Tuesday, August 25, 2015

Hidup macam ni 2



6. Anak. Alhamdulillah sihat sejahtera. So far kalau pi checkup semua ok, graf pun ala-ala baby boy. Yang penting dia sihat. Baju raya pakai size 12m-18m. Wakaka. Soo big ah you baby. Progress sekarang baru pandai meniarap. Haha tu pun kira lambat tu. Tapi dia tak suke meniarap, bising mulut dia. Sibuk nak bangun duduk berdiri. Letak mana-mana pun dah angkat-angkat kepala. Mak suruh beli walker tapi aku tak berkenan pulak. Pastu dok survey baby chair, baby bud, baby booster segala ape la nama nak panggil. Nak beli carrier lagi. Pening mak nak susun bajet. Nak kena study satu-satu barang tu pun satu hal. Mula-mula nak beli ni pastu kang baca review kata tak best dah tukar pulak. Beli barang baby macam pening dia lain macam. Tapi ada jela rezeki dia insyaAllah. Makin redha bila selalu kena balik lambat. Memang Allah aturkan bagi cari rezeki lebih kot. Macam gini rupanye gile ada anak. Rasa semua mende nak bagi. Ada rezeki insyaAllah. Mak budak ni kalau anak sihat dia pun sihat la. Kecuali masalah utama aku sekarang rambut gugur. Ok paragraph baru please.
7. Mak. Ummi la. Rambut gugur teruk nok. Haritu kerja teruk kan sampai takde masa nak amek hal sangat. Sekarang macam dah lek-lek baru semangat google-google. Ada macam-macam la petua. Air bawang dengan kulit landak paling karut. Tapi ada petua pun macam la rajin nak follow. Apa yang aku buat adalah basuh rambut setiap malam. Walaupun bila basuh rambut pun rambut gugur macam apa, tapi biar je la. Proses masa nak kering pun rambur gugur macam apa gak tapi biar je. Lepas 2 hari macam dah ok. Maksudnya dah takde rambut gugur dengan sendirinya. Kecuali kalau baby tarik. Dan aku memang manusia yang tak sikat rambut. sebab guna jari pun boleh. Hahaha so tak yah la sikat rambut lagi-lagi bile tengah basah. Kalau tak kau akan rasa macam ada sakit teruk je tengok rambut banyak kat sikat.
Berat? Ni syok nak cerita. Terasa la kurus sekarang ni. Seluar dulu sebelum pregnant longgar dah. Haritu masa mula-mula habis pantang jeans takleh sarung. La ni boleh dah. Baju size M takde masalah, Tshirt S pun boleh. Wakaka gembira nok. Kecuali part perut buncit la. Tu dalam proses lagi. Betul la orang kata kalau breastfeeding baby memang badan senang turun. Bakar kalori dekat 500 sehari. Banyak tu. Mungkin pulak sebab puasa haritu. Alhamdulillah. Cuma satu la masalah aku, sembelit. Dia kalau sehari tak buang memang seksa.
8. Balik kepada cerita baby. Auliya kitorang panggil dia. Bulan depan dah 6 bulan. Maksudnye dah boleh makan solid food. Topik solid food ni macam jadi kegemaran mak-mak. Aku malas. Nak sediakan minda untuk study pun malas. Bila fikir kena beli tools nak prepare semua tu jadi lagi malas. Toksah pikir sampai blender ke steamer ke ape, periuk pun kena beli baru ni. Sudu Auliya pun takde lagi. Malas nak mula tu. Aku ni pulak jenis kena baca buat research kasi faham semua baru yakin nak buat. Tapi tu yang tak berapa rajin. Hidup ni kan macam cycle, dia ada fasa dia. Dulu masa sorang aku kisah dengan fasa aku sorang jela, ikut suka aku nak delay walaupun dah sampai waktu. Tapi ini dah masuk zaman fasa hidup orang lain adalah di tangan kau. Tu yang jadi malas tu, sebab tak boleh ikut suka hati. Dia boleh sebenarnya tapi tak 100% boleh. Kau tak paham sudah. Macam sekarang baru nak mantapkan diri dengan routine sekarang ni pastu tetibe ada new routine. Untuk aku yang dalam fasa mak-mak ni, perkembangan anak-anak kena seiring dengan skill mak-mak. Tu yang datang sakit M. Tapi aku rasa ni cakap kosong je. Nanti dah start trigger confirm aku paling ghairah. Itu malas nak start, pastu aku malas nak fikir yang nanti bila die dah start makan bila nak pi jalan kena bawak makanan dia, Nak kena panaskan pastu bawal segala mende tu. Sekarang ni selak baju je dia kenyang. Haha. Aku belum pernah lagi bawak botol susu dia kalau pi jalan. Leceh pulak kang nak pikir condition susu tu yang tak fresh ke apa. Walaupun sekarang memang macam drama sangat nak bagi susu sebab pantang dengan bunyi-bunyian dia sibuk nak toleh, tinggallah mende alah tu terdedah sebegitu. Fuhh kalut. Bila pikir gini rasa bagus jugak kalau dah pandai makan. Heh sudah. Topik lain pulak.
9. Lya dah berjaya melahirkan anak kedua. Baby boy pulak. eloklah sepasang. Pastu dia nak tutup kilang. Aku nak tengok jauh mana berjaya proses penutupan tu. Pesen subur ni macam takleh percaya sangat. Haha.
10. Kitorang macam planning je ni untuk anak seterusnya. Walaupun aku rindu semacam jugak nak pregnant tapi kesian kat Auliya pulak. Sekarang bila dia dah besar, rindu jugak tengok baby masa kecik dulu. Haha lain macam nafsu aku kat baby rupanya. Tapi kita kan manusia, hanya mampu merancang. Kalau Allah nak bagi cepat pun redha jela. Harapnya dapat baby boy pulak. Takpun kembar. Haha dari kecik ni nak sangat anak kembar. Kalau ada rezeki ada la tu. Tang ni  tengok jela apa jadi. 

Sekian

Monday, August 17, 2015

Hidup macam ni

1.Bulan dah separuh Ogos, year end closing dah habis. Closing paling azab untuk aku. Banyak sangat hal la. Setan takde tapi aku tetap tak bersabar, tetap rasa nak maki orang, tetap rasa nak lempang orang. Itulah azab dia. Balik lewat satu hal. Tapi bila fikir ini setahun sekali, aku redha dalam terpaksa. Baby? sampai bagi direct breastfeed pun dia menangis. Tidur pun dah taknak aku. Seksa jiwa mak nok. Banyak hal la. Memang aku stress. Dah penghujung closing, otak aku jammed tak mampu fikir dah. Buat kerja membabi buta. Main bedal. Aku tau banyak salah tapi banyak-banyak doa sangat apa jadi pun Allah permudahkan. Sakit kepala toksah cakap. Aku rasa kalau pi check blood pressure memang tinggi tu. Sampai ada masa aku berdiri pun rasa nak jatuh. Malas nak layan sakit je. Masa ni apa hal renyah nak jadi aku malas ambil pusing, Hal tak renyah pun kalau bole tolak tepi aku letak jauh-jauh. La ni baru habis month end closing, tak nyaman mana jugak. Rimas jugak fikiran camni.

2. Hari last Ramadhan, on the way balik rumah mertua, dalam kereta, nak dekat berbuka. Raihan ingatkan, baca doa cepat, waktu mustajab. Untuk kali pertama bersungguh aku menangis. sendiri terasa takde improvement dalam hidup. Nak kata leka entah la. Tapi bila kerja teruk sampai badan letih langsung semua hal yang sepatutnya dalam list bulan Ramadhan tolak tepi. Sungguh-sungguh doa ada jodoh dengan Ramadhan tahun depan, dan sungguh-sungguh doa aku dapat kerja baru yang boleh buat aku fokus dengan hidup. 

3. Yela betullah setiap kali tension mula lah sibuk nak resign. Tapi tengok ekonomi negara sekarang ni buat aku gelabah jugak. Nak cari kerja baru bila mana banyak company nak buang orang, nak duduk diam dekat rumah bila mana kos hidup bertambah. Susah. Position sekarang kira boleh bersyukur la jugak. Tambah belah bagi bila eh ada increment pulak. Harap la ada bonus, kerja cam hape takde reward memang menangis. 

4. Business? Yela, haritu sebelum closing kita apa invest saving sikit buat beli kain dengan barang untuk jual. Mula-mula niat nak jual lepas tu berhenti kerja fokus dekat jualan. Tapi balik dekat point nombor 3, Dan sepatutnya aku  nak jual online segala barang tu tapi memang tak dan aih. Rasa macam bad timing gak ah mula-mula tu. Tapi rupanya rezeki Allah nak bagi, Akak ada slot untuk jual dekat PWTC sempena kl raya fest tu. Fikir banyak kali gak boleh commit ke. Aku sah-sah surrender awal-awal sebab kena kerja that weekend. Raihan cakap dia try. Almost 90% of the preparation Raihan handle sorang. Aku memang tak mampu nak tolong, semak kerja sendiri tak surut-surut. At the end pencapaian yang boleh dibanggakan la untuk first timer. Alhamdulillah, rezeki anak. Nak jual online tapi tak start lagi. Kasi habis closing bulan ni dulu nanti fokus sana pulak. 

5. Raya. Tahun ni side Raihan lagi. Tapi aku takde hal sangat. As long as makan sodap. Haha. Cuma bezanya tahun ni kita raya KL dulu. Pergh memang lain nok suasana dia. Jiran mertua kiri kanan takde orang. Bunyi mercun pun sayup-sayup je dengar. Meriam memang takde langsung la. Untuk itu aku bersyukur sebab anak aku boleh tidur dengan tenang. Tu la hikmah dia. Baby cranky lain macam jugak malam tu, satu kerja pun aku takleh nak buat. Ibu buat laksa johor pun sorang je. Sampaikan baju raya kami anak beranak Raihan yang gosokkan. Kuikuikui. Esoknya. lepas sarapan pagi raya baru gerak balik Negeri Sembilan. Ni baru terasa suasana sikit tapi dah lewat petang baru berjalan. Ada anak memang buat scene jugak la. Setiap rumah ada scene bagi susu kat anak. Lagi choi lupa bawak nursing cover. Tapi syok ah sebab makan sedap, cuma tak syok sebab tak balik Johor. Aku mampu terbayang jela kesedapan lontong, kuah lodeh, sambal goreng, ayam masak kicap. Dalam mengharapkan sinar syawal, aku mintak tolong mak masakkan. Lepas mengidam. Dan syawal baru consider habis bila open house company dah attend and tadi baru settle townhall event kat office ni. Walaupun tahun ni downgrade dah tak masuk hotel tapi buat kat hall atas ni kire halal la sebab makan sodap gak.



Ni baru part 1. Ada lagi 2 3 4 5 perenggan

Friday, August 14, 2015

Jam 11malam. Lokasi dalam tren bergerak pulang. Dengan kondisi terlalu mengantuk. Kerja. Mana nak habis. Lagi dikata malas ambil pusing lagi jadi hamba. Anggap rezeki la. Nanti sampai rumah ada makhluk kecil dan besar minta dikerjakan. Haha tu pun satu. Lagi dikata nak badan letih, bila jumpa sah-sah dilayan. Rezeki jugak tu. tanggungjawab ni. Ibadah. 


Gua positif sebab tadi stay kerja tanpa boss. Nyaman. Haha