Friday, June 9, 2017

Muhammad dah 9 bulan. Dia besar. Haha. Progress sekarang dah reti berdiri sekejap-sekejap. Sejenis budak terus merangkak tanpa mengesot. Orang kata tak elok sangat kalau anak skip satu step ni. Tapi be positive. Reason die rasanya sebab motor-motor sendi-sendi konon tak banyak bergerak kot. So aku paksa Muhammad merangkak sana sini. InsyaAllah semua ok je ni. So hariniii, entah la. Muhammad terhantuk dekat kabinet tv tu. Gusi berdarah, bibir bengkak. Tak tahu serius ke tak. Panik tapi aku cuba tak menangis. Masa tu tengah mandikan Auliya. Nak pakaikan baju dia tetibe bunyi gedebum. Lain sikit tak macam bunyi Muhammad selalu terhantuk. Bila angkat nak dukung bagi susu baru perasan kat bibir ada darah. Allahu. Retak hatiku. Nak cek tapi dia refuse. Tepis-tepis tangan aku. Ntah la budak-budak ni, ada level yang aku memang tak mampu nak lawan tenaga baby ni. Tengok dia susu ok je. Lepas tu mata galak tengok tv. Takde bleeding teruk. Bila dia tertidur, baru dapat cek. Kesiannyaaa. Dekat area gusi tapi belah atas. Panjang jugak. Doa kuat-kuat banyak-banyak ini bukan serius. Dia masih bole susu. Surprisingly makan bubur pun ok dah banyak dari biasa. So dalam sedih hati mak berbunga tengok dia makan elok tak buat drama.

Patut malam pergi jumpa dentist, tapi Raihan balik lambat. Masa dia balik pun Muhammad tengah mengempeng kaw-kaw. Sebelum tu pun aku terlajak berbuka lepas 10minit azan, mandi solat pastu makan nasi 2 suap dia bangun lagi. Lajak susu sampai pukul 9 baru berhenti. Konon nak masuk dalam buai, tapi dia bangun. Aku menangis kelaparan. Sedih. Emo.

Tadi elok dia main, takde merengek sangat. So doakan memang takde yabg serius.

Past few weeks, aku dah rasa taknak anak. Sebab makin tough. Auliya dah besar, betul la besar senang jaga. Tapi dia nak kawan. Jenis budak kuat bersosial, so main apa-apa kena berteman. Ummi jom main ni. Alaaaahai. Muhammad macam tu la. Sikit lagi nak dapat kaki. Tengah galak gerak sana sini. Aku memang ada gerak hati budak ni mesti terhantuk dekat kabinet ni. Tu la dok delay je nak order corner protector tu. Mungkin reminder la ni, anything pasal safety anak jangan delay weh. Dia pun sekarang merayap sampai ke toilet. Ada jugak jadi, aku leka main dengan Auliya, tetibe Muhammad muncul baju baju basah. Aduhai.

So yes aku tak tau ada anak lagi 1 macam mana nak handle. Baru 2 pun dah macam-macam. Ke memang macam ni. Entah la. Sekarang bukan soal malas mengandung ataupun sakitnya beranak. Tapi soal macam mana nak jaga anak ni.

Mungkin kalau aku kerja, aku tak sabar nak anak lagi. Mungkin. Paham tak?

No comments: