Tuesday, May 12, 2015

3 bulan

Bulan Mac selalu jadi kegemaran sebab bulan diri sendiri lahir. Pastu anak sendiri pun lahir bulan Mac. Lagi lah double dia punya kegemaran. Haritu birthday aku kemain Raihan plan treasure hunt dekat rumah mak. Selit note celah baju la celah mesin jahit mak suruh cari hadiah. Dapatlah bunga ros 3 kuntum. Alhamdulilah tanda ingatan. Tapi mestilah sebagai manusia yang bernafsu bunga ros tak mencukupi. Haha. Dengan penuh kejujuran aku cakap pasni takyah lah bagi bunga dah. Tak jadi apa bunga tu. Kesian jugak kat dia tapi untuk masa depan perlu la cakap camtu. Aku pujuk balik, aku cakap takpela bulan depan anniversary kita you beli kan hadiah lain yang lebih bermakna (baca: emas)

Dah sekarang bulan April pun dah jadi kegemaran. Anniversary yang kedua tahun. Syukur Alhamdulilah tuhan panjangkan jodoh. Dalam tak percaya dah 2 tahun jadi suami isteri. Kalau tahun lepas berdua, tahun ni dah ada Auliya Nur Maryam. Tahun lepas kita sempat la jugak pergi honeymoon masa anniversary setahun. Tahun ni honeymoon kat rumah jela. Rumah ibu sebab masa tu ada kat sana. Konon plan setiap kali anniversary nak pakai inai tapi tak dan lah tahun ni. Bila dah midnight 27 April dengan bertemankan anak kat tengah katil kita wish each other. Dan sebagai manusia yang penuh harapan aku tanya Raihan, abang ada beli hadiah tak? Mestilah tak ada. Haha sebab tak pernah pun dia keluar curi-curi nak beli hadiah (baca : emas). Disebabkan aku dalam pantang maka automatik lah aku dalam perintah berkurung. Tapi poslaju kan ada, maybank2u kan ada. Tinggal nak search jela apa nak beli. Sebagai manusia yang bijak mestilah aku perlu beli barang yang berguna untuk dia dan aku. Ni kan anniversary suami isteri. Mestilah hadiah kena untuk dua-dua. Interpretasi aku la. Tanpa elemen surprise aku bagi gitu je hadiah kat Raihan dalam bungkusan pos laju. Dan hadiah berat nak mamps berupa powerbank pineng. Wakakaka. Sebab handphone masing- masing dah kokak, kebetulan memang kena cari powerbank so aku buat hadiah anniversary terus. Dan Raihan masih belum bagi hadiah yang dapat puaskan nafsu materialistik isteri dia. 

Sekarang Mei. Uishh tak sangka bulan ni pun boleh jadi bulan best sebab ada hari ibu. Haha. Dan akhirnya sempena hari ibu dapatlah hadiah idaman. Tak surprise pun sebab aku sendiri yang mintak. Wakaka dan dapatlah. Aku cakap next year nak lagi, dia suruh aku beranak lagi satu. Huishhh dia tak tahu kalau boleh nak 2, kembar terus. Hahaha

Pastu untuk ibu kita bawak ibu makan dekat restoran idaman dia yang asyik tak tahu bila nak pergi sebab mahal. Kedai chef zubir nun. Alhamdulillah ibu happy. Oh jangan order pasta kat sana. Untuk mak, dari aritu kabor nak belikan tudung naelofar, kita belikanlah untuk dia. Alhamdulillah mak happy gak. Kebetulan pulak ada hari ibu, sambil-sambil bagi present kita wish terus. Haha

So selamat hari ibu. 

No comments: