Tuesday, August 25, 2015

Hidup macam ni 2



6. Anak. Alhamdulillah sihat sejahtera. So far kalau pi checkup semua ok, graf pun ala-ala baby boy. Yang penting dia sihat. Baju raya pakai size 12m-18m. Wakaka. Soo big ah you baby. Progress sekarang baru pandai meniarap. Haha tu pun kira lambat tu. Tapi dia tak suke meniarap, bising mulut dia. Sibuk nak bangun duduk berdiri. Letak mana-mana pun dah angkat-angkat kepala. Mak suruh beli walker tapi aku tak berkenan pulak. Pastu dok survey baby chair, baby bud, baby booster segala ape la nama nak panggil. Nak beli carrier lagi. Pening mak nak susun bajet. Nak kena study satu-satu barang tu pun satu hal. Mula-mula nak beli ni pastu kang baca review kata tak best dah tukar pulak. Beli barang baby macam pening dia lain macam. Tapi ada jela rezeki dia insyaAllah. Makin redha bila selalu kena balik lambat. Memang Allah aturkan bagi cari rezeki lebih kot. Macam gini rupanye gile ada anak. Rasa semua mende nak bagi. Ada rezeki insyaAllah. Mak budak ni kalau anak sihat dia pun sihat la. Kecuali masalah utama aku sekarang rambut gugur. Ok paragraph baru please.
7. Mak. Ummi la. Rambut gugur teruk nok. Haritu kerja teruk kan sampai takde masa nak amek hal sangat. Sekarang macam dah lek-lek baru semangat google-google. Ada macam-macam la petua. Air bawang dengan kulit landak paling karut. Tapi ada petua pun macam la rajin nak follow. Apa yang aku buat adalah basuh rambut setiap malam. Walaupun bila basuh rambut pun rambut gugur macam apa, tapi biar je la. Proses masa nak kering pun rambur gugur macam apa gak tapi biar je. Lepas 2 hari macam dah ok. Maksudnya dah takde rambut gugur dengan sendirinya. Kecuali kalau baby tarik. Dan aku memang manusia yang tak sikat rambut. sebab guna jari pun boleh. Hahaha so tak yah la sikat rambut lagi-lagi bile tengah basah. Kalau tak kau akan rasa macam ada sakit teruk je tengok rambut banyak kat sikat.
Berat? Ni syok nak cerita. Terasa la kurus sekarang ni. Seluar dulu sebelum pregnant longgar dah. Haritu masa mula-mula habis pantang jeans takleh sarung. La ni boleh dah. Baju size M takde masalah, Tshirt S pun boleh. Wakaka gembira nok. Kecuali part perut buncit la. Tu dalam proses lagi. Betul la orang kata kalau breastfeeding baby memang badan senang turun. Bakar kalori dekat 500 sehari. Banyak tu. Mungkin pulak sebab puasa haritu. Alhamdulillah. Cuma satu la masalah aku, sembelit. Dia kalau sehari tak buang memang seksa.
8. Balik kepada cerita baby. Auliya kitorang panggil dia. Bulan depan dah 6 bulan. Maksudnye dah boleh makan solid food. Topik solid food ni macam jadi kegemaran mak-mak. Aku malas. Nak sediakan minda untuk study pun malas. Bila fikir kena beli tools nak prepare semua tu jadi lagi malas. Toksah pikir sampai blender ke steamer ke ape, periuk pun kena beli baru ni. Sudu Auliya pun takde lagi. Malas nak mula tu. Aku ni pulak jenis kena baca buat research kasi faham semua baru yakin nak buat. Tapi tu yang tak berapa rajin. Hidup ni kan macam cycle, dia ada fasa dia. Dulu masa sorang aku kisah dengan fasa aku sorang jela, ikut suka aku nak delay walaupun dah sampai waktu. Tapi ini dah masuk zaman fasa hidup orang lain adalah di tangan kau. Tu yang jadi malas tu, sebab tak boleh ikut suka hati. Dia boleh sebenarnya tapi tak 100% boleh. Kau tak paham sudah. Macam sekarang baru nak mantapkan diri dengan routine sekarang ni pastu tetibe ada new routine. Untuk aku yang dalam fasa mak-mak ni, perkembangan anak-anak kena seiring dengan skill mak-mak. Tu yang datang sakit M. Tapi aku rasa ni cakap kosong je. Nanti dah start trigger confirm aku paling ghairah. Itu malas nak start, pastu aku malas nak fikir yang nanti bila die dah start makan bila nak pi jalan kena bawak makanan dia, Nak kena panaskan pastu bawal segala mende tu. Sekarang ni selak baju je dia kenyang. Haha. Aku belum pernah lagi bawak botol susu dia kalau pi jalan. Leceh pulak kang nak pikir condition susu tu yang tak fresh ke apa. Walaupun sekarang memang macam drama sangat nak bagi susu sebab pantang dengan bunyi-bunyian dia sibuk nak toleh, tinggallah mende alah tu terdedah sebegitu. Fuhh kalut. Bila pikir gini rasa bagus jugak kalau dah pandai makan. Heh sudah. Topik lain pulak.
9. Lya dah berjaya melahirkan anak kedua. Baby boy pulak. eloklah sepasang. Pastu dia nak tutup kilang. Aku nak tengok jauh mana berjaya proses penutupan tu. Pesen subur ni macam takleh percaya sangat. Haha.
10. Kitorang macam planning je ni untuk anak seterusnya. Walaupun aku rindu semacam jugak nak pregnant tapi kesian kat Auliya pulak. Sekarang bila dia dah besar, rindu jugak tengok baby masa kecik dulu. Haha lain macam nafsu aku kat baby rupanya. Tapi kita kan manusia, hanya mampu merancang. Kalau Allah nak bagi cepat pun redha jela. Harapnya dapat baby boy pulak. Takpun kembar. Haha dari kecik ni nak sangat anak kembar. Kalau ada rezeki ada la tu. Tang ni  tengok jela apa jadi. 

Sekian

No comments: