Thursday, August 25, 2016

Sabtu lepas beriye aku rasa aku dah nak beranak. Sebab sakit pinggang teruk. Tapi tak jugak. Mesti sakit pinggang sebab event tupperware tu. Duduk setiap masa je. Lepas seminggu masih tak beranak. Haha drama. Sakit? Perut dengan pinggang tak rasa apa. Tapi sakit kuat dekat celah ni. Tulang pelvis rasa ditekan sangat. Beza dengan Auliya rasanya. Sebab dulu rasa sangat berat especially tang perut so sokmo pegang perut je bagi tak jatuh. Lol.  

Dan aku ada masalah angin. Sebab petang lepas asar confirm cari toilet nak muntah. Average 2 hari sekali. Aku rasa ni angin la sebab aku pening dan memang menjelang malam tak lalu nak makan nasi. Puas memikir teringin mengidam apa-apa tak tapi takdeeee. So susah la nak telan nasi. Rugi. Sebab sekarang setiap pagi bila Raihan pergi kerja aku follow sekali tapi parking rumah mak. Lunch and dinner mak dah masakkan. Pun tak berselera sangat. Masa Auliya dulu makan sampai perut sendat tak ingat. 

Dan aku ada masalah nak recognise contraction. Sebab masa Auliya pergi checkup pastu dah dilate 6cm. Rasa contraction masa dalam labor room dah. Pastu memang taklah nak belajar kira ke apa pasal sah-sah dah nak beranak. And this time again bila dah lepas minggu 36 mula la gelabah mak nenek nak tahu berapa dah bukak. Siap belajar dengan Lya pastu suruh Raihan buat. Sekali je la pun. Aku syak dia fobia nak buat lagi pasal memang rasa kepala habis bawah dah ni. So siang tadi memang rutin untuk check up. Dalam rekod edd adalah 12 September. Lewat seminggu sebab size baby kecik masa mula dulu. Tapi kalau ikut LMP memang awal September dah beranak. Dan aku as usual memang pesen instinct rasa hujung Ogos baby akan keluar. Siang tadi scan baby all ok. Memang betul kepala dah sangat bawah. Dan request for ve, ha kau 3cm dah. Ada je option untuk force bersalin awal tapi malas aku. Doktor pun suruh balik sampai betul-betul ada tanda. Last time aku panic so serah diri bila dah 6cm tapi tu pun jadi paksa bersalin. Pasal sakit apa semua takde. So kali ni selagi takde sakit atau tanda buat lek je. Dah 8cm pun takpe kata doktor. Hah. Maka pulanglah. Dah la mak masak pulut dengan kuah durian. Aummm. 

Ni dah 3pagi lebih. Aku baru test kejut Raihan bangun tak kalau aku kabor sakit. Ok ada improvement. Cepat dia bangun. Aku nak pi kencing je pun ni tapi pinggang sakit pulak. Nak bangun payah kena mintak bantuan. Haritu aku kejut, cakap sakit dia boleh bantai cakap esok jela pastu sambung tidur. Choii. 

So dalam seminggu ni tengoklah bila. Entah cepat ke lambat ke. Orang cakap anak kedua lagi cepat pasal pintu dah lembut lah dah ada jalan lah. Semoga Allah permudahkan. Nervous jugak tapi positif je ni. InsyaAllah semuanya ok.  

No comments: