Friday, May 26, 2017

Besok dah Ramadhan. Aku nervous ni, jaga anak 2 sambil berpuasa. Haha hari-hari pun berdebar tunggu apa la nak jadi. Jaga 2 anak sambil berpuasa, fuh tengok jela apa jadi. Harap-harap diberi kekuatan dan kesabaran jela.

Ni dekat JB lagi, ikut Raihan la macam biasa. Bosan sebenarnya sebab bila dia kerja kitorang bertiga duduk diam kat bilik. Tapi dah tak ingat ni trip ke berapa, makin terer jugak adjust masa. Breakfast akan awal sebelum dia masuk office. So lepas Subuh terus siap nak turun. Auliya akan bangun makan sekali. Lepas tu naik bilik, buat bilik gelap, semua orang wajib tidur. Nanti nak zuhur baru bangun. Haha pastu busy mandi makan main tuptup dah petang Raihan balik. So tadi first time aku bawak anak pi mandi pool sendiri. Sebab bapak dia balik lambat, macam kesian pulak Auliya. Doa banyak gila bagi semua smooth je. Dorang memang jenis suka air so ok la. Muhammad jela patut tu time tidur dia tapi kena paksa main, maka sekejap je dah nangis nak susu. Auliya duduk tepi kolam sambil aku bagi susu kat Muhammad, dah sudah tu mandi balik pastu dah la. Sebelum Muhammad lapar balik nak tidur elok naik dulu. Aku consider Auliya puas la tu dari tak dapat.

Esok nak balik dah. Tak tahulah check out pukul berapa sebab tak tahu Raihan habis kerja pukul berapa. Aku harap awal supaya sempat food hunting lagi. Kahkah. Dah jauh ni masa ni la nak merasa ke sana sini. JB best sebab serabut. Kat celah office building ada rumah teres, pastu ada hotel, pastu ada kedai makan, pastu kubur. Haha. List kedai nak makan dah banyak boleh tick. Tapi tula, setiap kali makan sedap mesti anak buat scene. Last time makan dekat Bigfood. Dah la emo sebab waze lead ke lain. Pastu dah sampai, kena tunggu table kosong sebab ramai gile. Panas. Anak cranky kaw kaw. Serentak. Makanan sampai, portion bapaknya besar. Tapi mampu tengok jela. Auliya menjerit, Muhammad menangis. Panas. So lebih kurang sejam jugak makanan sejuk kejung atas meja sampai Muhammad tertidur sambil menyusu. Auliya pun dah penat dan lapar. Lega bila sorang anak dah tidur so handle lagi sorang. Kitorang dekat situ dekat 3jam. Dari sepenuh kedai sampai dah nak tutup dah. Memories!

Semalam jadi lagi. Makan best jugak, dekat Restoran Tulang ZZ. Tricky habis tempat dia. Selesa la sebab ada macam pondok. Tapi tula, Auliya jenis geli nak pijak lantai kalau bepasir. So pondok tu pasir sikit jeeeee. Sepanjang makan sana langsung taknak jejak lantai. Berpangku. Imagine bapak dia nak hirup straw kat gearbox tu camne. Kaki lenguh, muka stress. Tambah lagi Muhammad menangis bosan nak panjat meja. Cuma kalini diskaun sebab ada kipas besar so tak panas. Tapi taklah diskaun sangat sebab sampai nak habis makan dorang taknak kompromi. Kah!

Tadi pun sama, kawan Raihan belanja dinner. Jauh nun kat Gelang Patah katanya, makan atas laut. Auliya cranky la sebab kena kejut bangun makan. Menangis nak bapak dia. Tapi bapak busy la kena layan kawan tu, kawan belanja kan. So gigih la aku dukung pusing kedai tengok laut, tengok ketam. Tak lama pastu Muhammad bangun. Fuh. Nasib masa ni dah nak habis makan, dah kenyang dah boleh ajak balik.

Kadang boleh faham kenapa orang malas nak berjalan bawak anak. Haha. Tapi kalau tak bawak anak tak berjalan pulak. Walaupun pesen kitorang ni jalan malam je sebab siang kerja, tu pun dah cukup rasa macam 24jam dah dekat luar layan kerenah anak. Jadi nya, aku berkira-kira nak tambah anak lagi. Haha serius tak sangka boleh ada pemikiran gini. Kau duduk rumah, jaga anak. Itulah kerja kau. Kalau beranak lagi, makan bertambahlah kerja. Kannn. So tengoklah. Haha.

Ni dah pukul 3pagi, aku tengah segar ni. Layan youtube sebelah ni ha. Mungkin dah patut stop and packing barang kot.

Friday, May 12, 2017

Dah setahun lebih sejak berhenti kerja. Aku takut aku lupa susahnya cuba berjimat.

Raihan very strong. Dia kental. Bila jimat dia jimat. Takde kompromi. Masa ni duit dia jaga. Aku in charge duit dapur je. Tu pun selalu tak cukup. Hahaha. Macam mana strongnya Raihan? Mende kecik je kot untuk certain orang tapi untuk aku nampak gagah dah.

Kitorang guna digi prepaid. Aku ni batak. Jenis tak mampu hidup takde data. Social media sebenarnye. Raihan tak. Sejak dari aku tak kerja tu sampailah dia dapat first komisyen kerja takaful dia barulah dia topup. Data yang RM28 untuk berapa gig ntah. Sampai sekarang. Haha jimat weh dia.

Ada satu tu time rambut dia panjang. Pesen rambut kembang ni kalau pendek pun nampak lebat je. Nak pi gunting rambut yang beberapa ringgit je pun dia taknak. Jadi, aku jadi barber. Hahah ni lawak. Kesian sangat, memang tak kemas aku buat. Setiap hari lepas balik kerja aku alter rambut dia. Makin tobek. Kitorang buat gelak jela.

Selipar putus, dia beli selipar kat kedai RM2 yang kalau orang besar gitu pakai kejap je nipis. Pastu bila licin boleh jatuh. Tang pakaian tak bertukar toksah cerita. Last beli kemeja dia 2 tahun lepas jadi itu jela baju ke kerja hari-hari.

Ada offer main bola atau futsal tak nak pergi sebab nak jimat. Tapau makanan dari rumah. Alahai.

Oh baju hujan dia pernah koyak. Yela baju tu free je dapat masa beli motor. Orang besar pakai baju free size tahan sekejap jela. Kesiannya tengok dia balik rumah basah kuyup. Kalau tanya kenapa tak tunggu reda hujan baru balik, dia jawab kesian kat aku jaga anak sorang. Aku pun korek la tabung kirim kat adik tolong belikan baju hujan mahal sikit tapi paling murah. Alhamdulillah ada. Sampai la ni kalau hujan takdelah dia kuyup macam selalu :')

Kadang bila aku teringin makan luar dia kabor kenyang. Order 1 je, tapi mustahil dia kenyang kalau aku lapar. So aku acah-acah tak larat habiskan, nanti dia pulak makan. Haha cerita dah macam papa kedana kan tapi dia punya nak jimat untuk barang yang bukan essential tu power.

Cerita dia ni selalu buat aku taknak berhenti tulis. Cerita yang nak cerita dekat orang pun tak syok tapi nak share jugak. Ini jimat duit, dia punya tahan emosi dengan angin aku lagi. Kahkah.

Allah sayang dan Allah sentiasa nampak dia sebab sekarang anak-anak dan aku boleh kongsi rezeki dia. Semoga sentiasa berterusan dimurahkan rezeki.

Wednesday, May 3, 2017

Alhamdulillah dah selesai balik rombongan. Journey nak balik lama gila. Dari Jeti Langkawi jam 11pagi, lepas tu shoot pergi Padang Besar. Sampai sana dalam 2.45 petang kot. Letih la. Tempat tu mungkin seronok nak shopping tapi dengan anak 2 ni takpe lah. Raihan being so nice, dia offer jaga anak kat luar sat, so aku dapat la tour belah dalam pasar tu sekejap. Panas gelegak cerita dia. Dengan sempit lagi. Konon nak cari jersi bola anak tapi takde size pastu season epl pun nak habis dah. Sudahnya shopping kipas je. 1 kipas kembang manual guna tangan. 1 kipas kepit kat stroller, 1 kipas pegang kat tangan tapi ade 3 speed. Wakakaka. Dengan Auliya berak nya. Kisah dalam toilet ni Raihan asyik mengeluh je tapi dia tak cerita lagi. Mungkin pengalaman cebok anak paling ngeri untuk dia kot.

5.30 petang gerak balik, sampai rumah jam 3.30 pagi. Hahaha thrill gile. Lepas dah hadap semua ni sebenarnya taklah teruk mana, tapi yela sebab dah buat. Pada masa dan ketikanya tu berpeluh mak pak dia. Aku malas nak naik bas dah dengan anak kecik. Tapi sebenarnye naik apa pun sama je. Raihan nak repeat lagi Langkawi ni, pasal mangrove tour kitorang terlepas. Aku cakap boleh, tunggu tefal aku jahanam dulu. Hahaha. So yela trip anniversary 4 tahun kahwin. Auliya 2 tahun 2 bulan, Muhammad nak masuk 8 bulan. Nanti kalau ada anak lagi macam mana la rupa dia.