Thursday, July 7, 2016

1 syawal 1437 #raya2016

2:16am. Baru siap packing. Macam biasa last minute punya orang. So syawal datang lagi. Aku selalu suka tulis pasal raya. Tahun lepas busy kerja buat aku serabut. Maka tahun ni taknak terlepas. 1 syawal was fun. This year raya dekat side aku. Tapi kitorang ni fleksibel je. Kalau kakak Raihan raya dengan mertua dia memang kitorang akan raya side sana. Since this year akak raya kl dengan ibu ayah so elok la kitorang raya sini dulu. Lagipun dah 2 tahun aku raya sinun. La lagipun abah pun tak sihat so bila raya sini dapat la meriahkan suasana. Tadi pagi raya agak hiba. Aku rasa tu macam raya paling banyak tangisan dalam keluarga. Maybe lepas insiden abah sakit ni semua macam syahdu sedu je kot. Sebab masa ni macam nampak  prihatin semua orang. Mana adik yang pesen buat tak reti je rupanya ada perasaan. Camtu la contoh dia. Soo baguihlah. Aku pun secara tak langsung dapag mendengar luahan hati adik-adik. Alhamdulillah. Aku dengan Raihan pun sendu semacam jugak. Tapi sekejap je. Pastu gurau kasar balik. Tahun ni Auliya dah besar. Allah macam besar sangat pulak. Banyak perangai. Aktif semacam. Poyo pun ada. Dia sangat menikmati raya. Makan ketupat (nasi impit instant je) kemain banyak lagi dia. Kuih tat bengkulu inti kelapa tu aku pejam mata je bagi. Gulaaa. Ya tau tapi tula aku dah tak beriye control makan dia. Just make sure dia consume banyak air masak jela. Baby dalam perut pun aktif kemain. Tapi good thin pasal pregnant dia ni aki takde sakit badan teruk. So masih rajin ke dapur ke depan beratus kali. Kenapa beratus? Pasal setiap tahin tetamu rumah ni memang tak pernah surut. Alhamdulillah rezeki. Walaupun kitorang prefer nak pergi beraya sebenarnya dari duduk rumah tapi sebab condition abah yang tak larat tu maka duduk jela rumah. Abah nampk happy jumpa tetamu. Walaupun penat duduk lama sangat. 

Semua good good je tadi. Aku jela emo. Biasa la aku. Takde mende nak emo tak sah. Cuma Alhamdulillah dapat digembirakan dengan nasi. Mak masak rendang daging dengan soto ayam, mihun sekali la tu. Aku dah hadap dari semalam tu lagi. Jam 3 petang perut berdenyut laparrr. Yang paling segera boleh buat is sardin. Sebab ikan semua beku lagi. Konon nak sambal sardin je, pastu siap tumis bayam, ikan masin sekali dengan telur dadar. Fuhh. Lega tak terkata. 

Dan begitulah 1 syawal tahun ni. Dengan takde baju raya langsung. Cuma nasib baik rezeki Auliya memang setiap tahun yayi dengan uwan belikan baju raya. So dapat la jugak dia berbaju baru. Itu la kot punca aktif agaknya. Pasal dia dah reti perasan cantik. Siapa ajar ntah. Kemain berkeliling dengan gown dia. Anak dara sangat. Nak bergambar pun payah. Esok, turn balik Rembau lepas tu terus ke Senai. Syok ah balik Johor. Makan sedap hendaknya. Lol

Oh dah pagi 1 syawal tadi aku rindu betul dekat Raihan. Pasal 7 tahun lepas kot, kita mula menggatal pada 1 syawal. Maka tadi aku terasa gatal la sekejap. Tapi tak lama sebab tetamu dah mai.