Thursday, June 16, 2016

Mampu

Abah dah sedar yang waras sekarang. Haritu sedar tapi ada effect ubat tidur lagi. Lain macam angin dia. La ni ok dah. Aku selalu visit tengahari. Drive dengan mak pastu habis waktu melawat pukul 2 kita balik. Nanti petang pukul 4 lebih bawak mak dengan adik-adik pulak. Lepas tu balik. Sebab nak stay sana pun Auliya tak boleh naik. Duduk lobi? Big no from me. Semput aku. Balik masak. By the time nak buka aku semput jugak tapi dah boleh makan minum so ok la. Condition abah ok. Tapi dia dah terasa la sunyi dekat hospital, bulan puasa, nanti nak raya. Tiap kali kita nak balik je dia sedih-sedih nak menangis. Alahai. Tapi Alhamdulillah la semua dah ok. Harap-harap takde dah jadi moment gini. Amin. Tadi pi tengok dia sembang pasal apa jadi on the night tetibe collapse tu. Nurse yang on duty malam tu cerita ke dia, semangat la dia menyampaikannya semula. Koma. Tu la word nurse tu guna. Abah cakap tak ingat apa la. Tau-tau dah dekat seminggu gitu. Ok la. Aku pun tak mengharapkan perkara mistik berlaku. Haha 

Jadi camni, nampak hikmah berhenti kerja aritu. Jadi supir full time, balik masak untuk semua. Kalau aku kerja, aku tak rasa aku boleh tolong sampai macam ni. Sekarang 24 jam free nak bantu mak abah bebila dorang nak mintak tolong. Ramadhan kan? Fuhhh ikhlaskan hati. Walaupun sesak jugak kadang-kadang. Mana nak bawak perut, anak sorang depan mata lagi. Puasa lagi. Tapi sesak-sesak pun elok je semua. Mampu siapkan semua hal. Tuhan tolong. Kerja mampu siap pun dah macam anugerah. Ikut logik macam tak reti jugak. Game mental jela kena kuat. Dah habis 10 ramadhan. Alhamdulillah semua ok. Part dalam hati je pandai-pandai nego dengan Allah nanti. 

Rezeki. Buat pahala di bulan ramadhan. Dan sesungguh aku harapkan syawal yang bawak makna yang lebih dari tahun sebelum ni. 

Monday, June 13, 2016

Lupa

Abah dah sedar siang tadi. Depa dah stopkan semua ubat yang bagi dia tidur tu. Alhamdulillah semua stabil. Dia dah bangun. Tiub oksigen dah tukar topeng oksigen. Cuma hal sedih kuman tibi aktif balik. Dia dalam bilik dan kami tak boleh masuk. Tengok dari luar je. Time visit petang tadi kita bawak whiteboard dengan marker pen. Tulis apa nak tulis. Syok. Tapi abah terlalu lasak. Habis dia nak cabut segala tiub yang ada. Risau. Jujur aku macam lagi risau dia berjaga lasak macam ni. Mungkin dia tak selesa tapi tula. Abah. Macam Atuk dulu-dulu. 

Aku masih dengan emosi tunggang langgang. Positif satu hal, negatif satu hal lain. Payah. Padahal aku shut down semua bisnes punya hal ni. Pun serabut. Tapi tadi Raihan random cakap pasal percaya kuasa Allah. Maksud dia apa yang kita nak especially mende baik, percaya Allah tu akan bantu. Memang kita percaya. Bila mana positif datang, tu masa kau habis percaya la Allah tolong ni. Atau kau yakin sangat Allah ada dan akan bantu. Cuma aku ni salah apply. Aku kalau drive ke hospital selalu risau parking takde. So dari malam lagi aku dah potpet kat semua orang, mintak-mintaklah esok senang jumpa parking. Kang nak keluar rumah doa yang sama, nak start drive doa yang sama. Pesen noob nak parking macam aku ni memang taklah nak side parking ke apa. Jadi kena ada spot yang supp masuk terus cun. Sampai specific gitu aku mintak. Siap tawar lagi dalam doa, niat baik ni bawak mak, nak lawat abah, kau permudahkan lah ya Allah untuk dapat parking yang aku mampu nak cun-cun letak kereta. Amazing la kan sebab memang termakbul la doa. Ngam sangat parking dekat dengan koridor. Panas 2 3 tapak je. Pasal kita doa kan, kita pun usaha pusing sana sini cari mesti tuhan bagi. 

Yang negatif. Bila bawak Auliya pi hospital. Aku letih teruk. Dia sangat aktif lari sana sini. Hai semua orang. Fuhh. Semput aku satu hal. Dah la panas terik dekat lobi tu aircond bukan rasa. Kau puasa pulak. Ya ampun kering dia sampai la ni aku ingat. Adik aku turun lambat nak tengokkan Auliya pun aku melenting. Padahal tu anak aku. Tapi sungguh, masa tu dah rasa berjalan macam seret kaki. Sebab penat sangat. Sampai la ni aku serik nak bawak. Tulah silap. Negatif. Tiap kali nak gerak ke hospital aku cakap takleh bawak Auliya, kakak penat jaga dia. Haihh. Nampak tak? Mana doaaaaaaa???

Simple je. Tapi tak boleh sedar. Kadang-kadang dah apply tapi tak menyeluruh. Paham? Tak paham sudah. Nama kau dollah. 

Rindu abah. Aku mengharap nurse dengan doktor sana diberi kesabaran nak jaga abah yang tengah melasak tu. 

Friday, June 10, 2016

Privasi.

Harini 5 ramadhan kalau tak silap. Dan aku sampai lost track date dengan hari apa. Mati-mati ingat harini khamis. Otak kacau betul. Harini cuti masak. Boleh tepuk bahu sendiri sebab sibuk ulang alik hospital tapi hari-hari masak pasal tekak tak lalu nak makan luar. Parking rumah mak sekarang maka jumlah masakan berganda. Tapi aku kan komando, aku kerah adik-adik buat kerja sekali. Harini deoa semua pi buka hospital sana. Aku pandai-pandai la nanti.

Abah dalam good progress. Dos ubat tidur doktor dah kurangkan so dia dah respon dengan semua cakap-cakap keliling. Kaki bergerak, mata nak bukak tapi mamai kan. Alhamdulillah. Virus yang superimpose tibi tu aku belum dapat tau apa nama lagi. Tak pasti la doktor yang sengaja tak bagitau atau memang belum dapat result lagi. Bila mengadap doktor banyak sangat nak tanya pastu mesti ada soalan yang lupa. Tapi so far antibiotik yang dorang bagi respon dia positif. So hopefully itu yang betul la. Tengok abah respon pun dah memberi kelegaan. Walaupun wayar tiub masih berselirat. Positif. 

Aku je yang serabut. Ika kan. Tengah pregnant lagi aku cepat melenting. Cakap apa nak cakap. Agak semak dengan call dan whatsapp tanya macam-macam. Aku buat bodoh. Lantak pi. Semua ada group whatsapp. Whenever dapat news kita update sana. No news means no update. Kau tanya privately pun apa aku nak jawab. Hah see, mende orang bertanya khabar pun aku semak. Dan semestinya pesen melawat pastu pung pang bising pun dah selalu menyemakkan otak. Hormat privasi la. Bukan Abah sorang yang sakit dan tu bukan hospital bapak aku kau nak bising-bising. Serius weh adab melawat pesakit sangat kurang. Harini since abah dah boleh respon, ada few visitors yang tak link darah pun dengan kita. Tapi entah manusia mana yang snap gambar abah pastu dok hebah dalam group whatsapp mana-mana. Dah kecoh. Mak tak suka. Of course aku lagi tak suka. Kau cabul privasi keluarga dan pesakit. Siapa kau nak sukati buat macam tu. Hangin. So kita terima pelawat, perempuan. A group of 6. Mak tak kenal aku lagi la tak. Depa kata dari group sekolah-sekolah kawan kepada itu ini. Dan Abah ni langsung takde join any whatsapp group sekolah mana-mana. Maka manusia kepoh mana la punya kerja. Abah dah boleh respon, bila aku cakap tetamu sekian-sekian datang dia punye merengus kau toksah cakap. Kaki nak naik, mata terkebil-kebil, tangan semua naik. Haihh. Dia tak suka. Condition dia yang terlantar berselimut dengan badan sembab muka sembab masuk air, cucuk wayar sana sini, kau suka orang hadap kau macam tu? Logik sikit. 

Tulah, mak memang takkan bunyi. Maka nak kata aku derhaka dekat pakcik makcik sedara ke apa. Mende kena cakap. Privasi. Hormati. Tunggu lah, orang pun dalam care unit, bukan normal wad. Plus visitor boleh masuk 2 orang at one time. Kalau pesen berpuluh yang datang dah masa bila kami yang rapat nak beriye mengadap abah. Time limited, waktu melawat je yang boleh datang. 

Bila cakap gini rasa macam tak memuliakan tetamu. Entah. Tapi logik aku macam ni lah. Dan abah pun mesti tak suka aku sekat-sekat orang datang. Tapi serius kalau pesen kurang adab kau boleh buat apa. 

Kalau aku salah, aku salahkan hormon. Lol

Thursday, June 9, 2016

Tak biasa

Dari hari pertama ramadhan lagi semangat nak tulis. Tapi tak buat. Pasal apa semangat pasal rasa diri ni power. Baru satu hari plus satu hari yang praktis puasa sebelum ni rasa macam oh dah dapat rentak camne nak tahan puasa. So in total 2 hari punya puasa rasa dah power. Phuii. Aku kan pesen suka kalau dah dapat rentak untuk menjalani hidup sehari-hari. Rutin. Cycle yang sama. Tapi dangg kita back to reality. 

Hari ketiga puasa, jam 8.30 mak call. Mintak tolong bawak abah pergi klinik pasal abah mengadu susah nak bernafas. Rutin 8.30pagi masa puasa ni adalah time tidur. Tapi bangun siapkan Auliya punya barang pasti chow. Muka pun terlupa nak basuh. Nasib baik subuh tu aku mandi siap dah. Dari klinik doktor kabor rhythm jantung abah tak berapa normal so kena pergi hospital. Naik ambulans. Ok lah aku balik dulu qada tidur. Semua nampak ok. Abah memang ada tibi, tapi dah 2 bulan on ubat so kuman dah takde. Kita assume dia batuk biasa je yang lead to sesak nafas kan. Hari pertama dia kat hospital kena duduk wad pemerhatian pasal takda bilik kosong. So dia suruh mak balik. Malam tu dia kabor ke kita takyah tunggu la. Sebab semua orang puasa. So we at home makan berbuka, borak pasal abah. Semua ok. Aku dengan Raihan tidur rumah mak malam tu. Pasal konon-konon aku in charge dapur sebab nak bagi mak rehat. Tapi sahur lebur. Terjaga bila mak dah siapkan semua. Phuii. 

Dan again kita sahur macam biasa. Baca whatsapp abah 1 pagi kata dah dapat bilik sekian sekian. Ok. Bila dah pagi mak kena pergi klinik dulu collect ubat abah, then kita beli lauk sikit untuk masak berbuka nanti lepas tu baru aku drive ke hospital. By that time dah waktu melawat dah pun. Kira lambat dah sebenarnya. Tapi again, kita assume ini semua ok. Takde yang serius. Aku tak stay pasal Auliya tinggal kat rumah dengan adik. Dan last time masa abah tengah on treatment untuk tibi depa tak bagi pregnant lady visit. So aku balik. Baru sampai rumah duduk sat, Aboy call. Eh. Dia pesan mak suruh Raihan balik bawak adik pi hospital pasal doktor tidurkan abah and nak kena bawak masuk icu. Pagi tu dekat 4.30 pagi abah sesak nafas teruk sampai doktor terpaksa tidurkan dia. Aku blur. Rutin, cycle semua nampak blur.

Sampai la ni macam bercampur-campur. Tengok abah dengan semua wayar tiub ubat segala tak patut nak assume ini ok. Ni bukan abah weh. I mean dia selalu sakit pun tak pernah rupa gini. Aku tak reti apa nak buat. Abah yang sakit biasanya sedar untuk berlawan-lawan cakap dengan aku. Dan aku tak pernah datang sebelah abah muka sedih menangis. Biasanya abah sakit, aku datang muka sinis "tula abahhhh kan dah pesan jangan makan itu, jangan buat ini. Kan dah sakit." Dan dia reply dengan ego dia taknak kalah. Macam itu biasanya. Sarkastik abah dengan aku. Tak reti sebab tak biasa. Untuk duduk sebelah pegang tangan sambil mengaji. Haihh itu abah kot. Selalu kita jeling-jeling je bila cakap. La ni bila aku cakap bukan takat jeling, mata pun die pejam. Susah. Sungguh. Sebab sepatutnya ini adalah hal biasa, rutin abah sakit pastu kita smash dia siapa suruh tak ikut cakap kita. 

I miss you. I love you. Banyak lagi orang tak cakap dengan abah. Banyak lagi hal yang orang tak habis buat dengan abah. Come back. Kita buat semua mende yang biasa kita buat. To talk pasal abah punya sembang juta-juta. Kita sembang hutang-hutang orang tu orang ni. Kita sembang bisnes tupperware lol. Kita sembang Auliya dah itu ini dengan bangganya. Just come back. Lawan dan bangun. Kita tau abah suka melawan tu pasal orang suka melawan. Bangun la bah.