Thursday, July 27, 2017

pandang positif


Jadi mak anak dua, aku dah jadi manusia yang suka nak bandingkan dorang ni. Dorang punya progress, milestone segala aku compare. Siapa cepat itu, siapa cepat ini. Masalah datang bila semua jadi negatif. Susahnya. Aku tau tak elok tapi tak boleh berhenti sebut dan cakap, dulu dia macamni tapi yang ni lambat la. Selalunya Auliya akan dipotraykan sebagai easy baby. Muhammad sebaliknya. Orang pun dok cakap anak lelaki kot, tu pasal mengade lebih, anak lelaki punya attach dengan mak lain, ada yang cakap anak kedua memang macam tu. Kepala aku lekat semua ni. Bila Muhammad buat perangai sikit aku pun dok fikir semua ni. Berbulan aku fikir macam tu. Muhammad semangat macam tu jadi aku kadang stress. Sampai rasa taknak beranak lagi sebab susahnya. Dan paling teruk adalah semua achievement Muhammad aku tak nampak. Jahat wehhh.

Mak la selalu pesan, jangan compare. Manusia lain-lain. Anak pun lain-lain. Tapi tak lekat dalam kepala. Macam ha sekarang lekat tapi nanti esok Muhammad nangis aku lupa. Susah tau. Aku tau aku bukan jenis mak yang negatiffff je. Muhammad da 10 bulan sekarang.

Satu hari, kak ipar datang rumah nak raya. Muhammad sangat suka movie Madagascar 3. Kalau kau bukak tu 2 jam tu dia diam la. So masa tu movie baru nak start, Muhammad dah sengih. Laju pandang tv. Tiba-tiba akak cakap “eh pandainya dia, dia dah tau itu cerita dia. Budak bijak ni”. Danggggg!! Aku terasa menusuk dalam hati. Tapi tak layan hati sangat sebab busy layan tetamu. Malam tu lepas isyak, aku duduk termenung. Aku refleks balik ayat akak. Menangis aku weh. Aku cakap kat Raihan, kenapa kita tak nampak macam tu. Kita selalu rasa Muhammad suka tengok tv, tak bagus. Tak pernah pandang pun sudut lain. Paham tak? Aku tak cakap tengok tv bagus, tapi hal budak-budak ni lain. Psikologi dorang tak sama dengan dewasa. Contoh, budak conteng dinding memang la tak bagus, tapi bagusnya otak tengah berkembang. Lepas tu slowly la ajar conteng buku. So sepatutnya macam tu. Tapi dengan Muhammad lain pulak approachnya.

Sejak malam tu aku pandang Muhammad lain. Semua apa yang dia achieve aku gelak riang ria. Dah seminggu aku cuba positif, memang betul lah automatic tak rasa stress, beban ke apa. Maksudnya dia masih berat tapi ala paham la kot kan.

Perkara macam ni kena ada ingatan selalu. Aku bersyukur akak datang rumah dan cakap macam tu. Macam angin lalu je masa tu, tapi aku terdengar. Allahu. Terasa disayangi. Syukur Alhamdulillah.

Wednesday, July 26, 2017

syawal 2017

Syawal 2017 dah habis. Anddd I wrote nothing. Sebab setiap kali nak hadap laptop Auliya mesti ada nak sibuk sekali. Dan sebab dah tua kot so rasa menggelabah nak tulis sekejap je hilang sebab banyaknya hal lain nak buat. But still aku taknak lupa raya tahun ni. So kita start dengan serabutnya plan nak raya mana. Raihan. Sebab dia ada 2 kampung nun Rembau dan Senai dan mertua aku decide untuk raya dekat Permata dulu. Which actually depa pun asyik tukar-tukar plan jugak. Dan tahun ni drama jugak la kita nak plan raya mana dulu. Tapi Allah lah yang menentukan, penat emosi gaduh-gaduh hantuk kepala sudahnya raya tak jalan macam plan pun. Haha. Malam raya masih di Permata, pagi raya pun. Tengahari balik sini, rumah mak abah. Dan Muhammad tak sihat. Cranky clingy grumpy. Batuk dan sesekali demam naik la hujung-hujung 37. One whole day dia tidur, so kitorang parking jela rumah mak. Malam raya pertama balik rumah, raya kedua duduk rumah. Lunch sushi king dan kembali duduk rumah. Seronok tapi tak baik. Raihan cakap tak boleh macam ni sebab raya kena raya. Okayyyy.

Muhammad punya batuk agak teruk la sebab first time. Aku dah fikir nak pergi hospital, suruh doctor neb kan dia bagi kahak cair atau sedut kahak or apa je la nagi cepat baik. Tapi tak adil untuk Muhammad, sebab masa Auliya kita usaha keras untuk prevent dia dari masuk hospital, or even pergi klinik dan makan ubat. Aku Tanya kawan yang pernah anak batuk teruk, kalau kat hospital berapa kerap depa neb, dan kita apply la kat Muhammad secara natural. Start dari malam raya pertama tu, 4 jam sekali kita steam kan dia, tepuk percussion and susu banyak-banyak bagi kahak keluar kat najis ke apa. Kesiannya sebab Muhammad ni kuat menangis. Elok la menangis sebenarnya so kita kental jela walau jiran dengar macam dera anak. Tapi bila dah selalu steam kan muka dia, dia tidur. Imun dah. Sabar jela. Auliya jenis kuat berak berkahak, Muhammad tak tapi at least sehari 2 kali dia muntah kahak so ok la. At least ada progress. Raya ketiga balik la Rembau sekejap. Muhammad masih meragam tapi ok la nak jugak main. Batuk dah kurang so Alhamdulillah. Tapi sepanjang raya ni dia memang manja mengada sikit. Tapi raya tetap raya. Every weekend kita keluar merayap. Anak dah sihat lagi la.
 
Auliya. Always the special one. Satu syawal dia buat kita speechless sebab dah pandai baca al fatihah. Seminggu lepas tu dah reti recite al ikhlas dengan annas. Bangga dan aku rasa berbaloinya duduk rumah jaga anak kalau begini hasilnya. Dan auliya jenis tak bermain sangat dengan toys, jenis manusia yang bersosial dengan manusia je. Tu la pasal banyak cakap kot. Dan aku rasa bagusnya beranakkan adik dia cepat dan tak sabar nak tengok dorang main berdua.

Another highlight is kita buat open house. Aku akan berbunyi seperti poyo tapi aku rasa power. Haha. First time. Ajak jiran, kawan dan keluarga. Satu hari tapi 2 sesi la kononnya. Siang untuk kawan dan jiran, malam keluarga dekat-dekat sini. Esoknya family Raihan pulak.. Serius cakap letih gila nak pengsan. Untuk kawan ajak yang zaman study dulu dengan kawan kerja ni la. Jiran pun yang dekat-dekat yang kenal je. Nervous gila sebab takut tak cukup, takut tak sedap takut terbazir. Aku nak masak sendiri jela nak order caterer tunggu la bila crowd lagi ramai. Rasanya mampu je kan. So menu adalah lontong dengan sambal tumis dan nasi lemak. Raihan topup yong taufu. Suruh ira buat kek coklat. Alhamdulillah semuanya ok sangat. Tetamu siang datang tak serentak so still ada space untuk semua orang selesa. Tapi tula jenis datang runcit-runcit ni sampai nak magrib masih ada tetamu. Nak nangis sakit pinggang tapi masih tersenyum. Malam agak crowded tapi nasib baik abah suggest sewa meja dengan kerusi. So dah macam kedai makan depan rumah ni penuh orang. Dalam rumah pun penuh. Alhamdulillah. Aku letih sangat memasak, pinggang rasa nak patah. Nasi lemak masak 5kali, each time 6 ke 7 pot. Kuah lontong pun tak berlebih banyak sebab ada yang nak tapau, dan esoknya bila family permata datang still ada lebih untuk dorang pun tapau. Seronok. Nest year ada rezeki buat lagi sebab Raihan dah berangan-angan nak buat menu apa pulak ntah.



So tu jela, bosan. Aku tak rasa aku akan baca balik. Haha tapi aku taknak lupa. Dan penyakit lupa makin teruk ni.