Tuesday, February 16, 2016

Trimester satu memang sangat mencabar. Dulu masa pregnantkan Auliya ada time aku melepek taknak makan tapi tabahkan jugak pikir anak nak khasiat. Lepas tu muntah balik. Kali ni Alhamdulillah kurang sikit mabuk-mabuk. Ke sebab share dengan Raihan. Ada tima die pulak melebih pergi beli asam. Pastu nak makan itu ini, kadang-kadang bila aku sebut nama makanan dia pulak yang loya-loya. Kelakar pulak rasa. Sekarang ni dah ok sikit la kot. Aku masih lesu, rasa nak baring setiap masa, tidur anytime pun boleh. Especially bila still menyusukan Auliya. Sangat-sangat letih. Nak minum air banyak tapi pastu kang bloated sangat, nak muntah pulak. Serba salah. Nak kena makan nasi banyak, sebab zat-zat dah bahagi 3 orang ni, tapi tekak taknak telan nasi. Aku jadi serabut. Blank terus bila hal kecik macam ni pun jadi isu. Aku nak saiko diri sendiri pun susah sangat.

Haritu scan  baby, dia kecik. Jadi doktor advise cuba ceraikan susu dengan Auliya. Fuh double stress aku. Walaupun aku tau aku letih teruk lepas bagi die susu tapi nama nak stop tu mustahil sangat. Sejak dari dalam perut dah nekad dia kena susu sampai 2 tahun. Walaupun nak mengandung jugak tapi ada je orang yang still continue breastfeed anak. Aku pegang aku mampu. Tapi bila aku pam pun dapat la 2 ke 3oz je dah 1 sesi. Nanti bila lunch turun taska bagi direct je. Berjalan macam tu 2 minggu jugak kot.

Nak dijadikan cerita Auliya demam, so malam tu setiap sejam bangun nak susu. Kaw-kaw sampai aku terasa sangat-sangat lesu dan sakit. Tapi aku buat tak tahu jela. Dah la sakit dekat bahagian rahim tu. Dah 2 hari menahan sakit terus jumpa doktor. Dia cakap infection, mungkin dari anak awak sbb dia demam. Terus stop breasfeeding. Sebab memang lepas bagi susu je sakit gile. Raihan yang lagi nekad. Dia beli susu formula terus. Malam pertama sebak tak terkata. Menangis-nangis Auliya taknak susu. Aku dalam bilik pun dah banjir sakan. Tak tahan terus jejak kasih dua beranak. 15 minit peluk sakan tak lepas-lepas. Still no direct feeding. Raihan panaskan stock ebm, So malam tu Raihan yang jaga Auliya, bila dia bangun nak susu, Raihan yang siapkan. Tapi bagi ebm jela,fm taknak.

Susah hati. Mak pak extend cuti lagi sehari. Still takde progress. Beli susu kambing karihome tu sebab colleague ada bagi good review. Rezeki la pergi aeon tinggal setin. Ada susu kambing lain tapi untuk below 12months aku tak jumpa. Bila mak pak dah kena kerja, tinggal rumah nenek mintak tolong ajarkan susu fm. So far dapat good news. Auliya nak minum. Alhamdulillah. Raihan terus whatsapp, rasa nak menangis kegembiraan dia kata anak nak susu lain. Aku la sebak. bonding anak mak dah kurang. Sangat obvious bila aku tak bagi susu dia gaya tak heran dengan aku. Haihh hormon. Aku melayan jugak sekejap, stress masuk bilik menangis. Tak bagus la macam ni.

Kita of course plan yang terbaik untuk anak. Aku takde masalah mengandung lagi sebab memang dari dulu kita dah cakap takyah plan dulu awal-awal ni, nanti lambat lekat lagi. Alhamdulillah Allah bagi. Tapi nak dapat semua memang tak la. Allah bagi ikut tahap kita. Rezeki anak anak pun lain-lain. Aku tak salahkan sebab mengandung ni punca semua, tapi aku cuba cari apa hikmah bahagia Allah nak bagi bila perasaan kena uji macam ni. Dah la kali ni aku susah sangat nak meluah, yang lega bila sujud menangis. Haihh. Takde apa pun sebenarnya tapi tula. Rasa macam Auliya belum puas lagi dapat semua tapi kesian dah ada adik. Tapi mungkin ni yang terbaik untuk dia nanti bila dah besar. Aku cuba pegang Allah dah atur rezeki sebaik mungkin. Cuma aku fragile sangat nak digest semua perasaan kat hati ni. Minda tersekat teruk.

Ini masalah susu selesai kira kurang beban. Tapi banyak lagi dalam kepala ni. Satu-satu. Aku rasa masalah kecik je ni. Untungnya aku family dekat sini je, adik-adik cuti. Senang mintak tolong jaga. Imagine yang family jauh. Tu macam mana. Dan bagusnya lagi Raihan sangat membantu. Kerja rumah from a to z dia reti. Sekarang ni memang kerja dia jela bancuh susu.Tengah  malam pun dia yang bangun. Alahai. Allah sayang tu. Sikit-sikit bukak rahmat. Aku jela serabut lagi. Phuiii. 


No comments: