Sunday, April 30, 2017

Langkawi lagi

Dah 1:38 pagi, dekat Langkawi ni ha. So post ni akan skip segala cerita. Sebab harini sangat memorable dan taknak lupa. Datang mai sini naik bas dan feri. Aku tau akan jadi susah dan leceh, tapi fikir ada family so maybe tak susah. Ini family trip, satu bas. Ada jenis yang takut naik flight so dorang nak naik bas la. Aku malas nak join, baru lagi kot balik Langkawi haritu. Jalan dekat Langkawi​ pun aku ingat lagi so memang berat nak ikut sekali. Tapi again, family kan. Bila lagi. Dan of course tefal. Tak sabar tunggu esok. Lol.

Dan cerita dia, naik bas semalam sangat penat. Aku biasa la pesen packing last minute. Bas sampai jam 10malam, 10.15 baru aku sampai. Petang tu sempat lunch sushi konon anniversary lunch. Tu cerita lain. Muhammad memang cranky sikit 2 hari lepas, malam semalam tu ada dedar sikit, suhu 37.6. Aku tidur jam 4 pagi sebab every setengah jam dia bangun menangis cari aku dan susu. Risau tapi positif jela tau mesti nak jalan nanti sihat. Memang pun. Tapi aktiviti tidur dia lari sikit, kurang tidur siang dan jadi sensitif dengan bunyi especially suara Auliya. So dalam bas, naik je dah menangis sebab mengantuk kan dah pukul 10. Bagi susu, takmo diam. Mata pejam. Kalau baring boleh tepuk-tepuk. Sumbat susu, minum sikit lepas tu nangis lagi. Lama sampai berjam-jam. Dia senyap bila terlena di pangkuan dan pelukan. Seat bas, sempit. Kitorang bawak car seat, tak membantu. Plan nya sebab Muhammad berat so takkan aku nak pangku 8 jam. Bawak carseat mana tau mudah sikit. Tapi tula. Taklah 8jam aku memangku tapi 7jam kot. Nak menangis. Penat gila sebab takboleh nak tidur. Nap la sepuluh ke 20 minit tapi dalam bas ni bising orang tengok movie Dilwale so nap sambil janam janam janam. Choi. Bahu dengan belakang memang sakit. Aku sampai tak mampu nak mengunyah bila nak breakfast sebab terlalu penat. Muhammad langsung taknak dengan orang lain even babah dia. Tough.

Dekat kedai makan dekat jeti, masa breakfast dia buat scene. Menangis tak berhenti. Dia besar, memang orang suka tengok baby besar tembam gitu, bila menangis lagi orang nak tengok. Aku dah malas nak panik so hadap jela. Kita lap dia, tukar baju nipis sikit pastu bla dari kedai. Dekat jeti Raihan carry dia sebab aku nak pitam dah. Dalam feri, sejuk nak mampus  nasib ada nursing cover aku guna bungkus Muhammad. Dia sedap tidur berpangku waktu ni, ada la sekali dua terjaga selama sejam ride ferry tu. Aku try power nap. Cun dapat 2kali 10 minit. Oksigen dah pam. Mak kembali excited. Babah cakap takpe nanti kita beli tefal extra. Hahahaha. Okbye. Dah pukul 2 pagi.

No comments: