Thursday, November 19, 2015

Sabar

Auliya start makan nasi, bubur la. Renyah jugak cara buatnya. Sebab aku skema, so tang makanan aku jadi cerewet dan ikut jela rules apa semua. Brown rice, rendam, sangai, blend pastu baru siap. Masa mula-mula buat tahan la stok untuk seminggu, pastu buat lagi dan lagi. Belum bab kena masak lagi. Beras kan, kena masak agak lama compare dengan nuat puri dari buah. Mula-mula aku masak 2 3 kali sehari pastu masuk freezer, but then again nasi kan, apa yang sedap bila beku. Lepas tu pulak dengar ada mak dekat office ni hari-hari bangun awal pagi masak untuk anak. Hmm aku macam termotivasi sikit. Tapi instead of bangun pagi, aku masak malam. sambil masak untuk bapak dia sekali. Masa first time masak bubur nasi dia, aku tak reti. Serius cakap aku tak pernah masak bubur nasi langsung. Air banyak mana, berapa lama nak masak. Aku google, ade yang cakap masak 5 minit je, pastu ada yang campur air panas je. Macam mana dorang buat ntah. Masak 10minit nampak mentah je. Rasa toksah cerita la. End up esok bagi nenek, nenek yang tolong alter kan. Sekarang dah ok la. Campur sayur ke apa ke. Masak hari-hari sedap sikit rasa nasi. Sesekali train Raihan suruh masakkan. Sebab guna dapur gas so sangat tradisional dan sabar duduk dapur mengacau-mangacau bagi tak hangit. Setiap kali lepas masak cakap kat anak, tolong la jadi anak soleh doakan ummi dengan babah. Gigih sangat ni. Untuk babah pun kalau ummi malas boleh je makan kedai. Haha.

Dan cakap pasal dapur, sinki sokmo problem. Masa mula-mula duduk rumah ni, paip bawah yang leaking. Seminggu lebih tak masuk dapur. La ni kepala paip tu pulak yang loose sampai air menitik. Stress oh. Paip yang bawah pulak start leaking balik, double stress. Semalam sampai menyumpah dalam hati. Hilang sabar teruk. sampai terlepas cakap, letih betullah dapur macam ni. Pastu tetibe nak jalan tapi nasib tak jatuh. Lantai licin. Fuhhh istighfar cepat-cepat. Leaking je pun, nak sakit hati emo bagai tapi tak nak betulkan. Mana boleh macam tu. Nasib kau tak jatuh kan. Ada dapur yang masih boleh masak pun dah syukur dah kan. Sabar.

Haritu dengar ustaz cerita, nanti dalam kubur dengan sabar ni la dia tutup lubang-lubang dalam badan ni tak bagi malaikat masuk nak seksa. Makanya aku pun tekad nak sabar.Seksa kubur teruk kot. Dah la baru kubur, nanti kat padang mahsyar, pastu neraka pulak. Allahu. Minta dijauhkan. Aku tak ingat macam mana aturan dia, tapi nanti dekat kepala ke kaki ntah ditutup dengan amalan baca Al-Quran, solat, zakat, sedekah dengan puasa semua tu. Pastu ada certain area ni yang amalan kita tak cukup maka sabar yang akan cover. Sabar ni kan sejenis perbuatan yang dalam hati. Kau tak nampak, susah weh. Haritu balik kerja, aku pun nekad nak jadi manusia penyabar, especially bila dengan Raihan. Tapi, masuk kereta je dah kena uji. Kitorang bersembang la apa jadi kat office masing-masing pastu entah aku cakap slow ke atau Raihan yang tak dengar ke, dia sampai 3kali suh aku repeat. Ewah hangin betul. Itu je pun aku dah hilang sabar. Ni baru pasal sabar ni dah kena uji. Dengan suami sendiri pulak tu. Belum tekad nak buat baik untuk amalan lain. Fuhhh.

Dan lagi satu, untuk elak azab kubur sah-sahlah baca Al-Quran kan. Ustaz cakap baca Surah Al-Mulk, untuk jadi penyelamat kat kubur nanti. Nanti dekat kubur, quran akan teman kita dalam tu. Ada kisah zaman nabi dulu yang dia duduk tepi kubur pastu dengar suara orang mengaji. Aku tak ingat nama tap tu nak bagitau dalam kubur yang sempit gelap tu dia ada kawan, tak sunyi. Satu hal lagi yang buat aku celik, ustaz cakap camni:
kalau kita takde masa nak baca Al-Quran, baca jela bismillahirrahmanirrahim.
Kalau takde masa sangat, baca la 3 huruf, alif lam mim.
Kalau langsung takde masa sangat, baca la dua huruf, to ha.
Kalau langsung-langsung takde masa sangat sangat, baca lah satu huruf, nun.
Betapa Allah sayangkan kita, sampai macam tu sekali nak bagi keringanan. (boleh insert smiley airmata berjujuran). Macam mana sampai hati boleh taknak buat kan. Dan kalaulah tak de masa nak bukak Al-Quran, memadailah kalau kita baca surah hafalan kita, walaupun surah al-ikhlas. InsyaAllah itupun dikira baca Al-Quran. Wallahualam.

Walaupun ada sepcific surah untuk kita elak-elakkan semua seksaan dan fitnah kubur, takpe la kalau tak reti nak baca pun. Dan kalau bahasa arab tak fasih pun kan ada terjemahan melayu. Semalam channel tv apa ntah, ade 1 cerita ni panggil syafiq yang bukak cafe fiqsgastronomy tu. Dia cakap bacalah Al-Quran dalam bahasa yang kita faham. Sebab Quran ada semua mende. Ha lepas tu, kebabom terus café dia. Rezeki kan. Untuk rezeki, baca Al-waqiah. Surah ni pun boleh jadi pelindung diri dari fitnah dajal. Sama macam surah al kahfi ayat 1-10 dengan ayat 100-110. Dajal punya kisah pun boleh tahan ngeri. Fuhhh. Mencabar betul nak cari syurga. Tapi kalau buat amalan-amalan yang Allah suka mesti bolehnya.

Ini baru kisah kubur. Dulu Raihan selalu suruh dengar kisah mati. Balasan kubur, mahsyar dengan akhirat, kisah kiamat. Tapi aku ni manusia yang penakut. Atau mungkin manusia ego yang tak suka kena batang hidug sendiri. Ni dah boleh dengar, takde lah teruk mana rasa. Terima kasih la suami.

Susah kan nak jad baik, cuba lah. Usaha pun Allah pandang.


No comments: