Wednesday, January 4, 2017

2016 & 2017

2016


Pregnant, dapat baby, kurus dengan extra muffin. Ok lah. Anak-anak Alhamdulillah ok. Auliya jela haritu masuk hospital masa bulan Mac kena infection. Tapi la ni sihat walafiat. Muhammad ok jugak. Berat. Raihan lagi ok. Perut besar sebab jarang main bola. Ahh kau nak main bola lepas tu tak dapat chance jaga anak. Sorry not sorry. 


Mak abah ok jugak. Abah getting better. Masuk hospital lama haritu lebih sebulan jugak kot. Tibi punya hal. Entah dari mana dapat tak tahu. Aku ingat lagi betapa penatnya drive hari-hari ke hospital during bulan puasa masa pregnant 7 bulan kot. Ada masa menangis sebab lesu. Meluah tapi tak mengeluh InsyaAllah. Alhamdulillah Allah bagi chance yang macam tu. 


Ibu ayah sihat. Tahun ni mungkin tahun paling jarang balik permata kot. Tapi kita dah buat annual family trip haritu dan terbukti aku masih disayangi. Haha. 


Adik-adik all good. Ira dah habis diploma. Adik habis PT3 with very poor result. Jaga kau aku sekolahkan kau. Aboy gitu jela. Pentingnya ada ira kat rumah. Kuikuikui. Sebab dia rajin dan reti layan anak aku. 


Akak dapat kerja. So InsyaAllah anak-anak ok. 


Circle yang rapat ni yang penting. Semua orang ok. 


2017


Aku nak kurus tanpa muffin dan tak mungkin akan diet. Dan sesungguhnya aku tak pernah diet sebab macam mana aku nak hidup tanpa nasi deii. Aku nak fit so that aku tak penat dan semakin berstamina tinggi. Maka exercise? Haha entah. Kerja? Tak kot. Belum ada perancangan. Semua cukup walaupun defisit seposen dua. Tapi Raihan buat extra income nak jadi insurance agent. Aku tak berapa gemar. Sebab ni akan ambil family time kita. Tapi pray hard Allah akan tolong. So doakan saje yang baik-baik. Tupperware? Gone la kot. Aku takde masa dan modal senang cerita. Tapi belajar sesuatu dari tupperware. Haritu masa berhenti kerja, niat asal nak belajar jahit. Maka tengoklah tercapai ke tak. 


Umrah. Rezeki Allah yang bagi kan. Hari-hari doa untuk umrah. Ada rezeki nak bawak semua. Amin amin amin. 


Hari-hari nervous nak hadap hari baru. Bangun pagi fikir macam mana lah perangai anak harini. Takyah tunggu bangun pagi, sebelum tidur kena fikir esok nak masak apa. Plan? Haha tulah. Sebenarnya jadi suri rumah ni jangan plan sangat. Bila kau tak dapat nak buat sebab anak taknak kompromi kau rasa nak lepuk je anak tu. Tapi degil kan. Ada hari yang taknak buat pape pun aku pergi plan jugak, esok taknak buat pape. Degil. 

No comments: