Monday, August 17, 2015

Hidup macam ni

1.Bulan dah separuh Ogos, year end closing dah habis. Closing paling azab untuk aku. Banyak sangat hal la. Setan takde tapi aku tetap tak bersabar, tetap rasa nak maki orang, tetap rasa nak lempang orang. Itulah azab dia. Balik lewat satu hal. Tapi bila fikir ini setahun sekali, aku redha dalam terpaksa. Baby? sampai bagi direct breastfeed pun dia menangis. Tidur pun dah taknak aku. Seksa jiwa mak nok. Banyak hal la. Memang aku stress. Dah penghujung closing, otak aku jammed tak mampu fikir dah. Buat kerja membabi buta. Main bedal. Aku tau banyak salah tapi banyak-banyak doa sangat apa jadi pun Allah permudahkan. Sakit kepala toksah cakap. Aku rasa kalau pi check blood pressure memang tinggi tu. Sampai ada masa aku berdiri pun rasa nak jatuh. Malas nak layan sakit je. Masa ni apa hal renyah nak jadi aku malas ambil pusing, Hal tak renyah pun kalau bole tolak tepi aku letak jauh-jauh. La ni baru habis month end closing, tak nyaman mana jugak. Rimas jugak fikiran camni.

2. Hari last Ramadhan, on the way balik rumah mertua, dalam kereta, nak dekat berbuka. Raihan ingatkan, baca doa cepat, waktu mustajab. Untuk kali pertama bersungguh aku menangis. sendiri terasa takde improvement dalam hidup. Nak kata leka entah la. Tapi bila kerja teruk sampai badan letih langsung semua hal yang sepatutnya dalam list bulan Ramadhan tolak tepi. Sungguh-sungguh doa ada jodoh dengan Ramadhan tahun depan, dan sungguh-sungguh doa aku dapat kerja baru yang boleh buat aku fokus dengan hidup. 

3. Yela betullah setiap kali tension mula lah sibuk nak resign. Tapi tengok ekonomi negara sekarang ni buat aku gelabah jugak. Nak cari kerja baru bila mana banyak company nak buang orang, nak duduk diam dekat rumah bila mana kos hidup bertambah. Susah. Position sekarang kira boleh bersyukur la jugak. Tambah belah bagi bila eh ada increment pulak. Harap la ada bonus, kerja cam hape takde reward memang menangis. 

4. Business? Yela, haritu sebelum closing kita apa invest saving sikit buat beli kain dengan barang untuk jual. Mula-mula niat nak jual lepas tu berhenti kerja fokus dekat jualan. Tapi balik dekat point nombor 3, Dan sepatutnya aku  nak jual online segala barang tu tapi memang tak dan aih. Rasa macam bad timing gak ah mula-mula tu. Tapi rupanya rezeki Allah nak bagi, Akak ada slot untuk jual dekat PWTC sempena kl raya fest tu. Fikir banyak kali gak boleh commit ke. Aku sah-sah surrender awal-awal sebab kena kerja that weekend. Raihan cakap dia try. Almost 90% of the preparation Raihan handle sorang. Aku memang tak mampu nak tolong, semak kerja sendiri tak surut-surut. At the end pencapaian yang boleh dibanggakan la untuk first timer. Alhamdulillah, rezeki anak. Nak jual online tapi tak start lagi. Kasi habis closing bulan ni dulu nanti fokus sana pulak. 

5. Raya. Tahun ni side Raihan lagi. Tapi aku takde hal sangat. As long as makan sodap. Haha. Cuma bezanya tahun ni kita raya KL dulu. Pergh memang lain nok suasana dia. Jiran mertua kiri kanan takde orang. Bunyi mercun pun sayup-sayup je dengar. Meriam memang takde langsung la. Untuk itu aku bersyukur sebab anak aku boleh tidur dengan tenang. Tu la hikmah dia. Baby cranky lain macam jugak malam tu, satu kerja pun aku takleh nak buat. Ibu buat laksa johor pun sorang je. Sampaikan baju raya kami anak beranak Raihan yang gosokkan. Kuikuikui. Esoknya. lepas sarapan pagi raya baru gerak balik Negeri Sembilan. Ni baru terasa suasana sikit tapi dah lewat petang baru berjalan. Ada anak memang buat scene jugak la. Setiap rumah ada scene bagi susu kat anak. Lagi choi lupa bawak nursing cover. Tapi syok ah sebab makan sedap, cuma tak syok sebab tak balik Johor. Aku mampu terbayang jela kesedapan lontong, kuah lodeh, sambal goreng, ayam masak kicap. Dalam mengharapkan sinar syawal, aku mintak tolong mak masakkan. Lepas mengidam. Dan syawal baru consider habis bila open house company dah attend and tadi baru settle townhall event kat office ni. Walaupun tahun ni downgrade dah tak masuk hotel tapi buat kat hall atas ni kire halal la sebab makan sodap gak.



Ni baru part 1. Ada lagi 2 3 4 5 perenggan

No comments: