Tuesday, February 16, 2016

Trimester satu memang sangat mencabar. Dulu masa pregnantkan Auliya ada time aku melepek taknak makan tapi tabahkan jugak pikir anak nak khasiat. Lepas tu muntah balik. Kali ni Alhamdulillah kurang sikit mabuk-mabuk. Ke sebab share dengan Raihan. Ada tima die pulak melebih pergi beli asam. Pastu nak makan itu ini, kadang-kadang bila aku sebut nama makanan dia pulak yang loya-loya. Kelakar pulak rasa. Sekarang ni dah ok sikit la kot. Aku masih lesu, rasa nak baring setiap masa, tidur anytime pun boleh. Especially bila still menyusukan Auliya. Sangat-sangat letih. Nak minum air banyak tapi pastu kang bloated sangat, nak muntah pulak. Serba salah. Nak kena makan nasi banyak, sebab zat-zat dah bahagi 3 orang ni, tapi tekak taknak telan nasi. Aku jadi serabut. Blank terus bila hal kecik macam ni pun jadi isu. Aku nak saiko diri sendiri pun susah sangat.

Haritu scan  baby, dia kecik. Jadi doktor advise cuba ceraikan susu dengan Auliya. Fuh double stress aku. Walaupun aku tau aku letih teruk lepas bagi die susu tapi nama nak stop tu mustahil sangat. Sejak dari dalam perut dah nekad dia kena susu sampai 2 tahun. Walaupun nak mengandung jugak tapi ada je orang yang still continue breastfeed anak. Aku pegang aku mampu. Tapi bila aku pam pun dapat la 2 ke 3oz je dah 1 sesi. Nanti bila lunch turun taska bagi direct je. Berjalan macam tu 2 minggu jugak kot.

Nak dijadikan cerita Auliya demam, so malam tu setiap sejam bangun nak susu. Kaw-kaw sampai aku terasa sangat-sangat lesu dan sakit. Tapi aku buat tak tahu jela. Dah la sakit dekat bahagian rahim tu. Dah 2 hari menahan sakit terus jumpa doktor. Dia cakap infection, mungkin dari anak awak sbb dia demam. Terus stop breasfeeding. Sebab memang lepas bagi susu je sakit gile. Raihan yang lagi nekad. Dia beli susu formula terus. Malam pertama sebak tak terkata. Menangis-nangis Auliya taknak susu. Aku dalam bilik pun dah banjir sakan. Tak tahan terus jejak kasih dua beranak. 15 minit peluk sakan tak lepas-lepas. Still no direct feeding. Raihan panaskan stock ebm, So malam tu Raihan yang jaga Auliya, bila dia bangun nak susu, Raihan yang siapkan. Tapi bagi ebm jela,fm taknak.

Susah hati. Mak pak extend cuti lagi sehari. Still takde progress. Beli susu kambing karihome tu sebab colleague ada bagi good review. Rezeki la pergi aeon tinggal setin. Ada susu kambing lain tapi untuk below 12months aku tak jumpa. Bila mak pak dah kena kerja, tinggal rumah nenek mintak tolong ajarkan susu fm. So far dapat good news. Auliya nak minum. Alhamdulillah. Raihan terus whatsapp, rasa nak menangis kegembiraan dia kata anak nak susu lain. Aku la sebak. bonding anak mak dah kurang. Sangat obvious bila aku tak bagi susu dia gaya tak heran dengan aku. Haihh hormon. Aku melayan jugak sekejap, stress masuk bilik menangis. Tak bagus la macam ni.

Kita of course plan yang terbaik untuk anak. Aku takde masalah mengandung lagi sebab memang dari dulu kita dah cakap takyah plan dulu awal-awal ni, nanti lambat lekat lagi. Alhamdulillah Allah bagi. Tapi nak dapat semua memang tak la. Allah bagi ikut tahap kita. Rezeki anak anak pun lain-lain. Aku tak salahkan sebab mengandung ni punca semua, tapi aku cuba cari apa hikmah bahagia Allah nak bagi bila perasaan kena uji macam ni. Dah la kali ni aku susah sangat nak meluah, yang lega bila sujud menangis. Haihh. Takde apa pun sebenarnya tapi tula. Rasa macam Auliya belum puas lagi dapat semua tapi kesian dah ada adik. Tapi mungkin ni yang terbaik untuk dia nanti bila dah besar. Aku cuba pegang Allah dah atur rezeki sebaik mungkin. Cuma aku fragile sangat nak digest semua perasaan kat hati ni. Minda tersekat teruk.

Ini masalah susu selesai kira kurang beban. Tapi banyak lagi dalam kepala ni. Satu-satu. Aku rasa masalah kecik je ni. Untungnya aku family dekat sini je, adik-adik cuti. Senang mintak tolong jaga. Imagine yang family jauh. Tu macam mana. Dan bagusnya lagi Raihan sangat membantu. Kerja rumah from a to z dia reti. Sekarang ni memang kerja dia jela bancuh susu.Tengah  malam pun dia yang bangun. Alahai. Allah sayang tu. Sikit-sikit bukak rahmat. Aku jela serabut lagi. Phuiii. 


Thursday, February 4, 2016

2016

Bulan Januari 2016 adalah salah satu bulan paling mencabar dari segi kesihatan. Demam, sakit tekak sampai takde suara, batuk, selsema, muntah berak segala kena. Bermula dari krismas lagi tu, tapi on off la dia datang. Tak syok nya satu family pakat kena. Sabar jela dugaan macam ni. Auliya sampai kurus dah takde pejal-pejal daging berlemak dah. Raihan pun dok demam batuk lagi sampai sekarang. Reminder dari Allah la kot kan. Seksa jugak aku haritu. Tapi ade hikmah semua ni. Auliya demam rasanya berubah angin taska kot. Budak dah besar, dak kenal orang. menangis jugak sampai bengkak mata dia kena tinggal. Kita jadi mak bapak ni tekadkan hati jela. Doa hari-hari perangai anak semakin ok. Januari ni tak penuh langsung attendance dia. Dalam seminggu ada saje cuti. Sampai ada satu hari tu kami dah sampai office tapi terpaksa baik pasal temperature tetibe naik. Manja melepek dekat aku. Peliknya, dah sampai rumah terus active balik. Fuhh. Perangai mak kau sangat. Sekarang pun masih tak sihat, dah batuk dah dia. Adoi runsing betul hati. Selama ni jarang sakit tetibe kerap pulak. Ikutkan nak berhenti kerja jaga anak kat rumah bagi sihat dia. Entah la hai.

Semalam on the way balik kerja dari office. Macam biasa dah tengah malam, Raihan jemput. Simpati. Dengan badan panas drive tengah malam jemput isteri dekat office. Aku cakap terimas kasih, die balas terima kasih sebab sanggup kerja sampai malam. Pilu pulak hati. Terus datang fikiran esok masa year end closing macam mana? Masa tu bulan puasa sampai raya. Hari klimaks closing pun jatuh hari raya tapi dengarnya cuti raya pun as per dalam kalendar jela. Toksah mimpi nak apply cuti lah. Tapi tu bukan soalnya. Aku kisah dengan aku kena selalu balik malam. Sejak kita dah start hantar anak ke taska. Maka balik sharp 5.30 setiap hari, Raihan akan datang office sini pickup kami. Nanti masa year closing tu macam mana? Aku confirm paling awal pun lepas maghrib which is lepas buka puasa baru boleh balik. Dan rutin  tu berjalan untuk 2-3 minggu. Susah. Menangis aku fikir. Anak depan mata lagi, Raihan takkan nak korbankan malam terawikh dia kat surau, anak dalam perut lagi. Iye sekarang dah mengandung. Itu kejap lagi cerita. Esok dah bulan 6 ke 7, aku pun dah 6 ke 7 bulan. Ikut masa Auliya dulu, bulan tu selalu aku dah kuat sikit. Cuma letih lah hari-hari balik malam. Rumah jauh. Selalu bila mengandung Raihan berjemput berhantar datang kerja. Kebetulan anak pun dah hantar taska so kira sekali jalan la. Tulah aturan Allah. Cuma menjelang closing besar esok. Runsing hati aku. Tengah mencari lagi apa plan yang paling ngam masa tu.

Nak resign? ikutkan hati siapa taknak. Tapi ekonomi sekarang ni better hold kejap. Aku setkan dalam kepala position yang sekarang ni berapa ramai yang nak. Takkan nak buang gitu je. Sabar kejap. Anak pun nak 2. Fuhhh.

Setiap kali pun cerita sama je, penat kerja. Tapi sekarang dah makin besar skop dia. Tanggungjawab nak bertambah. Kaklong nak dapat adik, Ummi dengan Babah kena work very hard.

Sekian cerita sedih sebab hormon pembuka 2016. Lepas ni dah tak payah nak sedih sangat.