Tuesday, June 30, 2015

1

Tahun ni buat rekod baru tengok gaya dia. Akan kerja start semalam, 29 jun sampai 15 julai. Non stop. Tanpa hari cuti, semedang buka puasa kat office. Tak tahu apa yang akan jadi nanti. Hoping for the best yang mana susah pulang nak nampak yang best. Baru je sehari dah banyak mende menyakitkan hati. Puasa Ika. Banyak-banyakkan ketap mulut tahan carut maki hamun. Jangan sesekali tukar playlist surah-surah mengaji tu dengan lirik eminem konon rebel tapi setan. Rajin-rajin pam susu anak secara konsisten. Semoga otak aku pun tak lampi. Semoga client tak semak macam selalu sampai aku rasa nak hentak dengan tangki air. Semoga baby behave. Rindu ah. 

Payah weh. Serius cakap. Aku tunggu bonus je nih, pastu plan cabut la cari rezeki lain. May Allah ease. 

Friday, June 19, 2015

PMS dah balik

Aku tahu ni bulan Ramadhan. Tapi izikan nak emo sat. Harini aku beremosi roller coaster jugak. Hal exclusive breastfeeding. Cita-cita aku kalau boleh nak la susukan anak sampai 2 tahun. Maka kena la curi masa nak pump susu. Alhamdulilah company ada provide nursing room. Staff offfice ni pun ramai yang breastfeed anak masing-masing. Tetibe kenal ramai kawan dari department lain-lain. Seronok dengar cerita masing-masing. Cuma aku semak jugak bila boss sokmo hint aku pergi pump lama sangat. Kecoh betul. Seminggu ni ada saja ayat dia. Aku tanya staff lain takde pulak boss kecoh macam ni. Aku jadi hangin sangat. Susah orang tak faham ni. Aku tengah proses nak persetankan je ni. Tapi kalau aku berjaya, aku tak meraban kat sini. Aku cuba pegang satu, anak aku punya makanan aku jadi sumber, gile ke hape taknak bagi anak makan. Maka lantak pi la boss, aku nak pergi pump jugak. Dah la aku tengah menggelabah nak kena stay sampai malam untuk 2 minggu nanti. Nervous betul mak ni nyah oi. Dengan risau puasa takut susu kurang. Pastu semak pulak boss pesen gini. Haihh. Betapa aku selalu mintak orang support aku, jangan bagi aku down. Rugi. So yes, aku memang marah betul ada gangguan dari orang tak reti ni. 

Lepas tu aku sedikit menyampah dengan repost facebook pasal mudah tak mudah bersalin. Post brader tu takde hal. Dia ada point la jugak. Ini pesen mak-mak repost pastu buh status "nanti tuhan bagi rasa sakit teruk camni tau la". Apa kau ni. Dah kau pulak doakan dia dapat sakit teruk macam kau. Kau dah tahu sakit, nak pulak orang lain rasa. Ignore je la kak oi. Generally ini adalah sifat compare bahagia orang dengan susah kau. Dah dia bahagia part itu, maka itulah bahan dia nak share dengan orang. Paham? Kau sakit beranak teruk aritu kau tak share kan? Jadi nampak? Takde orang nak cerita susah seksa dia. Anak comel-comel kena jaundice, kulit kuning, kau nak upload? Tidak kan. Anak eczema teruk kau nak tunjuk? Tidak kan. Kau tunjuk anak kau gebu sihat, kulit lawa. Paham tak?
 
Manusia. Yang cantik tula ditunjuk. Yang buruk kita simpan. Jangan kenang buruk kau, lagi-lagi bila kau samakan dengan cantik orang. Tak sama. Tuhan dah atur bahagian masing-masing. Mungkin die bersalin senang tapi siapa tahu anak jaundice lama teruk, jahitan terbukak sampai 2x, berpantang sorang-sorang mak takde nak tolong, mana tau anak die pesen menangis sepanjang malam. Hishh la. Jangan compare. Tuhan tu tak duga kau sakit teruk kalau kau tak mampu kak non oi. 

Dan secara generalnya memang hidup kita ni lain-lain cabang dia. Dia kerja bagus, rumah besar tapi mana kau tahu hutang dia melambak. Dia rajin la post gambar rumah besar dia, post gambar tag location office nun Petronas ke apa, dah itu yang cantik dalam hidup dia. Tapi mana kau tau bil-bil hutang melambak. Ptptn pun dia tak bayar lagi. Tapi memang tak la dia nak upload tunjuk semua orang. 

Aku sambil taip ni sambil terasa jugak. Aku pun ada makan cili gak ni, ada la rasa pedas sedang-sedang je. So sambung lagi. Haritu kecoh sekejap orang kata yang mana dah kahwin toksah la tayang gambar mesra laki bini, kesian kawan tak kahwin lagi. Pastu yang mana ada anak toksah tayang gambar anak, kesian mana yang kahwin lama tak dapat anak lagi. Positif bro. Cuba happy kawan tu dah bahagia kahwin, selagi tak melampau upload post setiap jam biar lah die nak share bahagia dia. Biarlah nak letak instagram tu gambar anak dia pun. Manusia, memang suka show off bahagia. Cuba bila tengok tu senyum dalam hati, bestnya dia ada ni, ada tu. aku nak jugak. Kan dah jadi doa.  

Aku pun sesekali ade gak perasaan jeles tak kena tempat ni. Tapi bila tengok orang lain gini buat diri sendiri sedar jugak. La buruknya perangai dia camtu, takkan aku nak perangai buruk gitu. Paham? 

Allah. Begitu emosi aku sekarang. Rupanya sebab hormon dah stabil agaknya. PMS. 

Tuesday, June 16, 2015

Hidup bagus betul bila keliling orang yang terbaik. Baby dah 3 bulan sekarang. Untuk sebulan lepas aku selalu bising sebab baby tak pernah nak bersembang gelak dengan aku. Asal aku dukung je nak susu, asal aku datang dekat je mulut senget-senget, lidah terjelir-jelir nak susu. Jeles ya amat tengok dia seronok bersembang gelak sakan dengan orang lain. Weekend baru ni, tetibe miracle terjadi. Dia punya respon kat aku kemain lagi. Hilang gundah gulana ummi terus. Dan Alhamdulilah berterusan sampai sekarang. No more mulut senget and lidah terjelir. Kita geng dah. 

Lepas tu kitorang dah balik rumah sendiri dah. Tiba masa semua hal kita sendiri la. Letih tak letih jugak la. Sampai rumah maghrib selalunya, kalau baby tidur sempat la nak mandi solat jemaah semua. Kalau dia berjaga take turn la kita. Since dia dah pandai main, so senang dah nak buat kerja. Raihan kena tolong guard la, takpun jadi tukang karut main wayang dengan baby. Aku sempat la masak, basuh kain. Pastu kalau dia still berjaga terpaksalah makan pun berganti-ganti. By this time confirm baby dah lapar gak. Turn Raihan makan, basuh pinggan and sidai kain. Haha automatik rutin dia macam ni. Pastu baby tidur sempat la iron baju and siapkan barang untuk esok. Jam pun dah pukul 11 makan. Pastu mak bapak dia pun pengsan. Paling teruk of pengsan aku la. Alarm bunyi berjuta kali pun tak bangun, selalu bergerak tak ikut jadual. Blerghh. 

Tapi takat tu jelah sekarang ni, rumah sapu tak sapu, kain lipat tak lipat. Haha. Part mana yang boleh nego kita cincai la dulu. Tak sabar nak tunggu weekend. Serabut jugak aku tengok rumah aku tu. weekend ni dah puasa dah, tapi kena merayap sebab projek mega memerlukan barang yang mantap. Doa sangat-sangat lah ini rezeki kita. 

Friday, June 5, 2015

Harini bahagia betul. Setelah seminggu berhempas pulas kerja. Harini terasa bahagianya.

Masuk office dah makin tough. Tinggalkan anak dah makin payah. Haritu cakap macam ok but dalam-dalam ni tak ok. Sejak khamis kena stay back. Paling awal pukul 8 cabut, paling lambat 11.30 baru cabut. Susah. Stress level naik boleh tahan. Redha dalam terpaksa, tapi memang kena tahan. Sedih tau. Setiap kali sampai rumah baby mesti bangun. walaupun sampai rumah kul 12 lebih. Berjaga yang agak lama sampai 2-3jam lepas dah penat sangat baru tidur. Aku rasa dia pun rindu aku. Walaupun macam tak percaya tapi kenapa dia nak kena berjaga sampai 2 pagi kan. Sedangkan siang die bukan pesen tidur sangat pun. Ini jadi bila aku balik lambat je. Kalau sharp 5.30 aku cabut, memang pukul 8 dia dah tidur sampai subuh esok baru bangun. On the first night balik lambat tu, dia terjaga jam 2 pagi, dengan mata segar bugar menggoda. Aku bangun, duduk dan pangku. Bagi salam pastu start sembang. Bagitahu apa yang jadi. Bagitahu yang aku akan selalu balik lewat, rindu dia. Wahahaha seronok. Tapi start dari hari itulah dia bangun setiap kali aku sampai rumah. Adakah ini normal? Adakah dia bagi ruang kat aku untuk menebus rindu? Ataupun aku ni mak-mak yang suka perasan. Haha.

Hidup bagus bila ada anak. Betullah orang kata anak tu terapi. As at now bila balik rumah memang nyaman bila dapat peluk cium gomol anak. Bye Raihan. Cuma yang sampai 2 pagi tu tak berapa best. Haha. Especially bila esok kena bangun pagi-pagi sangat. Nasib baik baby bukan jenis bangun tengah-tengah pagi ajak main sangat.

Walaupun hidup bagus dengan anak, tapi sikit-sikit pasal kerja ni buat aku kacau jugak. So kita dalam perancangan buat satu move yang dahsyat ni. Aku excited tapi dek busy sangat terus demotivate. Tapi nasib Raihan lagi excited. Semoga Allah permudahkanlah. Kerja nak tambah rezeki keluarga dengan cara banyak masa untuk anak-anak. Wahahah anak-anak sangat. Semoga next baby dapat kembar. Lelaki perempuan. Amin.

Bulan Ramadhan nak mai dah. Memang aku perlu sangat hari yang setan diikat.Dengan dugaan kerja macam ni, anak baby-baby lagi. Fuhh iman kena tinggi. Haritu dalam pantang dapat rasa iman rendah. Haha. Sekarang pun slow moving ni, apa nak jadi ntah. Esok ramadhan kita full throttle. Semoga sempat jumpa Ramadhan.