Sunday, April 12, 2015

Nama

Kita namakan anak kita Auliya Nur Maryam. (اَولِيَا نُور مَريَم)

Maksud Auliya mengikut kamus dewan edisi ketiga (tak tau la sekarang ni dah berapa edisi) jamak utk perkataan wali. Kalau google lebih lagi maksud dia pemimpin, kawan yang baik, ketua yang mulia. Jatuh cinta dengan nama ni sejak form one lagi. Entah kenapa sampai begitu ntah. Anak sulung, kakak, kaklong, semoga jadi ketua yang mulia dan baik untuk adik yang ramai nanti. Haha. 

Nur tu cahaya. Mula-mula saje letak Nur kat tengah, pastu baru perasan eh Auliya start dengan hurul alif, ok la bagus la. Haha apa yang bagus tak tahu, tapi rasa macam bagus la nama start dengan huruf alif. 

Maryam takde maksud tapi semua tahu Maryam ibu Nabi Isa a.s. Sebab selalu baca Surah Maryam pastu tergerak satu hari nak baca apa kisah dia. Dan ada satu hari dekat office aku buat presentation pasal kurma. Tahu la office gua kan ala-ala sekolah, assigment sokmo. Masa tu tertak sengaja quote ayat dari surah Maryam tentang Maryam nak bersalin and bersandar bawah pokok kurma. Masa tu la kita terjatuh cinta dengan Maryam a.s. Semoga awak membesar jadi sesuci Maryam, sekuat dan setabah Maryam, setaat Maryam beribadah kepada Allah.  

Kita Ummi dengan Babah (ehem the parents) panggil dia Auliya pastu kadang-kadang Maryam. Tapi sebenarnya aku selalu dok panggil baby je. 

InsyaAllah nama yang baik refleks yang baik jugak untuk Auliya Nur Maryam. Amin. 

No comments: