Thursday, May 7, 2015

Post pantang problem

Kurang seminggu lagi tinggal sebelum masuk kerja. Cepatnya lah 2 bulan habis. Rasa macam baru lagi bersalin haritu. Sayangnya nak tinggal baby. Nak kesiankan dia tapi aku rasa aku lagi kesian. Selalu pergi check up tinggal baby kat mak aku yang rindu lebih. Baby bahagia je asal susu dia ada. Blerghh payah gini. 

Preparation nak kerja, first sekali susu untuk baby. Setakat ni Alhamdulilah dah simpan dah sikit-sikit. Dia boleh jadi banyak kalau aku tak mengelat sebenarnya. Haha. Sebab selama ni aku tidur cukup je walaupun Maryam suka gak berjaga malam. Rahsianya aku tidur siang la. Bile subuh semua orang dah bangun aku pulak tidur. Tukar syif. Kadang sampai ke tengahari. Tengoklah kalau tak rasa sakit dek bengkak susu aku tidur je. Masa ni mak ke abah ke jaga baby, depa bagi jela susu yang aku dah pam tu. macam mana nak buat stok ntah. Tapi itulah rahsia untuk dapat tidur yang cukup. Walaupun jadi kelawar berjaga malam tidur siang. 

Hal tidur ni satu hal jugak. Nak tune balik time tidur. Maryam suka berjaga pukul 4 pagi. Banyak kali camtu. Hari siang die bermula awal sangat. Orang kata sebab die keluar tengah pagi tu pasal jadi gitu. Camne la gaya bila dah start kerja ni. Aku ada seminggu lagi ni nak adjust tidur aku. Kalau tak masak la kat office mengantuk teruk. 

Seluar baju masa kurus pun kena selongkar balik. Baju kurung pun sama. Haritu semangat asingkan baju-baju tuu, la ni kena cari balik. Harap-harap muat lagi. Bedak, lipstick dengan segala mende-mende nak cantik kena bagi complete. Lipstick aku jahanam dah. Cair baik punya sebab tertinggal dalam kereta. Entah camne tersesat dalam kereta pun tak tahu. Hish confirm la selebet je nanti. Dengan dahi berjerawat dek pakai pilis haritu, mata panda confirm dah. Watlek watpis jela. 

Lama duduk rumah, semedang makan tidur badan jadi malas teramat. Memikirkan kena menapak naik tren setiap hari buat aku jadi lagi malas. Itulah yang tak bagus. Pasti tak bagus jugak sebab duit habis kemana je ntah. Online shopping kemain kerap. Pastu ada jiran jual tupperware, hishh memang tak daya tahan nafsu. La ni dalam kepala tengah sibuk menderu idea bagi reward kat diri sendiri. Tak tau nak elak lagu mana dah. Hampir pasti dua mende ni aku beli. Takpe Ika, sesekali. Kot. Tengoklah macam mana pergi dia. 

No comments: