Friday, May 26, 2017

Besok dah Ramadhan. Aku nervous ni, jaga anak 2 sambil berpuasa. Haha hari-hari pun berdebar tunggu apa la nak jadi. Jaga 2 anak sambil berpuasa, fuh tengok jela apa jadi. Harap-harap diberi kekuatan dan kesabaran jela.

Ni dekat JB lagi, ikut Raihan la macam biasa. Bosan sebenarnya sebab bila dia kerja kitorang bertiga duduk diam kat bilik. Tapi dah tak ingat ni trip ke berapa, makin terer jugak adjust masa. Breakfast akan awal sebelum dia masuk office. So lepas Subuh terus siap nak turun. Auliya akan bangun makan sekali. Lepas tu naik bilik, buat bilik gelap, semua orang wajib tidur. Nanti nak zuhur baru bangun. Haha pastu busy mandi makan main tuptup dah petang Raihan balik. So tadi first time aku bawak anak pi mandi pool sendiri. Sebab bapak dia balik lambat, macam kesian pulak Auliya. Doa banyak gila bagi semua smooth je. Dorang memang jenis suka air so ok la. Muhammad jela patut tu time tidur dia tapi kena paksa main, maka sekejap je dah nangis nak susu. Auliya duduk tepi kolam sambil aku bagi susu kat Muhammad, dah sudah tu mandi balik pastu dah la. Sebelum Muhammad lapar balik nak tidur elok naik dulu. Aku consider Auliya puas la tu dari tak dapat.

Esok nak balik dah. Tak tahulah check out pukul berapa sebab tak tahu Raihan habis kerja pukul berapa. Aku harap awal supaya sempat food hunting lagi. Kahkah. Dah jauh ni masa ni la nak merasa ke sana sini. JB best sebab serabut. Kat celah office building ada rumah teres, pastu ada hotel, pastu ada kedai makan, pastu kubur. Haha. List kedai nak makan dah banyak boleh tick. Tapi tula, setiap kali makan sedap mesti anak buat scene. Last time makan dekat Bigfood. Dah la emo sebab waze lead ke lain. Pastu dah sampai, kena tunggu table kosong sebab ramai gile. Panas. Anak cranky kaw kaw. Serentak. Makanan sampai, portion bapaknya besar. Tapi mampu tengok jela. Auliya menjerit, Muhammad menangis. Panas. So lebih kurang sejam jugak makanan sejuk kejung atas meja sampai Muhammad tertidur sambil menyusu. Auliya pun dah penat dan lapar. Lega bila sorang anak dah tidur so handle lagi sorang. Kitorang dekat situ dekat 3jam. Dari sepenuh kedai sampai dah nak tutup dah. Memories!

Semalam jadi lagi. Makan best jugak, dekat Restoran Tulang ZZ. Tricky habis tempat dia. Selesa la sebab ada macam pondok. Tapi tula, Auliya jenis geli nak pijak lantai kalau bepasir. So pondok tu pasir sikit jeeeee. Sepanjang makan sana langsung taknak jejak lantai. Berpangku. Imagine bapak dia nak hirup straw kat gearbox tu camne. Kaki lenguh, muka stress. Tambah lagi Muhammad menangis bosan nak panjat meja. Cuma kalini diskaun sebab ada kipas besar so tak panas. Tapi taklah diskaun sangat sebab sampai nak habis makan dorang taknak kompromi. Kah!

Tadi pun sama, kawan Raihan belanja dinner. Jauh nun kat Gelang Patah katanya, makan atas laut. Auliya cranky la sebab kena kejut bangun makan. Menangis nak bapak dia. Tapi bapak busy la kena layan kawan tu, kawan belanja kan. So gigih la aku dukung pusing kedai tengok laut, tengok ketam. Tak lama pastu Muhammad bangun. Fuh. Nasib masa ni dah nak habis makan, dah kenyang dah boleh ajak balik.

Kadang boleh faham kenapa orang malas nak berjalan bawak anak. Haha. Tapi kalau tak bawak anak tak berjalan pulak. Walaupun pesen kitorang ni jalan malam je sebab siang kerja, tu pun dah cukup rasa macam 24jam dah dekat luar layan kerenah anak. Jadi nya, aku berkira-kira nak tambah anak lagi. Haha serius tak sangka boleh ada pemikiran gini. Kau duduk rumah, jaga anak. Itulah kerja kau. Kalau beranak lagi, makan bertambahlah kerja. Kannn. So tengoklah. Haha.

Ni dah pukul 3pagi, aku tengah segar ni. Layan youtube sebelah ni ha. Mungkin dah patut stop and packing barang kot.

No comments: