Thursday, August 25, 2016

Sabtu lepas beriye aku rasa aku dah nak beranak. Sebab sakit pinggang teruk. Tapi tak jugak. Mesti sakit pinggang sebab event tupperware tu. Duduk setiap masa je. Lepas seminggu masih tak beranak. Haha drama. Sakit? Perut dengan pinggang tak rasa apa. Tapi sakit kuat dekat celah ni. Tulang pelvis rasa ditekan sangat. Beza dengan Auliya rasanya. Sebab dulu rasa sangat berat especially tang perut so sokmo pegang perut je bagi tak jatuh. Lol.  

Dan aku ada masalah angin. Sebab petang lepas asar confirm cari toilet nak muntah. Average 2 hari sekali. Aku rasa ni angin la sebab aku pening dan memang menjelang malam tak lalu nak makan nasi. Puas memikir teringin mengidam apa-apa tak tapi takdeeee. So susah la nak telan nasi. Rugi. Sebab sekarang setiap pagi bila Raihan pergi kerja aku follow sekali tapi parking rumah mak. Lunch and dinner mak dah masakkan. Pun tak berselera sangat. Masa Auliya dulu makan sampai perut sendat tak ingat. 

Dan aku ada masalah nak recognise contraction. Sebab masa Auliya pergi checkup pastu dah dilate 6cm. Rasa contraction masa dalam labor room dah. Pastu memang taklah nak belajar kira ke apa pasal sah-sah dah nak beranak. And this time again bila dah lepas minggu 36 mula la gelabah mak nenek nak tahu berapa dah bukak. Siap belajar dengan Lya pastu suruh Raihan buat. Sekali je la pun. Aku syak dia fobia nak buat lagi pasal memang rasa kepala habis bawah dah ni. So siang tadi memang rutin untuk check up. Dalam rekod edd adalah 12 September. Lewat seminggu sebab size baby kecik masa mula dulu. Tapi kalau ikut LMP memang awal September dah beranak. Dan aku as usual memang pesen instinct rasa hujung Ogos baby akan keluar. Siang tadi scan baby all ok. Memang betul kepala dah sangat bawah. Dan request for ve, ha kau 3cm dah. Ada je option untuk force bersalin awal tapi malas aku. Doktor pun suruh balik sampai betul-betul ada tanda. Last time aku panic so serah diri bila dah 6cm tapi tu pun jadi paksa bersalin. Pasal sakit apa semua takde. So kali ni selagi takde sakit atau tanda buat lek je. Dah 8cm pun takpe kata doktor. Hah. Maka pulanglah. Dah la mak masak pulut dengan kuah durian. Aummm. 

Ni dah 3pagi lebih. Aku baru test kejut Raihan bangun tak kalau aku kabor sakit. Ok ada improvement. Cepat dia bangun. Aku nak pi kencing je pun ni tapi pinggang sakit pulak. Nak bangun payah kena mintak bantuan. Haritu aku kejut, cakap sakit dia boleh bantai cakap esok jela pastu sambung tidur. Choii. 

So dalam seminggu ni tengoklah bila. Entah cepat ke lambat ke. Orang cakap anak kedua lagi cepat pasal pintu dah lembut lah dah ada jalan lah. Semoga Allah permudahkan. Nervous jugak tapi positif je ni. InsyaAllah semuanya ok.  

Monday, August 22, 2016

Aku dah 37weeks pregnant yang kedua ni. Entah nak cakap tanda bersalin dah ada ke belum aku pun tak tahu. Tu post lain la. Ini cerita pasal Auliya. Anak sulung. Memang sejak pregnantkan adik ni dia lain. Dulu semua ummi, la ni kalau ada orang lain memang dia tak endah aku. Sampai sekarang dia bole sebut nama semua kecuali ummi. Tak cool. Hati mak kan, kadang-kadang aku sedih. Sampai menangis pun pernah. Ada masa buat jadi bahan lawak jela. Bila berdua dia manja la. Panggil nama terus datang. Bila beramai, aku panggillah macam mana pun dia buat tak heran. Macam nampak tak nampak je mak dia depan mata. 

Haha aku rasa ni normal. Pasal orang kata dia tahu dia nak dapat adik. Tapi aku beremosi sekarang. Kesian kat dia, kecik lagi dah dapat adik. Tapi tak patut rasa gitu. Pasal Auliya jenis suka kawan ramai riuh. Aku rasa dia suka ada adik. Haihh tapi bukan tu soal dia. Macam mana eh. Bila kau pandang muka anak sulung kau, macam meresap satu rasa sayang sangat tapi sedih. Ada few times aku akan tidurkn dia sambil tersedu meleleh air mata. Bukan sedih apa tapi entah apesal tak tahu. Macam rindu ke ntah la. Haha aku tulis ni pum dah meleleh padahal dia elok tidur kat sebelah ni. Tuhan jela yang tau kot.  

Tuesday, August 9, 2016

Week 35

Dah nak dekat bersalin ni tapi entah berapa dekat tak tau. La ni asal baby move je kemain sakit rasa. Aku tak ingat la Auliya dulu macam mana. Budak tu terjah je, checkup 35 minggu dah dilate 4cm. Sakit ke apa tak ingat atau mungkin sakit tapi pasal sepanjang pregnant kan Auliya memang selalu sakit badan, sakit kepala ke apa maka sakit sikit-sikit jadi tak ingat. Ingat dulu doktor kata pain tolerance aku tinggi. Beza dengan yang ni. Jarang sangat nak sakit teruk. Pening kepala sejak duduk rumah takde dah. Sakit pinggang pun jarang-jarang. Kaki ni dari last week baru start cramp. Maka bila sakit perut semacam je mula la aku nervous. Nak beranak dah ke. Tapi khamis lepas ada braxton hicks contraction mai singgah. Kerap dan kerap. Masa tu tengah drive Mak pi hospital. Abah warded lagi. Ni sat gi cerita. Lepas hantar mak pastu pergi ambil adik balik sekolah. Fuhhh peluh merecik bak hang. Aircond dah sejuk tapi tak membantu. Baru kalut install apps contration timer tu. Tapi bosan nak pegang handphone fokus ke situ. Elok belek fb ke apa. 2 jam jugak melayan. Sampai rumah baring kejap rasa lega. 

Last 2 weeks punya checkup memang doktor kata kepala baby dah ke bawah. Tapi tak engage lagi la. Masa tu mengharap baby keluar awal jugak. Tak kuasa mak nak debar lebih tunggu hari. Tapi sekarang dah abah dekat hospital panjang jugak pemikiran aku. Kalau bersalin awal siapa nak tolong drive mak hari-hari ke sana. Pastu masa dalam pantang siapa pulak nak tolong tengokkan Auliya. Tapi fikir banyak pun takde jawapan. Kita plan jela. Allah ada la jalan termudah nanti. Kali ni kena pantang sendiri. Mak jaga Abah kan. Aku lek lek je kot. Baby masa kecik ok je asalkan aku cukup tidur. Haha. Cuma dah discuss dengan Raihan kalau boleh seminggu  pertama aku nak pantang betul-betul tahap manja paling malas. Pasal lepas tu nak berdikari sendiri kan. Positif sangat ni. 

Ni tengah sakit perut tapi aku lupa sungguh ni ke sakit nak beranak tu. Perut senak betul bila baby gerak. Siap whatsapp Lya tanya macam mana sakit dia tu. Dia cakap macam senggugut. Boleh la kot aku ingat sikit-sikit macam mana rasa senggugut tu. Dan paling pelik kali ni sakit bontot. Bukan sakit tulang area bontot tapi sakit bontot la. Tu 2 ketul bun tu yang sakit. Macam baru lepas jatuh terduduk dengan kuat. Tapi yela selagi tak sakit pinggang belum nak beranak la ni. Aku kejut Raihan saje cakap macam nak beranak je dia pulak yang cakap false alarm tu. Iyolah.