banyak lagi nikmat Allah bagi. Aku nak bising kerja banyak, tapi dengan gaji tula mampu nak pergi sana-sini, mampu nak beli itu ini. Nak bising sakit mengandung, tapi inilah nikmat. Penghapus dosa. Nak ada anak sendiri, selalu doa, Allah bagi ni sepatutnya tahan jela. Semoga Allah permudahkan hidup atas dunia ni. Kasi dapat akhirat dan syurga yang cun melecun.