Wednesday, January 11, 2017

Kita dah nak masuk 4 tahun kahwin. Semua ok. Ekonomi la kot tak stabil sangat sebab income sorang kan. Ini yang buat aku terfikir, kalau aku kerja mungkin kita dah relax sikit kot fikir mana nak cari duit. Ke tak? Aku rasa tak. Haha pasal dulu pun macam pung pang gak laki bini nak cari side income. So mungkin sama je kerja ke tak. Cuma bila hidup satu income keadaan mendesak kau. Kalau dulu kau pung pang je, sekarang kau mula buat. Aku rasa aku belum boleh lagi nak start buat apa-apa kat rumah ni. Auliya dengan Muhammad memang ambil 80% time aku untuk attend dorang. Ada extra time pun aku tak terfikir sangat nak cari duit. Jadi Raihan tinggal sorang. Bila Raihan kena kerja lebih maksud dia aku pun kena berlebih dengan budak-budak ni. So far ada la 3 minggu dah kot, Raihan macam kena balik lambat dan weekend ade meeting untuk insurance dia. So far Allah tolong. Mungkin anak pun dah boleh adapt kot. Dan nanti start bulan Februari, mungkin Raihan tambah satu kerja lagi. Ini dari midnight ke pagi la. Tapi weekend saje. Bila discuss masing-masing fikir boleh ke aku nak jaga anak sorang. Haha seriously aku pun tak tahu. Tapi macam kita cakap kat atas tadi keadaan mendesak. So selagi mampu pulun la. Baru 4tahun kahwin. Kita try bagi tempoh 10tahun untuk bagi hidup selesa. Nak ada rumah besar, kereta besar, boleh berjalan sakan, hutang tak banyak cabang. Ada contoh keliling aku yang mampu je. Tapi memang dorang work hard la. Parents in law aku contoh dia. Bila down aku suka ajak Raihan balik permata, tanya macam mana dorang boleh survive hidup dengan bayar 2 rumah, saving berlambak, free dari hutang. Ayah jual karpet, ibu jual tupperware, pastu macam-macam lagi la. Masa anak kecik dia kaw kaw cari duit. Anak dah sekolah slow down untuk spend time dengan anak. Mungkin niat memang untuk keluarga. Dulu cari income lebih niatnya nak beli itu ini. Usaha nampak sama, kerja lebib. Tapi niat tak sama dah. 


Pengorbanan. Yang penting mintak Allah tolong. Cari redha Dia. Sedekah satu lagi. 


Aku terjumpa semalam dekat twitter. Tak tahu betul ke tak. Ini die quote dari Johan rajalawak tu


"Saya lelaki, kalau ditakdirkan saya susah semula, saya boleh tidur di surau atau merempat. Tapi anak isteri...?"


Semua untuk keluarga. Semoga Allah permudahkan. 

No comments: